Pienoismallit.net

McLaren MP4/2B

Siirtokuvia, hiilikuitua ja kuplivaa

Korin tai katteiden maalaustyöt tässätapauksessa on aina meikäläiselle se pelottavin vaihe, kun aina tahdon kokemattomuuttani tumpeloida tässä vaiheessa. Maalaukset ja rajaukset sujui hyvin, jonka jälkeen oli dekaalien laiton vuoro. Olen yleensä laittanut siirtokuvanpehmennysainetta, mutta nyt tuli vastaan, että pehmennysaine liuotti aftermarket dekaalien väriä ja musta väri lähti juoksemaan. Ajattelin sitten, että en käytä pehmennysainetta ollenkaan, kun aika tasaiset pinnat kyseessä. Siirtokuvat näytti hyvin menevänkin paikoilleen, mutta kun seuraavana oli vuorossa dekaalien päällelakkaus, niin asiat alkoi mennä poskelleen. Lakkana käytin Gunzen GX112 lakkaa, jota olen ennenkin käyttänyt ongelmitta dekaalien päällä. Nyt kuitenkin heti ensimmäisten harsojen jällkeen dekaalien kohdalla tuli kupruja ja kuplintaa. Tätä tapahtui vain niiden dekaalien kohdalla joihin en ollut kerennyt käyttää pehmennysainetta. Ilmeisesti dekaaliin alle oli jäänyt ilmatasku, joka purkaantui lakatessa. Pehmennysaineen kanssa laitetut kuvat oli tiukemmin kiinni pinnassa.

No nyt sitten seuraavaksi korjaillaan jälkiä ja pelastetaan se mikä pelastettavissa on. Onneksi siirtokuvat ei ole kovin monimutkaisia ja ne pitäisi onnistua paikkailemaan ja Marlboro logot voi leikata uudet punaisesta siirtokuva-arkista joka jäi käyttämättä, kun maalasin nuo punaiset alueet.

Kuten aiemmin taisin mainita, niin detalji lisäosa settiin kuuluu 4 arkkia hiilikuitu dekaaleita. Näitä on useamman illan saanut levitellä, ja litkuttaa pehmenninaineella. Hiilikuitua on siipien alapinnoilla, ohjaamon kohdalla katteen sisäpuolella jne.

Kommentit

Pehmentimen käytön voi pitkälti korvata hiustenkuivaajalla eli föönillä. Föönillä kun lämmittää paikalle laitettua siirtokuvaa, se pehmenee ja sitä pystyy esimerkiksi siveltimellä tai topz puikolla muokkaamaan paikalleen paremmin sopivaksi. Parantaa myös siirtokuvan tarttumista pintaan, joten kannattaa käyttää myös tasaisilla pinnoilla. Ei kannata lämmittää liikaa, sillä siitä tulee taas uusia ongelmia kuplimisen muodossa. Jos kuvaa tarvitsee venyttää ja taivutella paikalleen, ei kannata painaa vettä siirtokuvan alta pois jotta kuva pääsee pinnalla hieman liikkumaan. Ensin lämpöä ja sitten siveltimellä sivelemällä suostuttelee kuvaa tottelemaan rakentajan tahtoa. Isommissa kuvissa pitää vähän miettiä mistä kohtaa alkaa työstämään ensin, varsinkin jos pinnassa on enemmän muotoa. Jos saa pidettyä pöydällä lämmintä vettä, niin saa siveltimenkin pidettyä lämpöisenä, siitä on myös apua.
Matti T 15.1.2023 21:23 Vastaa lainauksella
Kiitos, tuo oli hyvää ja uutta tietoa. Olen kyllä kuullut, että jotkut käyttäneet fööniä siirtokuvien laiton yhteydessä, mutta ikinä oikein syvällisemmin ymmärtänyt miksi. Nyt selvisi ja hyvin käyty läpi & selostettu. Täytyy kyllä joku fööni hommata/lainata jatkoa varten..