Pienoismallit.net

Iljushin DB-3/DB-16/ Ruutuässä

Aarne Vatasen lentämä sotasaaliskone

Versio 1.2, koska kone on sama kuin jo olin laittanut tänne ja suurkiitos niistä kommenteistanne, koska sen mukaan tein koneeseen muutoksia ja varsinkin dioraaman uusiksi.
Diohan on tarkoitus lahjoittaa Ari Vataselle, jonka isä Aarne oli koneen kippari.
Versio 1.1 on vielä täällä, mutta ei kauan. Poistan sen aika pian. Olkoon vertailun vuoksi, niin näen pojoista ja komenteista, että olenko onnistunut jo paremmin.
pienoismallit.net/galleria/malli_17083/

Mallista ja kuvista: 'Kuvia otin kännykällä ja pokkarila, mutta en vaan opi kuvaamaan kunnollisia kuvia. Tässä minulle haastetta. Kuvauslaatikkoa ei ole ja järkkäri on hankinnassa.
Marquette on ainoa valmistaja, joka tekee näitä lyhytnokkaisia DB-3 koneita 1:72:n ja nekin ovat kivien alta etsittävä.
Sain yhden mallin Suomesta ja toisen Venäjältä. Onneksi kaksi, koska ensimmäisestä puuttui pari valurankaa ja osia oli välillä kaiveltava esiin ja mietittävä, että mikähän tämäkin on ja mihin se tulee. Myös eri valurangoissa ( kolmessa) muovi oli kovaa ja haurasta ja toisissa päinvastoin sekä valurangat erivärisiä.

Lienenkö edes pikkupoikana tehnyt samanlaisesta epämääräisestä valusta mitään. Oikeastaan mikään osa ei sopinut toisiinsa ja toisista ohjeista puuttuivat osien numerot ja toisissa oli numerot, mutta kummassakaan ei ollut mihin osa numero xx laitetaan.

Askarteluveitsien teriä meni riittävästi ja eri karkeuksisia vesihiomapapereita yllin kyllin.
Kittiä (Vallejon ja Tamiyan ) sai laitella kaikkiin saumoihin ja niiden hiomiseen eri karkeuksilla vesihiontaa. Joissain käytin kittinä Erikeeperiä sopivasti kuivatettuna.

Saman toistin useasti, että näki tuloksen. Tamiyan kittiä lantrasin moniin paikkoihin Tamiyan Vihreäkorkkisella liimalla ja se alkoi toimia. Ohuempiin paikkoihin kävi Vallejon akryylikitti.

Sarjassa ei myöskään tullut mukana mitään koneen sisuskaluja ja kirkasosat olivat jonkun ruskean rasvan peitossa. Yläampumon ensimmäinen kupu hajosi käsiin ja toisessa oli jotenkin samea lasin pinta sisäpuolelta, mutta kolmatta ei ollut, joten käyköön tämä.

Runkoon tein yläpuolen ampumon alle molemmin puolin kaivertamalla/jyrsimällä kaksi ikkunaa, koska ne olivat tässä versiossa ja niiden lasi on Evergreenin ohutta muovia. Ohjaamon eteen tein pyöreän ikkunan samoin ja siihen kirkasmuovia ja ristikkomaalaus.
Osia kun liimailin toisiinsa ( siivet, peräsimet yms. niin ne irtoili kittien hiomisesta moneen kertaan. Oma moka, mutta aikaahan se vain vei ). Siivet irtoilivat reilu puolenkymmentä kertaa, koska hiottua tuli liian kovalla kädellä.

Maalausohjeita ei tule sarjan mukana kuin myös kunnollisia moottoreita ja muitakin osia uupuu. Siirtikset pitää hommata muualta Suomikoneisiin, samoin kun moottorit.

