Pienoismallit.net

St. Chamond

Aisnen kolmas taistelu, kesäkuun alku 1918

St. Chamond Aisnen alueella joskus aivan kesäkuun alussa 1918 on minun panokseni "kolhoimmat koneet" ryhmärakenteluun, johon St. Chamond on itseoikeutettu osallistuja.

St. Chamond oli panssarivaunujen aamunkoiton tuotoksia. Vaunu jonka ulkonäkö antaa oikeutta panssareista ilmeisesti salaamissyistä käytetylle nimelle tankki.
En tunne vaunun historiaa niin hyvin, että voisin näin ulkomuistista sitä kirjoitella, ja wikipediaa en lähde kopioimaan. Sieltä löytyy ihan hyvät artikkelin vaunusta ainakin englanniksi. Chamond oli joka tapauksessa keskiraskas vaunumalli, joka ei ollut erityisen onnistunut. Moottori, ja mahdollisesti myös voimansiirto, oli suojaamattomana vaunun sisällä, joten miehistöllä ei ainakaan ollut sen paremmin tylsää kuin kylmäkään. Meteli lienee ollut aika sietämätön taistelutilanteessa. Alusta perustui käsittääkseni kahdelle peräkkäin asennetulle Holt tykistötraktorille. Aseistuksena oli tykki ja neljä konekivääriä. Vaunu oli aika työläs käytettävä taisteluolosuhteissa, joten minimimiehitys oli kahdeksan miestä. Nopeuskaan ei päätä huimannut ollen noin 10km/h. Arviot vaihtelevat lähteestä riippuen 8.5 - 12km/h välillä. Vaunun yksi akilleenkantapäitä oli pitkä etuylitys, joka aiheutti sen, että se jäi juoksuhautoihin helposti jumiin. Myöhempiin malleihin, jota tämäkin vaunumalli esittää, lisättiin pohjaan tynnyrin näköiset pyörät auttamaan vaunua kyseisessä tilanteessa. Niiden tehosta en tiedä, mutta kovin vakuuttavalta ne eivät vaikuta. Lähteiden perusteella miehistöt eivät suoranaisesti rakastaneet vaunujaan, mutta kehitys oli menossa eteenpäin, ja jo St. Chamondin ollessa käytössä oli ranskalaisilla heittää rintamalle paljon pienempi, mutta myös paljon parempi, Renault FT.

Aisnen kolmas taistelu käytiin keväällä ja alkukesästä 1918. Kyseessä oli osa saksalaisten suurta kevätoffensiivia, ja alkuvaiheessa se oli heille menestys. Eteneminen kuitenkin pysähtyi 90 kilometrin päähän Pariisista. Saksalaisten voimat olivat kulunneet loppuun ja reserviä ei ollut heittää enää rintamalle samaan aikaan kun ympärysvaltojen vastus kasvoi. Malli sijoittuu aivan kyseisen taistelun loppupuolelle, kesäkuun ensimmäisiin päiviin 1918. Dioraamassa olevalle talolle ei ole suoraa esikuvaa, mutta mallia olen ottanut samanaikaisesta kuvasta, jossa St. Chamond seisoo ranskalaiskylässä samankaltaisen talon edessä.

Minun olisi pitänyt kuvata vaunu ennen kuin laitoin sen alustaan kiinni. Nyt en saanut kuvia joka puolelta vaunua.
Ajatuksissani tilanne on sellainen, että vastahyökkäykseen matkalla oleva vaunu on pysähtynyt kylän raitille taukoa pitämään. Yksi miehistöstä on piippua polttelemassa vaunun vierellä, ja katselee viereisen kirkkomaan vanhoja hautakiviä mietteissään. Malliin olisi tullut ranskalaista jalkaväkeä, jos olisin sopivia figuureja löytänyt, mutta näillä mennään nyt.

Vaunu on pölyinen ja hieman ruosteessa, mutta ei pahasti mudattu. Kaikissa valokuvissa Aisnen alueelta kesän alussa sää näyttää olleen aika hyvä, joten en nähnyt perusteita perinteiseen ensimmäisen maailmansodan mutakylpyyn, varsinkaan kun vaunu ei ole vielä rintamalla.

Tämä oli ensimmäinen Takomin malli jonka olen valmistanut, ja samoin ensimmäinen mallini jossa on ollut palatelta. Ajatukset mallista ovat ristiriitaiset. Osaksi osat napsuvat kohdalleen kuin itsestään, mutta alustan osalta mallissa oli suuria ongelmia osien saamiseen paikalleen. Telaketjut menivät helposti kasaan, jahka ensin olin etsinyt yuotubesta videon niiden kasaamisesta. Mallin ohjeet asiasta olivat lähes käyttökelvottomat. Parissa kohtaa ohjeita oli myös selkeitä virheitä. Esimerkiksi osat oli merkattu väärällä puolelle vaunun alustaa. Onneksi virheet olivat sellaisia, ettei osia olisi väärään paikkaan saanut ilman väkivaltaa. Ohjeiden mukaan rakennettuna mallista olisi tullut paikoitellen hyvin mielenkiintoisen näköinen…

Maalausohjeet olivat yhteen vaunuun hyvät, mutta muihin annettiin vain toisen kyljen ohje. Tässä mallissa ohjeen mukaan on maalattu vasen kylki, joka luonnollisesti on taloa kohti. Muu on luovaa taidetta jossa on käytetty apuna sodanaikaisia kuvia vastaavista vaunuista. Figuuri oli ihan ok, mutta piippukäden muotoilu tuo mieleen Tamiyan 1970 luvun figuurit. En silti moiti. Figuuri mukana on ehdoton plussa.

