Pienoismallit.net

McDonnell Douglas F-15C

Tämä F-15C yksilö kuului keväällä 2016 Rissalassa vierailleeseen Oregonin kansalliskaartin 173rd Fighter Wing osastoon, joka pitää kotipaikkaansa Kingsley Fieldin lentotukikohdassa, Klamath Fallsissa Oregonissa. Osasto harjoitteli yhdessä Suomalaisten Hornettien kanssa.

Mallisarja oli Revellin umpisurkea uudelleen paketointi vuoden 1979 Monogram versiosta. En keksi oikein mitään, mikä tässä mallissa olisi sopinut edes välttävästi paikoilleen. Jokainen yksityiskohta lähestulkoon vaati vuolemista, kittaamista ja hiomista, eikä siitä huolimatta monetkaan osat tulleet kovin hyvin kiinni. Toisen päälaskutelineen pohja tipahti koneen sisälle ja kun sain sen vihdoin ravisteltua ja ongittua esiin, oli se tietenkin pilkottava osiin jotta sen päältäpäin sai takaisin paikoilleen. Nokkapyörä piti kiinnittää jo rungon kasausvaiheessa, samoin pitotputket…ei hyvä. Tällaista ja kaikkea muuta mukavaa sattui matkan varrelle. Kaiken lisäksi mallihan oli kohoviivoitettu kuten tuon aikakauden malleille oli tyypillistä.

Ohjaamossa on Eduradin etsit ja siirtokuvina Print Scalen 173rd Fighter Wing Oregon ANG arkilta poimitut, sarjan omathan käytin aiemmin toiseen F-15 yksilöön. Alapuolen varustuksena AIM-9 Sidewinder ja AIM-7 Sparrow ohjukset, härintäpodi ja lisäpolttoainesäiliö. Maalaukset pääosin Vallejon maaleilla.

Kommentit

Juuso 21.11.2022 20:18 Vastaa lainauksella
Kerrassaan komean mallin olet saanut haastavasta lähtökohdasta aikaiseksi! F-15 on kyllä komea kone, iso ja räyhäkäs. Ohjusaseistus näyttäisi enemmänkin kyllä AIM-7 Sparroweilta, kuin modernimmilta Amraameilta.
Kiitos Juuso kommenteistasi. Haasteita tosiaankin riitti, olin jo aiemmin lukenut kauhukertomuksia eräältä Brittisivustolta, mutta päätin kuitenkin tämänkin tehdä pois lojumasta. Olet aivan oikeassa noiden runkoripustimmissa olevien ohjusten suhteen, kyllä ne ovat AIM-7 Sparroweita, pitänee korjata tuota esittelytekstiä. Mallin ohjeissa ei ollut mitään mainintaa ohjusten tyypistä mutta olisihan tuo pitänyt itsekin oivaltaa ;-).
Tero Tyni 21.11.2022 22:28 Vastaa lainauksella
Hieno työvoitto! Ei tosiaan paras aihio, mutta sitähän se mallailu on. Välillä otetaan niskalenkki mallista ja tehdään valmiiksi.

Siistiä työtä ja on näyttävä. Näyttää silti olevan ihan muodoissaan tämä vanha rakennussarjakin. Monet Monogramit olivat aikansa parhaita sarjoja. Eivät silti aina helpoimpia rakentaa. Hieno tuo epäsymmetrinen kuorma. Antaa eloa ja erilaisuutta.
Hyvältä näyttää! Huomio kiinnittyi ECM-podiin ja sen sijaintiin. En äkkiseltään nimittäin muistanut nähneeni kuvia C-mallin koneesta jossa olisi ulommat siipiripustimet. Yritin etsiä niin netistä kuin omasta kirjahyllystä eikä osunut.

Parissa kirjassa löytyi piirroksia joissa on ulompi ripustin ECM-podin kanssa ikään kuin mahdollisuutena asentaa. Kyseessä oli A- ja C-mallin koneet. Mutta kuvia ei näkynyt. Vetäisin tästä nopean johtopäätelmän että kyseessä oli optio joka ei koskaan tullut käyttöön operatiivisiin koneisiin. Eli jos paketointi on vuodelta -79 niin säiliö on varmaan siellä sillä perusteella että sen ajateltiin tulevan käyttöön. C-malli taisi olla tuolloin vasta tulevaisuutta laivueissa ja ne oli varistettu A/B-mallin koneilla.

