Pienoismallit.net

Messerschmitt Bf 109G-6/AS

"14"

Edun 1/48 kokoinen Weekend Edition. Pääväri RLM 76.Valmistui suhteellisen kivuttomasti suoraan boksista.

Kommentit

Hyvännäköinen Mersu mallina. Hienosti ja tarkasti tehty ja lähihuvista plussaa.

Mielestäni kuitenkin rungon ja alapuolen paneeliurien korostus on mennyt överiksi. Se on nykyisin hyvin yleistä ja antaa mallille näyttävyyttä, mutta onko se realistinen oikean koneen kanssa. ( Ikuisuuskysymys…).
Puolikas pojo siitä pois.
Kauneus on katsojan silmissä, ja koetan aina kiinnittää huomion mallin kokonaisuuteen.
Kannattaa googlata "Horst Petzschler". Löytyy hurjia tarinoita.

Horstilla oli vain lyhyehkö komennus valtakunnanpuolustukseen, missä hän lensi tällä "musta 14:llä". Siitäkin oli vähällä tulla taivaskomennus.

Sitäkään en tiennyt, että ruotsalaiset luovuttivat internoituja lentäjiä vielä sodan jälkeen Neuvostoliittoon vuosien vankeuteen.

Malli on siististi tehty, ihan Mersun näköinen. Erikoinen tuolla kokoharmaalla maalauksella.

Korostuksesta olisin samaa mieltä Timon kanssa: överiksi meni. Ylimääräinen urien litkutusaine on jäänyt osin siivoamatta, tuloksena kone näyttää likaiselta. Esimerkiksi pyöräkuhmujen ympärillä on reilusti mustaa, joka pistää silmään.
Kaunis ja soiva peli!
Jarmo P. 2.12.2022 10:59 Vastaa lainauksella
Minusta säistäminen ei ole mennyt ollenkaan överiksi, ja paneelirajatkin on meikäläisen mieleen. Koulukuntaeroja, sanoisin..

Hieno peli, kaiken kaikkiaan. Tykkään kovasti.
Hyvin rakennettu ja maalattu Mersu. Olen Jarmon kanssa samaa mieltä tuosta säistyksestä, ei ole mennyt överiksi vaan on käytetyn sotatyökalun oloinen. Lisäksi minusta on hyvä oivallus, että likaisuus lisääntyy pyrstöä kohti mentäessä. Voisi kuvitella, että savisilta ja pölyisiltä työkentiltä toimittaessa koneiden alapinnat näyttävät mallin mukaisilta. Mutta edelleen: kauneus on katsojan silmässä ja koulukunnilla on siitä omat näkemyksensä.
Janne V 2.12.2022 13:22 Vastaa lainauksella
Hieno mersu ja vähän erilainen maalauskaavio, voisi olla näin sivellinmaalarillekin hyvä vaihtoehto mersuun.

En kyllä itsekään näe mitään överiä, muutenkin omituinen kommentti mielestäni toisen mallista kutsua jotain tekniikkaa överiksi.

Koneet saattoivat olla todella törkyisiä parhaimmillaan, sen voi todeta ihan katsomalla kuvia koneista vaikkapa Vietnamista tai Korean sodasta. Sitäpaitsi mallailu on taidetta ja jokainen tekee mallinsa omaa silmää miellyttäviksi. Itse pidän kaikenlaisesta säistyksistä, yksityiskohtien korostamisista jne.
Jarmo, Mauri ja Janne: Juuri näin!
Ilkka K. 2.12.2022 14:14 Vastaa lainauksella
Janne V kirjoitti:
Hieno mersu ja vähän erilainen maalauskaavio, voisi olla näin sivellinmaalarillekin hyvä vaihtoehto mersuun.

En kyllä itsekään näe mitään överiä, muutenkin omituinen kommentti mielestäni toisen mallista kutsua jotain tekniikkaa överiksi.

Koneet saattoivat olla todella törkyisiä parhaimmillaan, sen voi todeta ihan katsomalla kuvia koneista vaikkapa Vietnamista tai Korean sodasta. Sitäpaitsi mallailu on taidetta ja jokainen tekee mallinsa omaa silmää miellyttäviksi. Itse pidän kaikenlaisesta säistyksistä, yksityiskohtien korostamisista jne.
Mielestäni täysin ok kommentoida kriittisesti mutta asiallisesti, sitä varten tämä kommenttiosio minusta on, ei kaikkien tarvitse olla samaa mieltä. Malli on hyvin toteutettu minusta pl paneeliurat. Mielenkiintoinen kaveri tämä Petzschler

www.legacy.com…uaries/wickedlocal-concordjournal/name/horst-petzschler-obituary?id=10140464
Onnistunut Mersu. Minunkin silmiini tämä on ihan sopivasti ja järkevästi vanhennettu. Pakokaasuvanat olisivat voineet olla jopa ronskimmatkin. :) Pidän etenkin koneen alapuolesta. Mikäli innostut tekemään lisää Eduardin Mersuja,niin pari parannusehdotusta seuraavaan:jarruletkut laskutelineisiin,pitotputken korvaaminen (Edun muovinen on liian lyhyt ja ohuempi kärkiosa puuttuu),kehäantennin korvaaminen ohuemmalla ( itse olen tehnyt noita virvoitusjuomatölkin alumiinista).
Näinhän se on, makuasioita.