Aika paljon Evergereenin muovia kului ja aina kun oman osan tekee, niin kitattavahan se on. Mm moottorien pellitys, mutta vain toiseen moottoriin.
Koko keula on neljästä kirkasosasta ja kun eka oli kiinni ja valmis, niin sivuikkunoita en saanut enää millään kirkkaiksi. Muutenkin keulan lasitus jäi sameaksi, joten toisesta mallista tilalle tekemään uutta, eikä siitäkään kaksista saanut. Mutta saa kelvata kun muitakaan ei ole saatavilla. Kuomujen raamien maalaus kolmeen kertaan. Ekassa maskiteippi petti, toisessa yrityksessä sama juttu ja poistin kaikki maalit kolmannella yrityksellä sentään jonkinmoiset. Kuomujen raamit eivät olleet kohdillaan, koska koko keula on siis kirkasmuovia.

Muut omat tekoseni.
- Moottoripellitys Evergreenistä toiseen moottoriin
- Molempien moottoreiden alle kulmikkaat suorakaiteen muotoiset ilmanottoaukot vissiin..
- Ohjaamon taakse suorakulmainen ikkuna-aukko, joka oli Suomikoneissa ja siihen kirkasta Evergreenin muovia
- Runkoon kaiverrettu kolot kahdelle ikkunalle molemmille puolille ja muovista ikkunat
- Yläampumon kk modifioitu miljoonalaatikon aseista.
- Nokan alle kamerakiskot vai mitkä lienee ohuesta Evergeenistä
- Jarruletkut ohutta metallilankaa
- Perän sivuvakaajan päälle joku pallukeuloke, Mikä on sen tarkoitus?
- Kameran ilmanottoputki rautalangasta keulaan oikealle puolelle
- Ventuuriputket pienistä muoviosista veitsellä
- Ohjaamon eteen kuomun taakse metallilangasta tuki, josta pilotit ja muu henkilökunta otti kiinni, että pääsivät koneeseen.
- Takapyörään suoja kitillä, koska sarjassa siihen jäi tyhjä kolo.
- Syöksyvyöt kuskille
- Koneen alle "roikkuantennin" putki antennin kiinnikkeineen, koska tyypillistä antennilankaa tässä mallissa ei ollut
- Sirtokuvissa " Ruutuässälle " löytyi kaksikin paikkaa netistä, mutta jospa ne oli noin.
- Kirkasosissa ei ollut raamien paikkaa, joten ne on nyt suunnilleen. Ehkä..
- Moottoripyörät ja figuurit enimmäkseen Zwezdan, jotka muokattu suomiasuun ja motskareihin siimasta kytkin- ja jarruvaijerit näitä litkuttelin öljyvärillä ja koetin varjostaa myös figuureita, mutta ei minusta ole kyllä 1:72 figuurien tekijäksi tässä myöhäispuberteetti-iässä. Kiitos Johan B:lle, josta otin sentään hieman oppia ja koetin varjosta figuja.
- Huussi omaa tekoa balsasta.
- Sirpalesuoja DAS-massaa päälle kukkahiekkaa
- Nurmikko tilliä
- Koneen alusta takkatikkuja
- Pigmenttejä yms elävöittämään alustaa ja vartiokoppia, jonka pienensin 1:35:n jostain sarjasta.
- Päälle aina silloin tällöin hiuslakkaa, että pigmentit ja nurmikko pysyy kiinni.

Siinä ehkä suurin osa dion rakennusaineista, joita käytin.

Maalattu useaan kertaan Revelleillä, Humbroleila ja Vallejon akryyleillä ja öljyväriä hieman syvyyttä tuomaan. Pensseleillä kaikki.
Pieni säistys pigmenteillä ja pastelliliitupölyllä ja Weathering Master settien eri väreillä.

Dioraaman ideana on, että kone on vedetty johonkin jossain olevaan sirpalesuojaan välihuoltoa varten ja samalla henkilökunta saa levähtää. Paikalle tulee moottoripyörineen upseereita kertomaan seuraavasta lennosta.
Konetta vartioidaan tarkasti ja ollaan valmiina vihollisen mahdolliseen hyökkäyksen maalta tai ilmasta.

Kiitos jos maltoitte lukea ja parannusehdotuksia otetaan mielihyvin vastaan, ennen kuin luovutan koneen Ari Vataselle hänen MM-Ralli Escordin v- 81 kanssa. Voitti siis sillä Eskolla MM tittelin.

Kommentit

Timo!

