Pienoismallit.net

Bloch 174 A3

French Air Force, 1940

Lähtö tähän projektiin alkoi siitä, että en ollut aikaisemmin rakentanut yhtään Hellerin mallia tai Ranskan ilmavoimien lentokonetta. Kun sarja tuli vastaan, päätin "siistin" kansitaiteen perusteella hankkia mallin.

Sarja meni kasaan "jotenkin". Osa osista sopi paremmin kuin toiset. Esimerkiksi etuosan lasitus koostui kahdesta puolikkaasta, jolloin osaan jää väkisin sauma, vaikka sitä kuinka kiillottaisi ja ohjaamon lattiaan oli painettu koholla "Avante", että tietää sitten miten päin se asetellaan "eteenpäin"? Eli hiomista ja kittaamista oli paikoin. Ohjaamoa paranneltu huomattavasti poistamalla osien "hymykuopat", lisäämällä muovilevystä mittaristoja ja ohjauspaneeleita, sekä maskiteipistä vyöt miehistön istuimille. Konekivääriin minimaalinen tähtäin syövyteosana.

Malli maalattu omalla AK:n akryylisekoituksella. Tutkittu löyhästi referenssejä ja toteutettu yksilö maalausohjeen mukaan. Paneelien tummennukset AK:n mustalla litkukulla ja lopuksi erittäin ohennetulla vaaleanruskealla pientä sävyn vaalentamista/pölyefektin luomista.

- Waltter

Kommentit

Mielenkiintoinen malli harvinaisesta aiheesta. Ja einiinhyvästä lähtökohdasta huolimatta onnistunut. Harmi, että näistä ranskalaisista, joskus hyvinkin eksoottisen näköisistä lentolaitteista, ei ole 'kunnollisia' rakennussarjoja.
Mauri Parantala kirjoitti:
Mielenkiintoinen malli harvinaisesta aiheesta. Ja einiinhyvästä lähtökohdasta huolimatta onnistunut. Harmi, että näistä ranskalaisista, joskus hyvinkin eksoottisen näköisistä lentolaitteista, ei ole 'kunnollisia' rakennussarjoja.
Se on juurikin näin. Tästä löytyi samaa henkeä, kuin saksalaisesta Messerschmitt Bf 110:stä ja oli vähän yllättävääkin löytää tällainen ranskalainen konetyyppi. Edellämainittu vaikutti juuri siihen, että innostuin rakentamaan tämän mallin.

Ranskalla oli jonkun verran näitä koneita, kun Saksa hyökkäsi sinne toukokuussa 1940. Wikipedian mukaan niistä kolme tuhoutui, ja loput lennettiin turvaan Pohjois-Afrikkaan, jossa ilmeisesti niillä oli jotain operatiivista käyttöä. Eli lentokoneeseen liittyy ihan mielenkiintoista historiaa.

- Waltter
Hei!

Tästäkin täytyy todella paljon tykätä. Hellerin Wanhasta mallisarjasta tehty todella hieno lopputulos.

Hellerin vanhoissa mallisarjoissa on se aika tyypillinen piirre, että mallisarjat ovat aika muototarkkoja (ei kuitenkaan päde kaikkiin) ja että niissä on hienot kohoviivadetaljoinnit ja lisäksi valun finesse on ihan eri luokkaa kuin esim aikalaisensa Airfixin, joka näkyy yksityiskohtaosissa.

Heller tietysti kiinnitti ranskalaisena mallinvalmistajasarjana erityisesti huomiota ranskalaisiin esikohtiin, ja tämä ei tee siitä poikkeusta. Heiltä on syntynyt paljon harvinaisia ranskis-malleja, joista on nähty tällä sivustolla ehkä vain osa.

"Harmi, että näistä ranskalaisista, joskus hyvinkin eksoottisen näköisistä lentolaitteista, ei ole 'kunnollisia' rakennussarjoja."

Hellerin jälkeen näistä aiheista on jolkaissut malleja ainakin Azur ja nyt en jaksa ruveta listaamaan mitä, mutta niitä on aika paljon. Azurin mallit ovat tietysti "limited run" - tyypisiä. Niissä on kuitenkin nykytapaan kaiverretut paneeliurat ja aika hienot yksityiskohtaosat, jotka on osin toteutettu resiininä. Ovat siis "limimited run" tyyppisiä, mutta kuitenkin sanoisin, että ovat "kunnollista" laatua.

Eivät tietysti ihan niin kattavasti kuin Heller, mutta puuttuvat löytyvät vaikka Mach2 modelsilta;)

Mutta tästä Waltterin mallista:

Hieno malli ja olen erityisen iloinen, että Wanha Heller-malli on saanut tässä ansionsa mukaisen käsittelyn. Lisäksi maalaustyöskentely on tässä hienoa taaskin.

Kiitos!

Mika

PS. Kuvissa 7 ja 8 Waltter on hienosti pystynyt näyttämään kuinka Hellerin mallien kohoviivoja pystytään hennosti korostamaan.
Erikoinen väriyhdistelmä yläpuolelle ja minusta antaa oikein nätin vaikutelman hyvän säistyksen kanssa.
Oiva esimerkki kohokuvioiden teosta.
Malli on myös koneena mielenkiintoinen ja siihen kun lisää, että sait Helleristä näin upean, niin kaunista jälkeä olet saanut aikaa,
Upea malli.