Pienoismallit.net

P-47D Thunderbolt

Escadrille Lafayette II/5 "Cigognes", Korsika 1944

Pitkästä aikaa jotain valmiiksikin!

Tämä Tamiyan rakennussarja (2002) on varmasti monelle tuttu, ja tälläkin sivustolla esillä usea sarjasta toteutettu malli, joten en lähde perkaamaan sitä sen tarkemmin. Projekti oli vähän erilaisen maalaustekniikan testaus, jolla saisi vähän elävyyttä pääasiassa yksiväriseen maalipintaan. Harjoitukset jatkuvat…

Sarjan mukana tuli siirtokuvavaihtoehdot kahdelle yhdysvaltalaiselle yksilölle, mutta Tamiyan heikkolaatuisten siirtokuvien vuoksi päädyin tilaamaan aftermarket-tavaraa samalla, kun tilasin sarjaa varten Quickboostin resiinirenkaat, ohjaajan istuimen sekä aseiden piiput. Olin nähnyt vanhan valokuvan kulahtaneesta ranskalaisyksilöstä, joten päädyin jo vaihtelun vuoksi esittämään mallin legendaarisen Lafayette-yksikön koneena. Siirtokuvien valmistaja oli ranskalainen Berna-decals, joka oli itselleni uusi tuttavuus. Siirtokuvien laatu ei valitettavasti päätä huimannut niin painojäljeltään kuin asettuvuudeltakaan. Sai läträtä aika paljon vahvempien siirtokuvanesteiden kanssa ennen kuin asettuivat edes tyydyttävästi. Tämän jälkeen vielä hioin siirtokuvia, jotta paksu "filmi" ei erottuisi aivan niin paljon.

Escadrille Lafayette nousi maineeseen jo ensimmäisessä maailmansodassa vapaaehtoisten amerikkalaislentäjien yksikkönä. Toisessa maailmansodassa Lafayette-laivueen henkilöstö oli ranskalaisia. Yksikkö operoi sodan alkuvuosina Curtiss H75- ja Dewoitine-hävittäjillä, vuosina 1942-44 Curtiss Warhawkeilla ja maaliskuusta 1944 sodan loppuun P-47 Thunderbolteilla. Vuonna 1944 yksikön tukikohta oli Korsikan Altossa. Malli esittää laivueen II/5 "Cigognes" (haikarat) konetta, jonka lentäjänä toimi luutnantti Jean Gisclon.

Malliin hankittiin siis edellä mainitut aftermarket-palat. Lisäksi lisäsin moottoriin hieman johdotusta ohuesta lyijylangasta (Plusmodel). Antennijohto on Uschi Van Der Rostenin elastaanilankaa.

Malli on maalattu pääosin AK:n Real Colors -maaleilla ja lakattu Tamiyan lakoilla. Säistämiseen käytin AK:n tuotteita sekä Abteilungin öljyvärejä.

Kommentit

Upeata työtä, Olli. Maalaus on hyvin onnistunut. Kerroit kokeilleesi jotain uutta siinä. Voisitko valottaa, mitä? Rakentamisjälki on mallikasta. Siirtokuvissa en kyllä huomannut (enää) liikaa tukevuutta. Tiedätkö lentäjän ja koneen myöhempää historiaa? Olivako mukana vielä Algerian kahakassa, jossa "Jugit" operoivat?
Pentti kertokin yllä jo paljon oleellista, kuten maalaus..
Olivatko siipien yläpuoleiset kansallisuustunnukset noin pieniä? Alapuolellahan ne on isompia.
Kiva säistys, jossa et ole sortunut liika paneeliurien korostukseen. Siirtisten päälle kaikki uran on nätisti upotettu.
Passaa esitellä täällä ja mallitapahtumissa.
Olli J. 29.7.2022 11:02 Vastaa lainauksella
Kiitos Pentti ja Timo!

Kyllä siiven yläpintojen kansallisuustunnukset olivat tosiaan noin pieniä. Nauratti niitä laittaessa, että nyt on eksynyt mukaan 1/72 tunnuksia. Ranskan tunnus erottuu aika pitkälle, joten sen vuoksi siipien yläpintojen tunnukset olivat pienemmät. Toisaalta Välimerellä ja Italian rintamalla siivissä käytetty keltainen raita hieman vesittää tätä…
Pentti Rantanen kirjoitti:
Tiedätkö lentäjän ja koneen myöhempää historiaa? Olivako mukana vielä Algerian kahakassa, jossa "Jugit" operoivat?
Lentäjästä löytyi tietoa lähinnä ranskankielisiltä wikipedia-sivuilta. Luutnantti Gisclon oli 6 ilmavoiton ässä ja selvisi sodasta (k. 2009). Yksikön mukana Tunisiassa, Korsikan vapauttamisessa ja Italian kampanjassa. Erosi armeijan palveluksesta 1960, mutta en tiedä osallistuiko hän Algerian kahakkaan. Voi olla, että nämä "razorbackit" eivät enää olleet Algeriassa käytössä, vaan P-47:n hieman myöhäisemmät mallit. Gisclon toimi uran jälkeen toimittajana ja kirjailijana ja kirjoitti paljon mm. kokemuksistaan. Hänen teoksiaan on tosin syytetty hieman väritetyiksi. Gisclon oli pitkään myös gaullistien hampaissa, koska oli aselevon jälkeen vuonna 1940 totellut hetkellisesti Vichyn hallituksen määräyksiä. Tämän vuoksi hänelle myönnettiin Ranskan kunnialegioonan komentajan arvo vasta 92-vuotiaana.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana on, että Korsikassa Lafayette-yksikkö toimi samalta kentältä, kuin P-47 koneita käyttänyt Yhdysvaltojen 57th fighter group. Alton kentältä operoineesta yksiköstä William Wyler ohjasi "Thunderbolt!"-dokumenttielokuvan (julkaistu 1947), joka on nähtävissä myös Youtubessa:

www.youtube.com/watch?v=Da_gbVd6nzM
Olli J. 29.7.2022 11:17 Vastaa lainauksella
Pentti Rantanen kirjoitti:
Maalaus on hyvin onnistunut. Kerroit kokeilleesi jotain uutta siinä. Voisitko valottaa, mitä?
Kokeilemani maalaustekniikka ei ollut mitään uutta ja käänteentekevää. Pyrin usein malleissani vain kokeilemaan jotain itselleni uutta tapaa. Sovelsin hieman vanhasta Black basing-tekniikasta tuttua tapaa (engl. marbling) toteuttaa maalaus käytännössä pienenä syherönä ja periaatteessa paneeli kerrallaan. Vaalensin paikoin perusväriä zinc-chromate-sävyllä. Lopulta päälle tuli ohut kerros perusväriä (Olive Drab). Pohjamaalaan hyvin harvoin mallejani, joten tässä alla oli ainoastaan hyvin summittainen esivarjostus. Tulipa testattua!
Kiitos laajoista selvennyksistä.