Itse kone on onnistunut - lähtökohdat huomioiden - todella hyvin!! Mallin huonoudelle et voinut mitään, mutta lopputulos on hieno!! Maalaus näyttää todella hyvältä (ihan livenäkin😊)!

Itse dioraamasta antaisin hieman kritiikkiä..! Mielestäni tuota sälää on ihan liikaa koneen ympärillä!! Ei it-tykkejä yms. laiteltu noin lähelle koneita. Figuureita, bensatynnyreitä, työkaluja yms. olisi saanut olla hieman enemmän koneen ympärillä. Mielestäni ”less is more…” tässäkin tapauksessa!

Kokonaisuus kuitenkin posin puolelle👍
Luonnollisemman näköinen kuin alkuperäinen. Mutta.
-Mistä materiaalista sirpalesuoja olisi luonnossa tehty?
-Liikaa toimintaa pienessä tilassa. Usein vähemmän on parempi.
Esim. IT, koneen vieressä suojan ja koneen rajoittaessa ampuma-alaa? Koneet pidetään suojassa, IT taas siellä missä on tehokasta ampuma-alaa.
Miksi sirpalesuojassa on aukko jota pitää vartioida? Eikö vartijat olisi ennemminkin kenttäalueen reunoilla eikä koneen vieressä?
Vartiotorni? Asiattomia kulkijoita varten? Silloin ennemminkin kenttäalueen laidalla. Pommituslentolaivueemme olivat kait pääsääntöisesti sen verran kaukana rintamalinjoista. Ilmavalvonta ja IT-konekiväärit? Siinä tapauksessa katos rajaa tehokkaasti ampuma-alaa. Ja sama; kone suojassa, vartiotorni muualla.
Petri:
Kiitos rakentavasta palautteesta ja kehuista koneesta.
Itsekin mietin, että mitä dion ympärille voisi tehdä ja meni - niin kuin kerroin mallikertomuksessa - hieman overiksi. Mutta tämä on hyvää ja kiitollisuudella otettavaa palautetta, ennen kuin luovutan koneen tai koko dioraaman Ari Vataselle. Ehdin tehdä korjauksia.
Raine;
Kiitos myös sinulle hyvinkin rakentavasta palautteesta. Itse sitä vaan rakentaa ja rakentaa, mutta ei tule aina ajateltua dioraamoissa mitä mihinkin laittaa.
Samat sanat sinulle ja Petrille, että ehdin tehdä korjauksia dioon ennen kuin luovutan sen Ari Vataselle.
Tanks veri muts.
Ari Oksanen 12.11.2022 16:34 Vastaa lainauksella
Pari vastausta, kun kerran kysyit:

1. Pallukkauloke on sivuperäsimeen kiinnitetty massatasapainopuntti.

2. Ainakin silloin, kun Vatanen ohjusti DB-16:tta 1942, ruutuässä oli nokassa heti etuampumon takana. En ole nähnyt kuvaa, jossa se olisi ollut noin takana.
[img]https://pienoismallit.net/media/kuvat/16/93/07/169307.jpg[/img]

3. Nokan alapuolen kiskoja pitkin liu´utetaan auki/ kiinni luukku, jonka takana on kamera.

Kävikö muuten Ari Vatanen itse siellä Kuopijon mallitapahtumassa?
Ari Oksanen kirjoitti:
Pari vastausta, kun kerran kysyit:

1. Pallukkauloke on sivuperäsimeen kiinnitetty massatasapainopuntti.

2. Ainakin silloin, kun Vatanen ohjusti DB-16:tta 1942, ruutuässä oli nokassa heti etuampumon takana. En ole nähnyt kuvaa, jossa se olisi ollut noin takana.
[img]https://pienoismallit.net/media/kuvat/16/93/07/169307.jpg[/img]

3. Nokan alapuolen kiskoja pitkin liu´utetaan auki/ kiinni luukku, jonka takana on kamera.

Kävikö muuten Ari Vatanen itse siellä Kuopijon mallitapahtumassa?
Kiitos jälleen mielenkiintoisista kommenteista.
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
Arin elämänkertahan on tulossa WSOYN kustantamana markkinoille ja sen piti ilmestyä juuri Kuopion näyttelyn aikaan. Mutta Ari tahtoi kirjaan muutoksia ja sen ilmestyminen on nyt kiinni Arista ja kirjailijasta, joka on Minna Kettunen Lapinlahdelta.
Kirjassa on jo kannetkin painettuna ja nimi on: "Mies, joka kesytti auton".

