Pienoismallit.net

Douglas A-4K "Kahu" Skyhawk

Royal New Zealand Air Force

Yksilö NZ6213 (2. lentolaivue) Nowrassa, Australiassa vuonna 1986.

Uusi Seelanti käytti A-4 Skyhawkeja vuosina 1970-2002. Vuonna 1986 RNZAF aloitti Skyhawkien päivityksen vastaamaan aikansa uusia haasteita. Maalla ei ollut varaa hankkia Australian tavoin uusia F/A-18-hävittäjiä tai muitakaan nykyaikaisia hävittäjiä. Niinpä Skyhawkeja modattiin radikaalisti. Nokkaan ympättiin Westinghouse AN/APG-66 -tutka (sama kuin F-16-hävittäjässä), ohjaamoon tuli uudet näytöt ja HOTAS (hands on throttle and stick), joka mahdollisti ohjaajalle monet valinnat ilman että tarvitsi irrottaa käsiä ohjaimista. Ja paljon muuta. Kahu on maorinkielinen nimi yhdelle haukkalajille. Rynnäkkökoneesta tuli modauksen myötä käyttökelpoinen monitoimihävittäjä.

Vielä näitä tänä kesänä ja syksynä valmistuneita malleja. Kuten malleistani huomaa, olen ollut koukussa näihin Hasegawan A-4-malleihin, siis 1/48 mittakaavassa. Alkaa kyllä hieman jo loppua varastot. Uusia on hankala saada, kun Hasegawa ei niitä juuri enää julkaise. Eniten ihmetyttää, että alatyyppejä B, C ja F ei juuri julkaista. Olisi helppoa rahantuloa firmalle. Niin kysyttyjä nämä Vietnamissakin käytössä olleet alatyypit maailmalla on.

Virallisesti kone oli maalattu FS34079, FS34102 ja FS36081 -kaavioon, mutta käytännössä tumman harmaa oli sinisempi kuin suoraan purkista ruiskutettu FS36081. Sekoitin sävyn Tamiyan XF-50:stä ja XF-63:sta. Käytin naamiomaalaukseen muuten MRP:n maaleja. Muut maalit Tamiyalta, Revelliltä ja Humbrolilta.

Tein pientä modausta itse malliin. Poikkeutin korkeusvakauttimet ja lisäsin suojukset ilmanottoihin ja peräsuuttimeen. Tietenkin lasiohjaamo piti skrätsätä. Tässä Hasegawan erikoisboksissa tuli mukana erilaisia Kahuun kuuluvia antenneja. Pohjan purjehdusvalo piti siirtää siivestä toiseen kuten esikuvassakin. Kahussa Vinten-kamera vie alkuperäisen paikan.

Siirtokuvat Gekko Graphicsilta. Mallissa on lastina harjoitusversiot GBU-16:sta ja AIM-9L -ohjuksista. Sininen väri on niiden merkkinä.

Kommentit

Mielenkiintoinen malli niinkin harvinaisesta aiheesta kuin Uusi-Seelanti. Aina oppii jotain uutta.
Hieno ja yksityiskohtainen malli! Reippaasti poikkeutettu etulaskuteline on kyllä huomiota herättävä.
Harvinainen lentolaite se tämäkin, minulle oli tuiki tuntematon…aina näköjään oppii uutta. Hieno lopputulos tämänkin suhteen ja yksityiskohtiakin ihan kiitettävästi, siinähän Hase on kuitenkin suht. hyvä. Nokkateline todella huomiota herättävän korkea, tulee mieleen WWII hävittäjistä Airacobra! Oliko nuo imuaukkojen suojat aftermarket kamaa vai teitkö itse?
Hienoa työtä, eikä RNZAF:n koneita täällä liian usein pääse näkemään. Tekemäsi lisäykset ja muutokset tuovat persoonallista otetta ja elämänmakua malliin.
Tero Tyni 31.10.2022 20:16 Vastaa lainauksella
Kiitos teille! Nuo suojukset on itse skrätsättyjä, ehkä sen myös huomaa. Quickboostilla on kai sellaiset valmiina, mutta jätin hankkimatta.

