Pienoismallit.net

Ford Thunderbird '56

Pinkki T-bird

Käydessäni hiljattain Lahden pienoismallitapahtumassa näin myynnissä olleen ja hyvin tyylikkään näköisen paketin vaaleanpunaisesta Ford Thunderbird '56:sta. Lyhyen harkinnan jälkeen päätin ostaa tämän rakennussarjan tuosta 50-luvun legendaarisesta T-birdistä ja tehdä mallin esikuvansa mukaisesti vaaleanpunaisena.

Kaksiovista Ford Thunderbirdia valmistettiin vuosina 1955-1957, ja näiden kolmen vuoden aikana tuotannosta lähti markkinoille yhteensä 53 166 autoa. T-birdin konsepti oli täysin uusi, eli niin kutsuttu "henkilökohtainen luksusauto". Räyhäkkään näköinen ajoneuvo, joka tarjosi urheilullista suorituskykyä ja samalla ylellisyyttä ja mukavuutta. T-bird mainitaan mm. Beach Boysien kappaleessa Fun,fun,fun ja valkoisen värisenä auto on myös tärkeässä osassa elokuvassa American Graffiti.

Monogram toi markkinoille tämän 1/24 mittakaavaisen rakennussarjan Ford Thunderbird 1956:sta melkein 50 vuotta sitten. Matkan varrella rakennussarjaan on tehty muutamia muutoksia ja sitä on uudelleen paketoitu useita kertoja. Periaatteessa mallin muotit ovat kai kuitenkin alkuperäiset. Hankkimani sarja on Revell-Monogramin toimesta tänä vuonna lanseerattu uudelleenpaketointi.

Koska sarja on hyvin vanha, en odottanut sen olevan lähelläkään tamigawa-laatua, mutta täytyy sanoa, että olin osittain positiivisesti yllättynyt. Joidenkin osien istuvuus ja yksityiskohdat olivat erinomaisia, vaikka sarjan ikä tuli selvästi näkyviin. Esimerkiksi ovien ja luukkujen saumat olivat ylileveät. Rakennussarjan uudet siirtokuvat sen sijaan olivat erinomaiset, ja kiinnitin ne hiottuani ensin pois kaikki kohollaan olevat merkit ja etulokasuojen päällä olevat tuuletussäleiköt.

Pohjamaalasin auton korin aluksi valkoisella Tamiya Fine surface primerilla ja ruiskutin sen sitten Tamiyan kirkkaalla vaaleanpunaisella sprayllä, TS-25. Mallin alustaan ja pienempiin yksityiskohtiin käytin Revellin ja Vallejon maaleja. Katon kromilistat tein Bare-Metal foilista ja muutamia kromiosia paikkasin myös Molotowin kromikynällä. Käytin myös ensimmäistä kertaa Revellin Contacta clearia kirkasosien kiinnittämiseen ja mielestäni tämä liima toimi oikein hyvin.

Kommentit

Olet saanut tehtyä näyttävän pinkin värisen vanhan ja upean mallin.
Meinasin jo kirjoittaa, että olisiko ovien ja muiden osine syvennyksiä voinut litkuttaa tummemmalla, mutta kun katsoin kuvat läpi muutamaan kertaan, niin auton puhtauteen tämä soveltuu mainiosti.
Tästä ei voi olla tykkäämättä.
Missä pojotusmahdollisuus?
Ja nyt älä enää mieti Kuopioon tulo mahdollisuutta.
Tuleehan Helsingistä muitakin ja sieltä lähettyviltä, joten kimppakyyti tai yksi auto ja täynnä malleja.
Huhtalan Petri ainakin on jo ilmoittanut mallejaan ja aikoo tulla.
Samoin Järvenpäästä vakkarikäviämme Kamppisen Tuomo. Ovat tämän sivuston käyttäjiä.
Messiin vaan, niin olisi kiva keskustelutuokio syyspäivän savossa unohtamatta meidän noin tuhattaviittäsataa kirpparimallia, jotka ovat puoli-ilmaisia.
Tally-ho 11.10.2022 11:00 Vastaa lainauksella
Terve Timo,

Kiitos kommenteistasi. Mietin mallatessani samaa koskien ovien ja muiden saumojen litkutusta. Tulin siihen lopputulokseen, että mustat saumat olisivat hypänneet liikaa silmille pinkistä rungosta. Tästä syystä valitsin ohuen tummanpunaisen litkutuksen, joka mielestäni antaa hillitymmän tunnelman.

Olin vahingossa jättänyt pojoituskohdan täyttämättä. Hyvä, että huomasit! Nyt se on mahdollista.

..ja siitä Kuopijjoon tilaisuudesta. Olen kyllä vakavasti harkinnut sitä. Appivanhempani ovat kylläkin aika huonossa hapessa ja tarvitsevat usein apua, mutta eiköhän parin päivän poissaolo onnistuisi. Palaan asiaan pikimmiten.

t. Tally-ho
Kiitti, pojotin ja toivottavasti näemme.
Tally-ho 11.10.2022 11:38 Vastaa lainauksella
Kiitos Timo!..pidän sua ajan tasalla👍
Tally-ho kirjoitti:
Kiitos Timo!..pidän sua ajan tasalla👍
Kiitti, tietoviisas kaikista härpäkkeistä.
Kivan näköinen T-birdi. Mukava nähdä tämän ajan automalleja.
Muutamia huomioita -56 T-birdistä yleensä. Automalleissa on tietenkin mahdollista esittää auto missä elämänvaiheessa tahansa 1956-2022 jolloin mitkä tahansa värit olevat mahdollisia.

Konehuone oikeaoppisesti korin värinen kuten näissä kuuluukin. Moottoritilan mustat osat olisi parempi puolihimmeänänä kuten alkujaan.
Sisälokasuojassa ei ole mattamustaa "jotain" viistoa aluetta, siinä on pellissä pokkaus.
Kori ja sisustus maalattu ohjeiden mukaan jotka, anteeksi henkilökohtainen mielipiteeni joka ei mallia mitenkään huononna, edustavat "50-luvun jenkkiraudan" pahimpia kliseitä vaaleanpunaista ja vaaleanpunaista.
Korin väri on "lähellä" Sunset Corallia joka oli aavistuksen tummempi ja murrettu.
Sisustus, arvelen että YLIvoimaisesti useimmat Sunset Coral väriset oli varustettu musta/valkoisella sisustuksella. Muut neljä vaihtoehtoa ehkä puna/valkoista lukuunottamatta olivat värimaailmaltaan sopimattomia. Ehkä erikoistilauksena saanut millaisen sisustuksen tahansa, ehkä.
Cadillacin sai erikoistilauksena minkä värisenä ja sisustettuna tahansa jos rahaa oli.
Rättikatto oli musta tai valkoinen kuten myös kovakatto.

Tuo kaikki koski siis tehdasuutta autoa. Yli 60 vuotiaassa yksilössähän on kaikki mahdollista.
Tuo EI siis ollut MOITETTA mallia kohtaan vaan yleistietoa joka omaan silmääni tarttuu.
Tally-ho 15.10.2022 11:14 Vastaa lainauksella
Terve Raimo,

Kiitos positiivisista kommenteistasi sekä selostuksistasi koskien T-birdiä. Otan myös opikseni esittämistsi korjauksista.

t. Tally-ho