Harmi kun kirjan julkkari viivestyi Kuopion näyttelystä, koska olisimme saaneet varmasti yleisöä tapahtumaamme rutkasti enemmän.
No, mutta näistä kommenteista saan lisää intoa tehdä Arille mieleisen dioraaaman, koska siinä kirjasssakin Ari tahtoo kertoa isästään sodan aikaan.
Kuten aiemmissakin kommenteissa on todettu, liika on aina liikaa. Tässä diossa on liikaa elementtejä ja monia sellaisia mitkä sinne ei ehdottomasti kuulu. Kuten jo mainittu, it-tykit ehdottomasti pois, ne olivat ihan eri paikoissa omissa montuissaan, kaukana koneen suojista. En kyllä ymmärrä tuon vartiotorninkaan merkitystä, saati sitten vartiokoppia puomeineen. Lisäksi nuo saksalaistyyliset figut ja sivuvaunumoottoripyörä vievät ajatukset jonnekin muualle kuin suomalaisen kentän laidalle. Eipä noita suojia tarvinnut sen kummemmin vartioida kun olivat kaukana rintamalta.

DB-3 koneethan operoivat pääasiassa Luonetjärven lisäksi Onttolasta Joensuun kupeesta. Vuonna 1941 muodostettuun LeLv48:n sijoitettiin nämä DB koneet ja laivue siirrettiin Onttolaan 1942, LeLv44:n Junkersit myös.
En tiedä, oliko nimenomaan pommikoneille tarkoitettuja suojakorsuja juurikaan muualla kuin Onttolassa.? Vuonna 2005 Onttolaan kunnostettiin yksi Junkers suojakorsu, josta tässä kuva:
joensuunilmasilta.nettisivu.org/wp-content/uploads/sites/350/2012/06/Sirpalesuoja.jpg

Kentän etelä- ja länsilaidoilla olivat Junkers suojat ja pohjoislaidalla suojat DB, Pe ja Blenheim koneita varten. Suojan takaseinässä oleva aukko ei ollut sinänsä ollut sieltä kulkua varten, vaan sieltä ohjautui potkurivirtaukset kun koneet käynnistettiin.

Joka tapauksessa, ei noiden suojien sisällä tai läheisyydessä juuri mitään ollut, polttoainetynnyreitä lähinnä. Suojaverkkoja olen nähnyt käytettävän lähinnä silloin kun varsinaisia suojakorsuja ei ollut käytettävissä, ne olivat lähinnä kalaverkon tapaisia viritelmiä läheisiiin puihin.

