Pienoismallit.net

Mitsubishi Lancer 2000 Turbo

Rally of 1000 lakes 1982

Mitsubishi Lancer 2000 Turbosta olisi saattanut tulla kilpailukykyinen ralliauto, mutta takavetoisella ralliautolla ei ollut asiaa juuri alkaneeseen B-ryhmän nelivetotykkien menoon. Mutta 1982 pilkahti sentään hieman valoa tuloslistalla, kun Pentti Airikkala kartturinsa Juha Piirosen kanssa saavuttivat 3. sijan.
Rakennussarja on NuNu, joka on hieman yksinkertaisempi osiltaan, kuin Hasegawan vastaava sarja. Jonkun verran piti rakennussarjan virheitäkin korjailla, mutta paljon jäi korjaamattakin. Alustan rakensin jokseenkin sellaisenaan, tyydyin veistelemään taka-akselista ja eturipustuksista ylimääräistä muovia pois. Ohjaamon puolella asiat olivat sinänsä ihan kivalla mallilla, joskin käsijarrun kyljestä puuttuui paineensäädin, jonka rakensin scratch hommina. Jarruletkut ja sähköjohdot lisäsin myös tuomaan lisää ilmettä ohjaamoon. Valmistaja oli tehnyt hauskan pikku kepposen ja toteuttanut kartturin Halda mittari on toteutettu peilikuvana. Kojelauta on aika kiva, mutta hieman parantelin sen detaljeja. Ovista puuttui kokonaan vetimet, joten rakensin nekin itse. Aina aavistuksen ärsyttävä tapa toteuttaa rakennussarjan pohjalevy kaksoispohjana ja vieläpä niin että väliin jää tyhjää tilaa. Luulisi että 2020-luvulla jo osattaisi tehdä parempaa kuin 1970 luvulla, mutta ei ole luulo tiedon väärti. Kori on ihan mukava, mutta pikku koloja löytyy ainakin takavalopanelin ylänurkista, jotka täytin muovilevyllä. Käytin sarjan omat siirtokuvat, joskin oranssit alueet olisi saanut ehkä paremmiksi maalaamalla. Katolle valmistin paremman antennin ja luukkujen pikalukotkin parantelin näyttävämpään asuun. Rakensin mallin alunperin Mallix lehteä varten ja tarkoituksena oli vielä roiskia päälle kunnon kurat. No mallix lopetti ja kuratkin odottavat vielä laittamista, ehkä ne kurat vielä joskus lisään.

Kommentit

Hieno on. Ja paljon lisäarvoa tuovat nuo itsetehdyt osat ja mallin kokonaisuus toimii hienosti.
Sitä kuraa kaipailisin, koska se antaisi varsinkin ralliautoille kivan säväyksen.

Kuopiossa on näyttelyn teemana syksyllä " Moottoriurheilu ", joten olisi kyllä hienoa saada sinut ja mallejasi tänne.
Matti T 30.8.2022 17:42 Vastaa lainauksella
Upea malli, siistiä työnjälkeä, scratch osat ja muut lisäykset tuovat malliin paljon lisää. Vaihdekeppikin näyttää hyvin olevan skaalassa, eikä liian iso kuten usein tahtoo olla. Suomiaihe joka huokuu 80 luvun ralli nostalgiaa parhaimmillaan.

Onko nuo kojelaudan keinovipukatkaisijat ja hattuhyllyn turvavyönpidikkeet aftermarket osia vai itse tehtyjä?
Matti T kirjoitti:
Onko nuo kojelaudan keinovipukatkaisijat ja hattuhyllyn turvavyönpidikkeet aftermarket osia vai itse tehtyjä?
Itse tehtyjä ovat. No vähän laiskotti, enkä tehnyt juuressa olevia rinkuloita itse, vaan ne ovat etsattuja aluslevyjä. Itse katkaisijat ovat ohutta metallilankaa, jonka olen litistänyt ruuvipenkinleukojen välissä.
Timo Rissanen kirjoitti:
Kuopiossa on näyttelyn teemana syksyllä " Moottoriurheilu ", joten olisi kyllä hienoa saada sinut ja mallejasi tänne.
Katsellaan josko pääsisi, vaan lupauksia ei pysty antamaan.