Pienoismallit.net

Messerschmitt Me 262 A-1a

Erpro.Kdo. 262, Lechfeld 1944

Laitetaanpas tänne hieman vanhempaa tuotantoa näytille, sain vihdoin otettua hieman paremmat kuvat mallista. Malli on valmistunut 2020, joten se selittää pölyn mm. kuomussa (sorry).

Messerschmitt 262 A-1a (lempinimi Schwalbe - pääsky) oli ensimmäinen operaatiokäyttöön tullut suihkuhävittäjä toisen maailmansodan aikana. Tietenkin suuri johtaja halusi koneesta myös hävittäjäpommittajan (A-2a Sturmvogel), mutta se on sitten oma tarinanasa. Lisätietoa ohessa, tosin valitettavasti vain englanniksi Linkki

Malli esittää Lechfeldissä toimineen Erprobungskommando 262 (testilaivue 262) valkoista nelosta. Yksikkö hajotettiin 26.9.1944, ja sen pohjalta luotiin osasto Nowotny (Komentajana Walter "Nowi" Nowotny).

Nowotny muuten saavutti 258 ilmavoittoa, ja oli yksi tunnetuimmista Me-262 lentäjistä. Hän sai rautaristin ritariristin tammenlehvin, miekoin sekä timantein. Jos kiinnostaa, niin Nowotnyn vimeisitä hetkistä löytyy myös Youtube video.

Malli on rakennettu periaatteessa suoraan boxista, mutta olen lisännyt detaljeja mm. moottoreihin. Myös jarruputket tuli tähän malliin asennettua. Ohjaamoon laitoin vyöt + mittaritaulut aftermaket-tuotteilla. Valmistajaa en tosin enää muista. Revell ei sattuneesta syystä laita pakettiin mukaan hakaristejä, joten ne on hankittu erikseen. Hioin päälaskutelineen pyöristä hieman pois, jotta malli istuu alustassa hieman raskaamman näköisenä.

Maalattu pääosin Vallejon Model Air -maaleilla: Pohja on RLM 76, ja yläpuoli RLM 81/82.

Vanhenukset sekalaisilla AK, Mig, Tamiya, Vallejo -tuotteilla. Pyrin säistämään kohtuullisesti (no, ehkä innostuin hieman liikaa?), nämä ei tässä vaiheessa olleet vielä todennäköisesti kokeneet kovin suurta "kurmuutusta". Tästä syystä en juurikaan lisäillyt aseiden ruutijälkiä tms. En kyllä halunnut myöskään tehdä "pakasta vedettyä" versiota, joten tämä oli jonkin sortin kompromissi.

Revellin paketointi on ihan kohtuullinen, ja mallin rakentaminen meni ilman isompia murheita.

Kommentit

On kyllä kaunis pääskynen. Säistys on aiheeseen sopiva ja likaisuusaste kohdallaan. Kovin kuluneiksi nämä eivät tainneet ehtiäkään. Jos nyt jotain nipottamista hakee, niin renkaita olisi ehkä voinut säistää vähän kovemmalla kädellä. Tosin näillähän operoitiin päällystetyilyä kentiltä, joten kovin paljoa likaa ei varmaan ehtinyt kertyä.
Jarmo P. 19.9.2022 23:49 Vastaa lainauksella
Kiitos Tero kommentista. Jep pyöriä, nokkapyörää varisinkin, olisi ehkä voinut liata hieman enemmän. Toisaalta päällystetty kenttä kuten sanoit, joten jätin näin…
Olet tehnyt kyllä komean mallin.
Kulumiset eri paikoisa on tehty taitavasti ja tosiaan ehkä alapuolelta varsinkin paneeliurien korostus on liian vahva.
Moottoripellit ovat irti ja moottorit näkyy ja siitä plussaa. Ehkä niistä saisi olla muutama lähikuva enemmän, koska muita kuvia on riittämiin. Kannattaisko vaihtaa?
Ison skaalan koneessa pitää kaikki sattua kyllä kohdalleen tai muuten koko härpäke on liki pilalla, koska kamera on armoton.
Anteeksi pojotuksen lipsahtamisesta. Hiirulainen oli puolta tähteä korkeammalla, mutta niin vain lipsahti.
Jarmo P. 20.9.2022 19:25 Vastaa lainauksella
Kiitos kommenteista Timo.

Katsotaan josko noita lähikuvia saisi, ei löytynyt ainakaan jo otettujen joukosta. Ja minusta nuo paneeliurat on varsin mallitillisia, ainakin minun tekemiksi ;-)
Jarmo P. kirjoitti:
Kiitos kommenteista Timo.

Katsotaan josko noita lähikuvia saisi, ei löytynyt ainakaan jo otettujen joukosta. Ja minusta nuo paneeliurat on varsin mallitillisia, ainakin minun tekemiksi ;-)
Itsekin kerroit, että innostuit vähän liikaa säistyksessä, joten hyvä, että otit asian esille. Nykyisin hyvin monella huippumallareillakin - niin kuin sinulla - on malli tehty tavallaan mallin näyttävyyttä varten. Mutta ei ihan autenttisiksi.
Tiedän, että täällä on kaksi koulukuntaa. Toiset pitävät kun koneen paneeeliurat näkyy korostettuna, että malli olisi mallina hieno ja toinen on enemmän realisen koneen kannalla.
Tästähän on keskusteluja täälläkin aika lailla.
Joka tapauksessa mallisi on tehty taidolla ja annan sille ja sinulle mallarina arvoa huikeasti.

Toivottavasti tämä nähdään Kuopion tapahtumassa lokakuun lopussa kuin myös muita mallejasi.
- Timppa
Jarmo P. 20.9.2022 20:48 Vastaa lainauksella
Tiedä mistään huippumallarista (kaukana siitä), mutta minulla menee tuo säistämien aina vähän filispohjalta.

Paneeliurien korostaminen tuntuu sopivan joihinkin malleihin (kuten siihen aiemmin tekmääni Phantomiin), ja toisiin malleihin taas vähempi korostaminen tuntuu toimivan paremmin. Eli taidan horjua kummankin koulukunnan puolella, ja on tuurista kiinni kumpaan suuntaan horjahdan.

Joka tapauksessa on mukava saada kommentteja puoleen ja toiseen, ja hienoa että erilaiset tyylisuunnat ovat täällä edustettuina.
Tykkään kovasti.
Muistelisin lukeneeni, että kumipulan vaivatessa synteettisestä kumista tehdyt renkaat olisi vaihdettu 262:siin joka toinen lento: kuinka paljon tarvitsevat säistystä..?
Jarmo P. 21.9.2022 21:01 Vastaa lainauksella
Kiitos Jojje kommentista. Jos muistelet oikein, niin renkaathan onkin sitten just eikä melkein ;-)