Alkuperäisessä mallissasi suojan sisäseinät olivat juuri oikeaoppisesti tehty, pikku pölleistä, kuten juoksuhaudatkin tehtiin, samoin "lattia" lankuista. Suojan takapuolella ei muuta kuin maavalli jotta sulautuu hyvin maastoon. Nyt en oikein ymmärrä, mitä materiaalia nyt esittämäsi suoja on, vielä kun se on tuettu noilla vinotuilla? Miksi et pitäytynyt noissa pölleissä?
Eipä suojan tekemiseen juuri muuta tarvittu kuin, pöllejä, lankkua, rautalankaa, maata ja paljon lihasvoimaa.
Ari Oksanen 13.11.2022 17:32 Vastaa lainauksella
Jos paikan, ajan, koneyksilön ja lentäjän suhteen halutaan olla historiallisesti tarkkoja, niin Vatasen toimiessa DB-16:n ohjaajana Valokuvauslentue Ahtiainen operoi kuvauskaudella 1942 Värtsilän kentältä. Ehkä palanen ko. kenttää olisi siten paras vaihtoehto dioraaman esikuvaksi. 1943 kuvauskaudella hänen työkalunaan olikin jo DB-13. Lensi toki muutaman "normaalin" sotalennon DB-16:lla vuoden -43 alussa.
Korkkareista tuttuja ”zivuvaunu-zyntappeja” saapui suomalaisten käyttöön kesäkuussa 1944.
Kiitos edellisille palautteista.
Iso hommahan tuo oli tehdä siihen entiseen, mutta meinaan tehdä korjaukset, ennen mallin luovutusta.
Odottelen vielä palautteita.
Ari Oksanen kirjoitti:
Jos paikan, ajan, koneyksilön ja lentäjän suhteen halutaan olla historiallisesti tarkkoja, niin Vatasen toimiessa DB-16:n ohjaajana Valokuvauslentue Ahtiainen operoi kuvauskaudella 1942 Värtsilän kentältä. Ehkä palanen ko. kenttää olisi siten paras vaihtoehto dioraaman esikuvaksi. 1943 kuvauskaudella hänen työkalunaan olikin jo DB-13. Lensi toki muutaman "normaalin" sotalennon DB-16:lla vuoden -43 alussa.
Minäkin huomasin tuon ensimmäisen dion esittelyn yhteydessä että Vatanen lensi DB-16:n lisäksi myös DB-13 rekisterissä olleella koneella. Tosin, Suomen Ilmavoimien Pommittajat kirjassa maininta kuvan kera, että Valokuvauslentue Ahtiaisen DB-13 Luonetjärvellä kesällä 1942, vastaavana ohjaajana vänrikki Aarne Vatanen.

Tuota kentän palasta ehdottelin jo ensimmäisen dion yhteydessä, varsinkin jos kone sijoitetaan Värtsilään. Siellä ei kaiketi ollut suojakorsuja lainkaan, vaan suojaus/naamiointi kentän laidoilla hoidettiin naamioverkoilla tai jopa puiden oksilla ja vastaavilla.
Olli Leinonen kirjoitti:
Korkkareista tuttuja ”zivuvaunu-zyntappeja” saapui suomalaisten käyttöön kesäkuussa 1944.
Oli Suomessa "sotanorsuja" joo, se on sitten eri asia, ovatko ne olennainen osa tätä dioraamaa, nythän niitä on jo melkein ruuhkaksi asti. ;-). Makuasiota kaiketi, mutta itse en näe niitä tarpeellisena tässä yhteydessä.

Asiasta kolmanteen, noita Zivuvaunu-zyntappeja on edelleenkin käytössä Suomessa, siis museorekisterissäkin niitä taitaa olla toistakymmentä vielä…sitkeitä pelejä siis.
Ari Oksanen 14.11.2022 06:24 Vastaa lainauksella
Markku Rinne kirjoitti:
Suomen Ilmavoimien Pommittajat kirjassa maininta kuvan kera, että Valokuvauslentue Ahtiaisen DB-13 Luonetjärvellä kesällä 1942, vastaavana ohjaajana vänrikki Aarne Vatanen.
Tässä lentue Ahtiaisen sotapäiväkirja kaudelta 1942. Sivulla 4 on nimetty koneiden miehistöt. DB-13 vastaava ohjaaja kersantti Kontteli. Toki keikkoja heitettiin muillakin kuin nimikkokoneilla.

Lähde: Kansallisarkisto

Arkistosta löytyy myös Lentorykmentti 4:n suoritusilmoitukset. Vatasella ohjaajamerkinnät DB-13:lle ajoittuvat vuodelle 1943.

astia.narc.fi/uusiastia/digitarkastelu.html?id=2396147876
Sotanorsuja tilattiin Suomeen 300kpl. Ainoa maa Saksan lisäksi jolle niitä toimitettiin.
Pyörät tulivat pari viikkoa ennen jatkosodan päättymistä poislukien 36 pyörää jotka tuhoutuivat Stettinin sataman pommituksessa 17.8.1944.
Lapinsotaan osallistuivat mutta tässä dioraamassa fiktiota.
Mielenkiintoinen yksityiskohta kilpailijansa BMW:n kanssa; määräysten mukaan pyörien osien/komponenttien piti olla vaihtokelpoisia keskenään rintamaolosuhteita ajatellen.
Niinpä 70% osista oli vaihtokelpoisia merkkien välillä.
Timo!