Malli on maalattu kokonaan pensselillä, alustaa ja rakennuksia myöten. Vaunun pohjamaali on kuitenkin maalattu ruiskulla kahteen kertaan. Löysin ainakin yhden kuvan, jossa St. Chamondia maalattiin pensselillä, joten miksipä ei sitten malliakin. Alustan rakennelmat on kaikki tehty itse eri materiaaleista.

Lisäkuvia:

TimoR68.kuvat.fi…smalleja/St.%20Chamond%20Aisnen%20kolmas%20taistelu%20kes%C3%A4kuu%201918/

Kommentit

Loistava rakennuskertomus ja mallikin on hienon näköinen. Tykkään kovasti tuosta ranskalaisesta maastokuvioinnista. Ja esikuvan tankki on aika kolho laatikkomainen tankki, jossa on vähän veneen keulaa ja perää.
Vaunu näyttää ehkä liian siistiltä, tai sitten olen liian tottunut kuraisiin värimodulaatiota harrastaviin tankkeihin. Valaistuskin saattaa vaikuttaa, sillä maastokuvioinnin sävyt vaihtelevat eri kuvissa.
Valaistus vaikuttaa.
Ero tulee lähinnä siitä, että osassa säädin saturaatiota pois, osassa annoin olla sen mitä Lightroom tarjosi. Jostain syystä automaattisäätö vaihteli kuvasta toiseen väritasapainon suhteen, tehden kuitenkin lähes kaikkiin kuviin liian kirkkaat värit, joita sitten pahimmista esimerkeistä säädin lähemmäs luonnollista.

Samoin voimakas kohdevalo aiheuttaa joissain kuvioissa varjoja, jotka mallin pinnalla näyttävät oudoilta. Ongelma ei ole välineissä, vaan käytettävissäni olevassa tilassa. En saa lamppuja ihan niin kuin haluaisin.

Vaunu on tosiaan ihan tarkoituksella siisti. Aisnen rintama ei kesäkuussa ollut mutainen.
Ranskalainen kaavio on hienon näköinen, mutta maalatessa pari kertaa kyllä kiroilin ranskalaisten taiteellisuuden. Mustat rajat värien välille herättivät sitten kaavion oikein kunnolla eloon.
Arvoin pitkään perinteisen dioraaman ja laatikkodioraaman välillä, mutta lopulta tulin tulokseen, että tarvitsen helpompia aiheita elämäni toiseksi laatikkodioraamaksi ja jätin tämän normaalimmaksi.
Vai "Kolhot Koneet"?
No oikeastaan tämä pitkä ihmevaunu onkin sitä. Keksintö on kyllä aika kolho.
Tykkään mallissa nimen omaan noista mustista raidoista värien välissä ja pensselimaalauksesta. Myös tuo dioraaman rakennus ja muukin siinä omatekoisena antaa plussaa.
Toiseksi dioraamaksesi tämä on upea.
Kuvia katseltuani ennen hyvän mallikertomuksesi lukemista olin varma, etä rakennus ja alusta on MiniArtin tekeleitä, mutta eipäs ollutkaan.

Tuotko Kuopioon yksipäiväiseen näyttelyyn 29.10?
Olisi mukava nähdä tämä ja muitakin mallejasi.
Meillä on tilaisuudessamme toistatuhatta kirpparimalia, jotka ei ole ainakaan hinnalla pilattuja.

"Malli upea, Timo ja muut odottaa livenä näkemistä".
Hienosti toteutettu ja historiaan sidottu St. Chamond. Näissä varhaisissa panssarivaunuissa löytyy sitä kolhoutta, tosin vastapainoksi naamiointimaalaukset ovat varsin taiteellisia. Talo on myös tyylikkäästi toteutettu.
Kiitos kaimat.

Tosiaan ei sentään toinen dioraama, mutta jos olisin toteuttanut sen laatikkodioraaman jota suunnittelin, niin sellaisena se olisi ollut toinen. Ensimmäinen sitä lajia on täälläkin esillä oleva vanhus ja koira.

Valitettavasti Kuopio on hieman liian kaukana.
Muuten tulisin ainakin paikalle katsomaan.

Minulla on aika paljon Miniartinkin rakennuksia, ja niissä on puolensa, mutta tässä halusin toteuttaa talon itse. Ei ole paljoakaan enempää työtä vaativaa, ja oma työ on aina jossain määrin enemmän uniikki.
Tiiliseinää tehdessä heräsi halu tehdä pajan sisädioraama, josta voisi sitten tulla se laatikkoversio valaistuksella.