Pienoismallit.net

Ilyushin Il-2M3

233rd Guards Assault Regiment, VVS, 1945

Vieraillessani pienoismallikauppa Mallistolla tässä kuussa, mukaan tarttui Airfixin pakkaama IL-2. Malli on 60-luvulta, josta kertoo valurankojen toteutus, ilman valurangan ulkokehää, sekä myös ikä näkyi toki sarjan osien ulkonäössä. Kyseessa kuitenkin uusintapaketointi vuodelta 2012, joten siirtokuvat olivat uudet ja kunnossa.

Malli meni kasaan melko kivuttomasti. Kittiä tarvisi paikoin, etuosan ilmanoton aukko oli umpinainen ja rungonpuolikkaiden sauma ilmeinen. Kuomun lasit olivat huonosti yhteensopivat ja koostuivat kolmesta eri osasta. Myös kuomu kokonaisuutena, monien muiden osien tavoin, ei muistuta esikuvaansa hirveän tarkasti. Ohjaamoon maalattu ohjauspaneelit, sekä lisätty maskiteipistä vyöt lentäjän ja ampujan istuimille.

Maalattu AK:n "Soviet Aircraft Colors 1941-1945"-värisetillä (AK 2240). Malli toimi kokeiluna tälle värisetille, värimodulaatiolle, sekä öljyvärikäsittelylle.

- Waltter

Kommentit

Pistipä silmään, teen itse samaa koneyksilöä isommassa mittakaavassa.
Tyyppinimi "Il-2M3", toisinaan "Il-2 type 3" tai "model 1944" ovat sodanjälkeisiä nimiä.
Sota-aikana tätä kutsuttiin "So Strelkoi", "nuoli" koska siivet oli käännetty 15 astetta taaksepäin laskutelineiden ulkolaidalta.
Malli on vanha Airfix, itsekin tehnyt ammoisina aikoina, suorilla siivillä joten mallinimi on Airfixilta väärin.
Tunnukset ovat kyllä oikein nuolisiipiseen.
Koneessa oli normi 3-värikaavio; tumma harmaa, vihreä ja kahvi alapuolen ollessa vaalean sininen.
Valkoinen takaosa ei ollut jäänne talvinaamiosta vaan taktinen tunnus jostain historian unohtamasta operaatiosta. Valokuvat koneesta ovat Saksasta vuodelta 1945.
Osasto oli 198th ShAP (maataistelurykmentti) joka kuului osana 233th ShAD (maataisteludivisioonaan)
lentäjänä kapteeni Aleksandr Nicolayevich Yefimov.
Kiitos Raine yksityiskohtaisista tiedoista. Mukava saada aina lisää historian tietoja mallia ajatellen.

Mallia ja kuvia kun katsoo, niin AK:n harmaa kolmivärikaaviossa muistuttaa paljon takasiivekkeen valkoista, vaikka ovat eri värejä. Värimodulaatio vaalensi harmaan sävyä liikaa.

Yksityiskohdat ovat sarjassa monelta osin hyvin pielessä, mutta välillä suoraan laatikosta väkertäminen on kivaa aivot narikkaan puuhailua.

- Waltter
No niin, elikkä aivot narikkaan rakentamista. Edellä Raine on jo kertonut mallisarjan virheistä, joten ei minulta enempää.
Hienoa on kuitenkin mielestäni se, että näistä antiikkisista mallisarjoista kuitenkin rakennetaan malleja niiden puutteista huolimatta.
Kaikkein tärkeintä kai lienee se, että mallailussa rentoudutaan ja tehdään niitä malleja jotka itseä houkuttavat.

Kritiikki tulee sitten myöhemmin. Kritiikistä voi ja pitääkin ottaa opiksi, mutta jos se liittyy siihen, että mitä pitäisi mallailla, niin silloin se kai pitäisi jättää huomioimatta?

Kiitos hienosta Wanhasta Airfix aihiosta tehdystä mallista. Maalaus on erityisen hienosti toteutettu!

MK