Ehdotus: ensimmäisessä DB:ssä konesuoja aivan liian kapoinen, jälkimmäisessä leveys ja koko muutenkin hyvä. Noiden konesuojien modifioiminen täällä esitettyjen palautteiden perusteella varsin työlästä… Eli vaihtoehdoiksi jää uuden konesuoja rakentaminen tai mieluummin ihan vain kappale suomalaisten korpikenttää Värtsilästä.

Jos päädyt konesuoja-dioraamaan, niin heivaa 99% ”sälästä” pois!! Konesuojaan muutama bensiinitynnyri. Pari mekaanikkoa (mahdollisesti) koneen ympärille… Kaikki moottoripyörät, it-tykit, vartiotornit ja -kopit talteen jotakin toista dioraamaa varten!
pienoismallit.net/media/kuvat/12/58/48/125848.jpg

Ohessa kuva omasta Blennustani ja figuurien sijoittelusta mallin ympärille…
Ari Oksanen kirjoitti:
Tässä lentue Ahtiaisen sotapäiväkirja kaudelta 1942. Sivulla 4 on nimetty koneiden miehistöt. DB-13 vastaava ohjaaja kersantti Kontteli. Toki keikkoja heitettiin muillakin kuin nimikkokoneilla.

Lähde: Kansallisarkisto

Arkistosta löytyy myös Lentorykmentti 4:n suoritusilmoitukset. Vatasella ohjaajamerkinnät DB-13:lle ajoittuvat vuodelle 1943.

astia.narc.fi/uusiastia/digitarkastelu.html?id=2396147876
Mielenkiitoista luettavaa, kiitos Ari linkistä…luin koko päiväkirjan ;-). Kuvauskaudella 1942 pääosin tukikohtina näyttäisi olleen juuri Värtsilä ja myös Tiiksjärvi. Samalla selvisi se, että Luonetjärvi vierailu kesällä 1942 ( DB-13 ) oli 6.-7.8.1942. No, ohjaajaa ei kerrottu, oliko Vatanen vai Kontteli.

Tiiksjärven kentällä oli rakennettu myös sirpalesuojia koneille, mutta ei tietoa, oliko vain hävittäjiä varten.

www.sotahistoriallisetkohteet.fi/app/sights/view/-/id/395
Petri Jaakkonen kirjoitti:
… kappale suomalaisten korpikenttää Värtsilästä.
Tässä Värtsilän kentästä tietoa ja kuvia: www.sotahistoriallisetkohteet.fi/app/sights/view/-/id/410/country/9/area/70/

Esim. Blenheim seisoo tankkaus-/huoltopaikallaan kentän laidalla, päätelineiden alla laudoitusta, eikä juuri muuta, tai onhan siinä joku pieni koppi huoltotarvikkeille luultavasti.
Ari Oksanen 14.11.2022 16:41 Vastaa lainauksella
Laitetaan tähän vielä linkki noihin aiemmin mainitsemiini suoritusilmoituksiin, jotka sisältävät mm. Aarne Vatasen sotalennot v. 1942.