Tässäkin tapauksessa voisi pikkuisen kuitenkin miettiä taustoja. Onko kone paljon käytetty? Paljon rasittavia tehtäviä? No esikuva ei ollut.

Petzschler lensi kolme sotalentoa ameja vastaan. Kolmella lennolla hän ampui alas kaksi nelimoottorista ja kaksi P-51:stä, mutta hänet ammuttiin joka kerta alas. Pienoismallin esittämällä koneella ei siis ole takanaan yhtään sotalentoa (ainakaan Petzschlerin lentämänä).

Mitä saksalaisen lentäjän sota oli tuohon aikaan amerikkalaisia vastaan? Odottamista, odottamista, sitten startti valtavaa ylivoimaa vastaan kokemattomien tovereitten kanssa. Iso osa jäi matkalle. Yksi lento päivässä. Teoriassa amien jahtaamisen jälkeen piti lentää lähimmälle kentälle, ottaa uudet ammukset ja polttoaine koneeseen ja yrittää uudelleen, mutta taisi jäädä teoriaksi.

Nuo koneet olivat hyvin vähän käytettyjä. Mekaanikoilla oli aikaa pitää ne puhtaana.

Niin ja valokuvan mukaan pakokaasuvanat olivat todella runsaat.

Anteeksi jos loukkasin jonkun makua.
Jarmo P. 2.12.2022 20:32 Vastaa lainauksella
Tuskin tässä kukaan on ketään loukannut tai isommin loukkaantunut. Itse ainakin kommentoin mallia, en muiden kommentteja.

Satun vain pitämään tähän tyyliin vanhennetuista malleista, vaikka ehkä siinä joskus esikuvanmukaisuus hieman kärsii.
Koulukuntaerojahan nämä säistämiskysymykset ovat. Itse pidän "ajetun" näköisestä härvelistä. Makuasia.
Sakari, et varmaan loukannut. Uskoisin näin. Tuskin edes Arto Tikkaa?
Monissa viesteissä ollaan puolesta ja vastaan säistystä.
Jokaisella pitääkin olla oma mielipide mallin pintakäsittelystä ja mallista muutenkin.
Tämä on mielestäni oikein hyvä asia, koska samalla tulee vinkkejä esim. paneeliurien korostukseen ja muuhunkin, joka vaikuttaa mallin kokonaisuuteen katsojan silmissä.
Eli oppiminen on tärkeää junnuille ja meikäläisenkin tasoiselle rakentajalle.

Täällä on niin paljon aivan käsittämättömän tietomäärän omaavia ammattilaisia, jotka onneksi antavat palautetta myös kirjallisena tämä malli on yksi esimerkki.
Pojot varmaan vaihtelevat tässäkin mallissa aika reilusti. Uskoisin näin. Eikä sekään haittaa, ellei joku anna sellaisia tähtiä jotka ovat joko yli- tai alilyöntejä.
Valitettavasti niitä alimpia tähtiä antaneet eivät anna yleensä kommentteja joita aina toivoisi.
Timo Rissanen kirjoitti:
Sakari, et varmaan loukannut. Uskoisin näin. Tuskin edes Arto Tikkaa?
No tuskinpa, ja toivottavasti ei. Pisteitä muuten annoin 3,5. Mallihan on hyvin tehty, en vaan tykkää likaisesta ilmeestä kun siihen ei ole mitään syytä.
Huolellisesti ja siististi kasattu malli kuten Arton aiemmatkin, esikuvaa en tunne joten sen suhteen en osaa kantaa ottaa. Säistäminenkin oikeaoppisesti tehty, eli paneelirajoihin, pakokaasuvanoihin on kiinnitetty huomiota. Ehkä aavistuksen verran liian näkyvät nuo paneelirajat, vaaleampi sävy kuin musta olisi toiminut ehkä paremmin ( Arton aiemmassa Me-262:ssa sen sijaan lähes täydellisesti tehty ).

Mitä tuohon säistämiseen yleensä tulee niin juu, pidän säistetyistä, mutta rajansa kaikella. Jos säistäminen tehdään niin että likaa tai kulumaa on siellä missä pitääkin niin hieno homma. Sen sijaan välillä on tapauksia joissa töhritään kone kauttaaltaan ja ikäänkuin toivotaan toivotaan ja katsotaan miltä kone näyttää sen jälkeen on hieman omituinen tapa eikä sillä useinkaan päästä toivottuun lopputulokseen tai ainakaan sellaiseen joka muistuttaisi esikuvaansa.
Viikon malli, onnittelut!
Arto Tikka 12.12.2022 17:50 Vastaa lainauksella
Kiitos Timo, Sakari, Kalle, Jarmo, Mauri, Janne, Ilkka, Veli-Matti ja Markku hyvistä mielipiteistä. Kukaan ei ole pahoittanut kommenteista mieltään. Jatketaan vaan näitä tekemisiä eteenpäin.
Ja onnea viikon tittelistä.