Pienoismallit.net

Ferrari 156/85

Portugalin GP 1985

Vuoden 1985 toinen F1 kilpailu ajettiin Portugalin Estorilin radalla sadekelissä ja Michele Alboreto sijoittui Ferrarillaan kisassa toiseksi Sennan jälkeen. Kuivankelin autoon suurimpana erona on erilainen etusiipi ja sadekelin renkaat. Ferrari lähti -85 kauteen edelliskaudelta tutulla Arnoux - Alboreto kuljettajakaksikolla. Ferrarin uusi auto oli edellisvuoden malliin verrattuna kilpailukykyisimpi ja Alboreto johti pitkään MM sarjaa, mutta kauden puolenvälin jälkeen auto muuttui erittäin epäluotettavaksi ilmeisesti turbon toimittajan vaihtumisen vuoksi ja loppukaudesta pistesaalis jäi todella laihaksi. Alboreto hävisikin sitten mestaruuden Prostille. Turhautumista epäluotettavuuteen kuvasi ehkä eniten se kun Alboreto ajoi liekeissä olevan auton pitkän matkaa radalla aina varikolle mekaanikkojen eteen Brands Hatch:ssa.

Tämä Ferrarin malli on omasta mielestä yksi kauneimmista koskaan tehdyistä formuloista. Jos haluaa pienoismallin tästä rakentaa niin aika vähissä on rakennussarja valinta. Protarilla on joskus ollut 1:24 skaalan muovimalli, mutta tätä nykyään vaikea löytää käytettyjen markkinoilta. Jäljelle jää näitä pienempiä valmistajia. 1:12 sarja on liian iso ja kallis niin jäljelle jäi oikeastaan 1:43 skaala. Curbside malleista (Tameo) en oikein innostu. Tätä MFH:n mallin hankintaa mietin pitkään, että onko näin pientä meikäläisen taidoilla mahdollista rakentaa ja miltä noin pieni malli edes näyttäisi valmiina… Kuukausien harkinnan jälkeen hankin kuitenkin mallin sillä mielellä ettei sitä tiedä ennen kuin kokeilee. Malli meni oikeastaan itsellenikin yllätyksenä aika kivuttomasti kasaan. Se ei ole täydellinen, mutta ihan tyytyväinen itse olen lopputulokseen.

Sarja pohjautuu hyvin pitkälle valkometalliosiin. Pienimmät osat ovat seesaminsiemen kokoluokkaa. Teinkin ihan ensiksi kotikutoisen magneettipesurin, joka ei kovin hääppönen ole, mutta korvaamaton apu pienimpien osien puhdistuksessa. Punainen väri on tällä kertaa Number5 värikoodatusta sarjasta valkoisen pohjamaalin päälle vedettynä. Tosin vuoden -90 Ferrarin formulaan tarkoitettu, mutta saa luvan kelvata myös tähän vanhempaan malliin. Hiilikuitudekaaleja (Tameo) lisäsin siipiin, pohjaan ja ohjaamoon. Letkua, johtoa ja niiden liittimiä lisäilin myös malliin niin paljon kuin osasin. Turvavyöt tein paperista sarjan etsivöiden sijaan. Muuten malli on paketista rakennettu.

Kommentit

Moro Matti.
Kyllä oot tehnyt tosi hienon Ferrarin tuohon mittakaavaan, en enää pystyis tuohon, nykyään kahdet lasit päällekkäin. 1:24 meikältä jo hyvä saavutus!
Aivan ällistyttävän upea Ferrari!

Olet kyllä oikeassa tuon ulkonäön suhteen! Myös Lotus 97T (JPS:n) väreissä, kauden -72 Lotus ja kauden -83 Barabham ovat kauniita Formuloita!
Tuohon skaalaan tosiaan ihan uskomattoman hienosti tehty ja kaikin puolin toteutettu malli.
En löydä mitään moittimista ja kertomuksesi täydentää kaiken kokonaisuuden.
Tally-ho 15.10.2022 19:57 Vastaa lainauksella
Aivan ällistyttävän hieno malli..ja vielä tuossa mittakaavaassa! Onnittelut ja syvä kumarrus!

Tally-ho
Kun ei vieressä ole mitään mihin verrata mittakaavaa niin auto menisi äkkiseltään 1/12 MFH mallista. Vasta työvaihekuvassa tulee totuus ilmi. Tällaisen mallin maalaus mahtaa olla aika haasteellista koska maalikerros täytyy olla erittäin ohut. Todella hieno ja onnistunut lopputulos.
Matti T 15.10.2022 21:53 Vastaa lainauksella
Kiitos kommenteista ja kehuista.

Kaukonäkösilmälasien ja suurennuslasilampun avulla onnistuin ainakin vielä tämän tekemään. Viimeisimässä näöntarkastuksessa tosin todettiin, että ikänäkö painaa päälle ja kohta tarvitaan kaksiteholinssejä…

JPS Lotukset on kyllä legendaarisen hienoja väritykseltään. Ebbro 91 ja Fujimi 97T odottelee kaapissa, jos ne joskus saisi tehtyä.

Ilman kynäruiskua ei kyllä olisi tämän maalaus kovin hyvin onnistunut. Käytin aika paljon MRP:n valmiiksi kynäruiskulle ohennettuja maaleja, jotka on ohutta tavaraa ja helppo käyttää kun ei tarvitse ohennella.
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
Matti T on kotoisin Keravalta ja antaisi mielellään mallejaan näytille Kuopioon, mutta ei pääse itse tulemaan.
Eli, jos joku ystävällinen ottaisi Matin muutaman mallin kyytiin, niin oli olisi kaksinkertainen.
Matin kirjoitus löytyy Kuopion Maalla, Merellä ja Ilmassa näyttelukeskustelupalstalta ja laitoin Matille myös yv;n, etä keihin voisi olla yhteydessä.
Onhan tuo kyllä automalliksi pieni, mutta sisältää siitä huolimatta uskomattoman määrän yksityiskohtia. Uskallan veikata, että tästä tulee viikon malli.
Matti T 17.10.2022 17:43 Vastaa lainauksella
Kiitos.

Pienihän tämä on. Tämä heräsi oikeastaan eloon vasta makrokuvauksella ja kun sai ladattua koneelle kuvat. Näki kokonaisuudessaan vasta siinä vaiheessa mitä oikein tullut tehtyä. Paljaalla silmällä ei oikein tahdo noita kaikkia detaljeja erottaa, vaikka tekovaiheessa suurennuslasin läpi tullut tätä hyvinkin tarkkaan kuukausia tiirailtua…
Onnea himputisti.
Ja ansaitusti.
Arvasinhan tämän ;)

Onnea!
Matti T 24.10.2022 17:27 Vastaa lainauksella
Kiitokset onnitteluista ja kiitos tähdittelijöille.