astia.narc.fi/uusiastia/digitarkastelu.html?id=2386533174

Kesäkuu: tiedostot 396-422
Heinäkuu: tiedostot 437-447
Elokuu: tiedostot 456-476
Syyskuu: tiedostot 499-516
Lokakuu: tiedostot 557-562
Ison työn Timo on tehnyt, paljon on katseltavaa/ihmeteltävää hyviä parantelu ehdoksia tullut jo runsaasti…keronpa siis vain mistä pidin erityisesti, kuva tähystystornista ja tähystäjistä on oikein hyvä/tunnelmallinen, niistä saisi itsessään hyvän dion/vinjetin…ja kaksoset jotka kantavat ammusvöitä ovat myös oikein sympaattisen näköiset:) Pari zvezdan figuuria tunnistin, mitäs muita/kenen valmistamia figuureita tässä työssä käytit?
Johan Bergström kirjoitti:
Ison työn Timo on tehnyt, paljon on katseltavaa/ihmeteltävää hyviä parantelu ehdoksia tullut jo runsaasti…keronpa siis vain mistä pidin erityisesti, kuva tähystystornista ja tähystäjistä on oikein hyvä/tunnelmallinen, niistä saisi itsessään hyvän dion/vinjetin…ja kaksoset jotka kantavat ammusvöitä ovat myös oikein sympaattisen näköiset:) Pari zvezdan figuuria tunnistin, mitäs muita/kenen valmistamia figuureita tässä työssä käytit?
vesdan.
Mukava kuulla, että pidit.
Kaikki Zvezdan. Ehkä pari jostain miljoonalaatikosta.
No jopas sain roimasti palautetta.
Kiitokset kaikille.
Aion muuttaa dioraaman pohjan vielä kertaalleen, koska se saisi olla jota kuinkin autenttinen.
Onneksi on vielä aikaa.
Petri Jaakkonen kirjoitti:
Timo!

Ehdotus: ensimmäisessä DB:ssä konesuoja aivan liian kapoinen, jälkimmäisessä leveys ja koko muutenkin hyvä. Noiden konesuojien modifioiminen täällä esitettyjen palautteiden perusteella varsin työlästä… Eli vaihtoehdoiksi jää uuden konesuoja rakentaminen tai mieluummin ihan vain kappale suomalaisten korpikenttää Värtsilästä.

Jos päädyt konesuoja-dioraamaan, niin heivaa 99% ”sälästä” pois!! Konesuojaan muutama bensiinitynnyri. Pari mekaanikkoa (mahdollisesti) koneen ympärille… Kaikki moottoripyörät, it-tykit, vartiotornit ja -kopit talteen jotakin toista dioraamaa varten!
Kiitti Petri, ehdotuksesi otan vastaan ja eiköhän sitä vielä vaan parannella. Hyviä ajatuksia "sälästä".
Ari Oksanen kirjoitti:
Laitetaan tähän vielä linkki noihin aiemmin mainitsemiini suoritusilmoituksiin, jotka sisältävät mm. Aarne Vatasen sotalennot v. 1942.

astia.narc.fi/uusiastia/digitarkastelu.html?id=2386533174

Kesäkuu: tiedostot 396-422
Heinäkuu: tiedostot 437-447
Elokuu: tiedostot 456-476
Syyskuu: tiedostot 499-516
Lokakuu: tiedostot 557-562
No mistä ihmeestä löysit näin mielenkiintoista luettavaa. Vaikka onhan tuossa linkki. Kiitos.
Osasta ei meinaa saada selvää kun on kirjoitettu ihan käsin ja "kaunokirjoituksella. Ilta menee noita lukiessa.
Markku Rinne kirjoitti:
Petri Jaakkonen kirjoitti:
… kappale suomalaisten korpikenttää Värtsilästä.
Tässä Värtsilän kentästä tietoa ja kuvia: www.sotahistoriallisetkohteet.fi/app/sights/view/-/id/410/country/9/area/70/

Esim. Blenheim seisoo tankkaus-/huoltopaikallaan kentän laidalla, päätelineiden alla laudoitusta, eikä juuri muuta, tai onhan siinä joku pieni koppi huoltotarvikkeille luultavasti.
Kiitos Markku kuvalinkistä.
Siitäkin saa hyviä ideoita kun teen version 1.3 dioraamasta ennen koneen luovutusta.

Saattaa olla, että kirjailija ottaa joitain kuvia kirjaan vielä, mutta sananvalta on Ari Vatasella itsellään, että mitä muutoksia hän tai hänen veli tahtoo kirjaan.
Tulee siis versio 1.3. koneen alustasta. Ja simppelimpi.
Saa nähdä laitanko sitä tänne ainakaan uutena mallina. Jos tähän vaihtaa vain kuvat, niin se ei tule näkyviin Gallerian etusivulla, vaan alempana kommenteissa: " Timo R vaihtoi kuvia…"
Mutta se riittänee.

Kiitos myös Tomille lisätilan antamiseen kuviin.