Pienoismallit.net

North American F-107 Ultra Sabre

North American F-107 oli yhdysvaltalainen prototyyppiasteelle jäänyt hävittäjäpommittaja 50-luvulta. Kone perustui F-100 Super Sabreen ja projektin alussa se oli nimikoitu F-100B:ksi. Koneeseen haluttu suuri tutka vaati toisaalta tilaa, niinpä ilmanottoaukko siirrettiin rungon alle. Myöhemmin ilmanottoaukon todettiin haittaavan ydinpommin pudottamista pommiruumasta, joten ilmanottoaukko siirrettiin rungon yläpuolelle. Muutokset olivat jo niin suuria, että kone nimettiin F-107A:ksi. Epävirallisesti sitä on kutsuttu Super Super Sabreksi ja Ultra Sabreksi. Kolme prototyyppiä rakennettiin (55-5118, -5119 ja 5120), mutta samaan rooliin sunniteltu Republic F-105 Thunderchief voitti USAF:n tarjouskilpailun. Kaksi yksilöä on museoitu ja yksi tuhoutui huonossa säilytyksessä ja tulipalon sammutusharjoituksissa.

F-107:n ilmanottoaukko oli ensimmäisiä versioita muuttuvageometrisestä ilmanottoaukosta, jollaista North American Aviation käytti myöhemmin mm. XB-70 Valkyriessa. Ilmanottoaukon ansiosta sisääntuleva ilmavirran nopeus pystyttiin hidastamaan alle äänennopeuden, koska suihkumoottorin kompressori ei toimi ylisoonisen virtauksen kanssa.

Malli on rakennettu suoraan laatikosta, paitsi en malttanut olla muokkaamatta siipiin parempia navigointivaloja ja lisäsin pienen tangon ilmanottoaukon yläpuolelle. Malli ei ole täysin muototarkka eivätkä paneelilinjat täysin vastaa esikuvaansa. Uniikein yksityiskohta eli ilmanottoaukko on itseasiassa noin 2 mm liian matala, mutten jaksanut sitä korjata. Osien istuvuus muuten ok. Siirtokuvien ohjeet olivat puutteelliset eikä kaikkien siirtokuvien (kuten NASA-logot) sijoittamisesta ollut ohjeita. Sijoittaminenkin oli vaikeaa, koska siirtokuvat olivat joskus isompia kuin ohjeessa. Ohjaamonkuvun kanssa tuli kiirehdittyä, kun maskien poiston jälkeen huomasin sen olevan hirveän likainen sisäpuolelta. Maalattu Vallejon tuotteilla.

Kommentit

Mallina upea "kolhokone".
Onhan tuo hieman kolhon näköinen varsinkin sivuprofiililtaan koneen yläosa aika kolho.

Mutta mallina nimensä veroinen, eli Ultrahienosti mielestäni rakennettu ja vielä pieneen skaalan.
Onnistunut maalaus, siirtikset, ja onneksi et paneeliuria ole vahvistanut liikaa, eli sekin puoli kunnossa.
Tarkkaa työtä ja kertomuksesi varsin valaiseva tälle ei ihan joka päivä vastaantulevalle mallille.
Valokuvat antavat vielä lisäarvoa.
Tykästän kovin paljon.
Kiitoksia, Timo! :D
Vaikka esikuva vaikuttaakin siltä, että rakennusohje on kääntynyt puolivälissä nurinpäin, ei mallarin työn jäljessä ole moitteen sijaa.

Kolhojen koneiden ryhmään kuuluu tämä laite ehdottomasti.
Kiitoksia, Lappalainen!