Jos jollain parempaa tietoa niin korjatkaa ihmeessä.
Vaikea uskoa, että tuollaisista lähtökohdista mallin olet saanut ihan hemmetin nätiksi.
Minä en osaa sanoa onko koneessa olleet mitkä ripustimet millekin tuholaiselle, koska arvioin mallia aina kokonaisuutena ja vieläpä tehtyyn työhön nähden.

Minusta tämä ei eroa yhtään huonompana kuin aikaisemmat mallisi ja pidän kovasti. Kuvista myös näkee selkeästi kokonaisuuden.
"Kreat"
Kiitokset taas kommeneteista Tero, Juha ja Timo, näitähän aina kaipaa kun mallin tänne laittaa.

Tero, samaa lueskelin jostakin että vanha Monogramin F-15 on muodoiltaan ja mitoiltaan kuitenkin aika hyvin oikeaan osunut verrattuna vaikkapa Hasegawaan ja GWH:n vastaaviin. Muototarkkuus kuitenkin ehkä se ainoa postiivinen seikka ja huonoa se että aikajanassa ja uudelleen paketoinneissa ei ole huomioutu itse koneen kehitystä. Tämä ns. C malli taitaa pohjautua esimerkiksi siihen ensimmäiseen versioon, eli A malliin.

Juha, hyvä huomio tuo ECM-podi, oikeassa olet. En itse kiinnittänyt riittävästi asiaan huomiota vaan luotin liikaa sarjan tarjoamiin vaihtoehtoihin…olisi kuitenkin pitänyt. Nyt kun mainitsit, niin aloin tutkimaan asiaa tarkemmin ja kylläpä se on niin että juuri tuollasta ECM-podia käytettiin uloimmissa siipiripustimissa ainoastaan testiversioissa ja operatiivisiin koneisiin se ei päätynyt. Johtui ilmeisesti siipiin aiheutuneista värinöistä ja jopa halkeamista… näin siis juuri näissä alkupään koneissa ( A/C mallit ). Hyvä kun tämäkin tuli nyt selvitettyä. Tässähän on sopiva kohde kilpailulle, etsi viisi virhettä…kaksi jo löytynyt ;-).

Timo, kiitos vain kehuista vaikka itse en tätä pidä lähellekään parhaimpia tuotoksiani. Se on kumma juttu, että jos malli tuntuu todella vaikealta, tympeältä ja joskus jopa turhauttavalta kun tuntuu että mikään ei sovi tai sitten vain itse kämmää jossakin asiassa. Sitä kuitenkin puskee loppuun saakka parhaansa yrittäen ja otsa hiessä vaikka toisaalta tietää ettei tästä mikään kruunun jalokivi ole tulossa. Yhtäkään mallia en ole roskiin heittänyt…lähellä kuitenkin ollut ;-).
Ari Oksanen 22.11.2022 19:28 Vastaa lainauksella
McDonnell Douglasin F-15 Armament Handbook vuodelta 1979 antaa ECM-podien sijoittelulle oheisen taulukon mukaiset vaihtoehdot: Yksi tai kaksi kpl kolmeen eri ripustimeen, mutta siten, että siipi- ja runkoripustimessa ei saa olla podia samanaikaisesti. Tiedä sitten, kuinka usein pönttöjä oikeasti roikotettiin mukana.

[img]https://pienoismallit.net/media/kuvat/16/94/35/169435.jpg[/img]

Ja pötkylöiden aiheuttaman flutterin vuoksi niiden käytöstä luovuttiin ulkoripustimissa, kuten Markku edellä toteaa.

[img]https://pienoismallit.net/media/kuvat/16/94/36/169436.jpg[/img]
Kiitos Ari hyvistä huomioista, kaavioista ja kuvista. Tuon pöntön ripustimineen saa siis huoletta poistaa tästä yksilöstä.

Myöhäisimmissä versioissa nämä ulommaiset ripustimet ovat jälleen käytössä, mutta podit yleensä rungon alla, ilmeisesti E Strikessa ja etenkin näissä kaikkein moderneimmissa tavaraa on enemmän kuin laki sallii. Liekö siipiä vahvistettu?

