Pienoismallit.net

Grumman F4F-4 Wildcat

Tamiyan Wildcat suoraan lootasta pl. mitä nyt sattui miljoonalaatikosta löytymään. Vanhat siirtokuvat aiheuttivat hieman haasteita mutta kaikesta selvittiin, kun vain istui alas ja teki. Tavoitteena oli tehdä hyvän mielen malli ja hyvä mieli tästä kyllä itselle tulikin. Lisää infoa Mallixin numerosta 5/21.

Kommentit

Upea luomus Markolta kokonaisuutena, mutta niin odottaa saakin sinun tasoiselta mallarilta.
Teit vissiin osan siirtiksistä maalaamalla ja lisäarvoa siitä.

Nykytrendin mukaisesti paneeliurat pitää korostaa överiksi, muta tässä ne minun mielestäni on hieman ylikorostettuina vain rungossa.
Koneen alapuoli on kivasti säistetty.
Hieno ja näyttävä Wildcat. Yksivärinen suojamaalaus on saatu mielenkiintoiseksi, mikä ei aina ole helppoa. Komppaan Timon kommentteja paneeliurien korostamisesta.
Janne V 7.8.2022 18:32 Vastaa lainauksella
Komea Wildcat Markolta. Siihen vielä Hellcattia kaveriksi?

Pakko sanoa että itseä vähän jopa ärsyttää tuo ainainen paneelirajoista huomauttaminen, jokainen tekee niiden kanssa mitä tykkää. En ymmärrä miksi niihin pitää aina takertua.

Mallailu on taidetta ja siihen kuuluu yksityiskohtien korostaminen. Paneelirajoja korostamalla saadaan tehokkaasti mallista poistettua lelumainen olemus.

Tottakai ne voi vetää täysin överiksi, esim valkoinen kone täysin pikimustilla paneelirajoilla, mutta yhtään överiksi vedettyä en ole tällä sivustolla nähnyt.

Anteeksi avautuminen.
Moi ja kiitos kommenteista. Olen korostanut paneeliuria suurinpiirtein vuodesta 2001, jolloin palasin mallailun pariin muutaman hitaamman vuosikymmenen jälkeen, joten ihan nykypäivän trendistä tuskin voidaan enää puhua. Keskustelua aiheesta on käyty vähintään yhtä pitkään, eikä siitä sen enempää. Mallailu on itselleni erityisesti esteettinen harrastus, jossa yritän saada kiinni esikuvan tunnelmaa siitä ajasta ja paikasta, jossa ko. laite toimi. Mielestäni paneeliurat ja niiden korostaminen toimii ja siksi sitä käytän, Pre- ja post-sheidauksesta olen käytännössä luopunut, ellei sitten esikuvassa ko. ilmiötä ole näkyvissä. Englannin kielessä sanalla ART voidaan tarkoittaa sekä taidetta että taitoa, itse olen päätynyt tuohon ensimmäiseen tulkintaan eli art of modelling on minulle mallailun taidetta. Olen avoin myös muille tulkinnoille ja osaan myös arvostaa erityisen taidokkaasti tehtyä malleja. Parhaita ovat tietenkin ne työt, jotka yhdistävän molemmat osat, kuten esim. Marijin van Gils työt ja niistä vaikka tämä 1/700 mittakaavan Lexington dioraama: Linkki

Tämän mallin teemana oli rakentaa ja nauttia prosessista. Siinä vaiheessa kun taistelu siirtokuvien kanssa alkoi se olikin nautintoa… mutta mutta. Kun V-käyrä saatiin laskuun niin onnistuin löytämään nautintoa itse tekemisesta ja ongelman ratkaisusta. Hommahan on vähän kuin purjehdus, kun avaat mallilaatikon niin olet perillä. Valmiiksi tekeminen on vain säilytysongelman luomista :)

Ja joo- Hellcat on työn alla ja se on ollut siellä jo tovin ja varmaan pysyykin, kunnes mallailutavaraoiden uusjako esikoispojan kanssa on saatu valmiiksi. Vaimoltani salaa päätin jalomielisesti lahjoittaa opiskelemaan lähtevälle pojalleni ruiskut ja kompressorit sekä valtaosan maaleista ja tarvikkeista… ja se mikä oli siis se salaisuus on se, että näin pääsen hankkimaan itselleni ihan uudet varusteet :D
Hyvin tehty malli. Maalipinta on mukavan eloisa. Auringon haalistaman oloinen ainakin minun silmääni, en tiedä tavoittelitko moista efektiä?

Miksi luovuit esi- ja jälkivarjostuksista?