Skyhawkilla on sellainen huomiota herättävä asento nokka pystyssä. Varmaan helpottamaan lähtöjä lentotukialuksella.
Nätti on Teron tekemä Skyhawkki kaukaa pallon vastakkaiselta puolelta. Historiikki on hyvinkin kattava, jolloin nimi "Kahu" myös tulee selväksi. Pidin erityisesti tarkoista yksityiskohdista ja hyvin istuvista siirtokuvista. Hieman hämmennyin maalauksen "röpelömäisyyttä", etenkin tummanvihreän kohdalla. (Itselläni on kokemus Humbrolin maaleja ja ruiskua käyttäessäni, että syntyi vastaavanlaista jälkeä.) Nokkapyörän korkeus johtuu juuri tukialus-starttien vaatimuksesta. Olit siinä oikeassa.
Hienoa työtä! Myös lähikuvat onnistuneet hyvin. Hyvä taustatarina toi mieleen, että on se merkillistä, että hyvät 1970-luvun lentolaitekonstruktiot (esim. F-16) ovat päivitettyinä erittäin kurantteja, mutta henkilöautokaupassa sama ei vain toimi..! ;)
Tero Tyni 31.10.2022 21:48 Vastaa lainauksella
Pentti Rantanen kirjoitti:
Hieman hämmennyin maalauksen "röpelömäisyyttä", etenkin tummanvihreän kohdalla. (Itselläni on kokemus Humbrolin maaleja ja ruiskua käyttäessäni, että syntyi vastaavanlaista jälkeä.)
Voin kertoa tässä pienen salaisuuden koko kaikelle kansalle. Olen siis todella hidas mallari. Maalasin naamiomaalauksen jo monta vuotta sitten ensin akryyleillä. Aikanaan löysin nämä lacquer-tyyppiset MRP:t ja aloin käyttää vanhoissa Tamiyoissakin tujumpaa ohennetta. Maalausjälki parani kummasti. Hajukin paheni. Hioin vanhaa akryylipintaa huolella, että saisi röpöt pois mahdollisimman hyvin ja maalasin taiten, ettei ala akryylit kiehua kun niihin osuu näitä kovempia maaleja. Ei kiehunut, mutta ei ihan samanveroinen pinta kuin suoraan muovipinnalle maalatessa.
Jojje Kontio kirjoitti:
Hienoa työtä! Myös lähikuvat onnistuneet hyvin. Hyvä taustatarina toi mieleen, että on se merkillistä, että hyvät 1970-luvun lentolaitekonstruktiot (esim. F-16) ovat päivitettyinä erittäin kurantteja, mutta henkilöautokaupassa sama ei vain toimi..! ;)
Puhut kivasti vertaillen asiaa.
No eihän se tule toimimaan koska autot tehdään mukavasti kestämään vain muutaman vuoden, mutta näihin koneisiin ei varmaan ajattele kukaan, etä milloin kone on liian vanaha.
Hih, mikä vrtaus Jojjelta.
Upeaakin upeammin rakennettu kone, jonka kuvat piti katella moneen kertaa. Ihastuin jo ensimmäiseen kuvaan.

En löydä nillittämistä mistään ja yhdyn täysin muiden kokeneempien varsinkin suihkareiden antamiin kommentteihin joita tälle mallille olisi ja luulisi kertyneen ronskisti.
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
Mutta jos koneita vaan tähditellään, niin niin mitenkähän täältä saa keinoja, vinkkejä ja linkkejä,yms rakentavaa palautetta kaikille? Eli miten tämä Tomin perustaman sivuston lopulta käy? Toivottavasti hyvin ja tätä ei tarvitsisi lopettaa koskaan. minä ainakin olisin valmis maksaman sivusto käytöstä
jonkin vuosimaksun tai kuukausimaksun, mutta en maksua siitä, miten paljon kirjoitan tänne tai julkaisen malleja
No nyt meni jo maliarvosteluista hieman toiseen aiheeeseeeen.
Hyvää työtä. Erottuu muitten Skyhawkien rivistöstä mukavasti. Jälkeenpäin ajatellen Ed Heinemannin peruskonstruktion täytyy olla hyvä että se toimii rankasti modattuna aivan eri käyttötarkoituksessakin.