Saudi Arabian F-15SA: defense-update.com/20150704_f15sa.html
Quatarin F-15QA: www.quora.com/How-much-of-a-advantage-does-a-F-15C-have-over-a-F-15QA
Israelin F-15EX: www.israeldefense.co.il/en/node/48161
Jarmo P. 23.11.2022 19:11 Vastaa lainauksella
Hieno malli ja hyvät kuvat. Ehkä pieni säistäminen olisi lisännyt näyttävyyttä (tiedän, tämä on kirosana joillekin mallareille :-), mutta hyvä näin. Ja ehkä kansalliskaartin koneiden lentotunnit ovat pienemmät kuin USAFin koneiden, joten siisteys on perusteltua.

Ei ihan samalla tasolla kuin esim. tekemäsi Kineticin Mirage, mutta sarja taitaa olla lähtökohdiltaankin hieman eri luokkaa.
Tero Ekholm 23.11.2022 19:43 Vastaa lainauksella
Kyllä sitä nyt huomaa tulleensa vanhaksi kun vanhat Monogramin mallitkin ovat umpisurkeita. Joskus ennenvanhaan 80-luvulla ne olivat lähestulkoon parasta mitä rahalla saa. No, ajat muuttuvat, ehkä mallarit 2060-luvulla naureskelevat yhtä lailla näille nykymalleille.

Mutta itse mallista sen verran, että varsin asiallisen mallin Markku on haastavista lähtökohdista saanut aikaiseksi. Kyllä tuota kelpaa esitellä. Jotenkin vaan tuo F-15 on aika kliinisen näköinen hävittäjäkone, eikä ole koskaan aiheuttanut allekirjoittaneessa mitään vau-efektiä.
Kiitos Jarmo ja Tero.

Säistämisen jätin maltilliseksi…kiitos koholla olevien paneeliurien. Alapuolelle hieman öljyvalumajälkeä ja siivekeuriin tumman harmaata Washia vaikka eipä nuo valokuvissa kovin hyvin esiin tule. Minulle tuo säistäminen ei mikään kirosana ole, päinvastoin mielelläni niin teen ja katselen muiden hienosti säistettyjä malleja, tässä nyt kuitenkin näin.

Tuo on Tero täysin totta että miten sitä ajatteleekin noin että ennen priimaa, tänään täyttä "jaskaa". Sama koskee kyllä kaikkea muutakin kuin pelkästään pienoismalleja. Itse en tuolloin 80-90 luvuilla mallaillut, joten en voi puhua kokemuksesta sen suhteen…pääsee niitä maistiasia tosin ottamaan vielä tänäpäivänäkin…jos haluaa ja jotkut haluaa.

Yksi hassu piirre muuten Revellin/Monogramin malleissa on, muovien/muottien valmistusvuosi ( tai mikä lie ), pitää valaa näkyvälle paikalle ( esim. siipeen ). Eipä se nyt iso homma ole hioa pois, mutta eikö fiksumpi tapa olisi valaa sisäpuolelle?

Tuosta suosikki koneesta, joo ei tämä F-15 erityisiä väristyksiä aiheuta minullekaan, sen sijaan esim. F-14 Tomcat aiheuttaakin jo ja miksei myös F-4 Phantom. Ehkä siksi, että on itse päässyt nämä "Amerikanihmeet" näkemään ja kuulemaan, aikana jolloin Suomessa ei juuri muita ollut kuin Migejä ja Drakeneita.
Tero Ekholm 24.11.2022 20:04 Vastaa lainauksella
Markku Rinne kirjoitti:
Tuo on Tero täysin totta että miten sitä ajatteleekin noin että ennen priimaa, tänään täyttä "jaskaa". Sama koskee kyllä kaikkea muutakin kuin pelkästään pienoismalleja. Itse en tuolloin 80-90 luvuilla mallaillut, joten en voi puhua kokemuksesta sen suhteen…pääsee niitä maistiasia tosin ottamaan vielä tänäpäivänäkin…jos haluaa ja jotkut haluaa.
Aikoinaan 80-luvulla tuli Lahdessa Hobby-Hiltusella kuolattua Monogramin 1/48-mittakaavaisten B-17, B-24 ja B-29 mallien perään. Silloin ne kaikki olivat taloudellisesti saavuttamattomissa. Nyt näin varttuneemmalla iällä ne on kaikki tehtynä - ja monta muutakin silloin utopistiselta tuntunutta mallia.

Kyllä minullekin toimii paremmin F-4 ja F-14. Valitettavasti en ole kumpaakaan livenä nähnyt, enkä kyllä tuota F-15:kaan. F-4 ja F-15 maanäyttelyssä kyllä, mutta en ilmassa.