Pienoismallit.net

Williams FW14B

Kyseessä siis Tamiyan 1/12 Williams. Ehkäpä yksi kauneineimmista F1 autoista ikinä.
Mallihan on suoraan boksista yllättävänkin keskinkertaisesti detaljoitu. Monia aika merkittäviäkin yksityiskohtia puuttuu mm etupään luukun alla oleva jousitukset hydrauli yksikkö hyvin puutteellinen. Moottori tilassa myös vedetty mutkat suoriksi.
Malli on ennen Top Studio aikaa tehty. Prosessi oli pitkä ja väliin myös mukavan tuskainen. Malli joutui mm. koirankin syödyksi. Varaosia metsästettiin Ebaystä, halpaa ja mukavaa.
Pääpointti mallissa oli detaljointi, mihin paukut ladattiinkin. Maalaus keskinkertainen. Maaleina Zero ja päällä Tamiya paukkupullo Lakka. Etenkin hiilikuitu decaalien lakkaus oli eri jännää puuhaa Tamiyn Ts13:lla😄 .
Tuolloin kun ei ollut hajujälkeäkään Top Studion seteistä, niin tässä on käytetty ThunderValleyF1:n tuotteita; jarrut, etsi setti iskarit ja imutorvet. RbMotionia käytetty myös laajalti, mm jousituksen hydrauliliittimet ja miljoona eri simuloitu pulttia.
Hiilikuitu dekaalit Scale Motorsport.
Homma oli ainakin omalla mittakaavallani valtava. Haaste oli tietysti lähdemateriaali. Onneksi löysin internetin syövereistä veijarin, joka oli päässyt kuvaamaan actuaalia autoa. Hän myi Ebayssa CD romput minulle missä loistava määrä detalji kuvia. Siitä oli korvaamaton apu. Hintaahan tälle tuli varmasti MFH:n mallin verran, vaikka Mallistosta ostettu itse malli ei Ebayn hintaluokkaa ollutkaan.

Kommentit

F1 malleille aina korkeat pojot… Näin upealle täydet!!!!
Hienosti ja erittäin tarkasti tehty malli. Kuullostaa, että työtä on riittänyt jopa kyllästymiseen saakka, mutta "eteenpäin kuin mummo hangessa"-ajatuksella olet onnistunut hienosti.
Nähdäänkö tämä Kuopion Mallitapahtumassa syksyllä, jossa teemana on "Moottoriurheilu".
Ilmoittautuminen on jo käynnissä.
pienoismallit.net/tapahtumat/2022/maalla-merella-ja-ilmassa/
Matti T 10.7.2022 12:03 Vastaa lainauksella
No nyt on kyllä hieno. Tällaiset detaljoidut formulat on kyllä upeita. Hiilikuidutukset on hyvin onnistuneet. Meikäläinen tykkää tällaisista, kun ihmettelemistä yksityiskohdissa löytyy. Pahasti haiskahtaa viikon mallilta. Mitä tarkoitat tuolla decaalien lämmittämisellä (onko joku tekniikka mitä en tiedä)?

Kyseisessä autossa olikin todella paljon sen aikaista huippuelektroniikkaa, kun oli aktiivijousitus, luistonestoa jne. joten paljon tavaraa katteiden alla. Aika monella muulla formulamallarilla moottorikate ei sovi paikoilleen kun on letkua ja liitintä lisätty ahtaaseen moottoritilaan, että siihen nähden hyvin istuu tuo kate. Ja hienoimmillaan tällaiset on ilman katteita.

Bottas pääsi tätä Williams aikoina testaamaan www.youtube.com/watch?v=Jo6OQ64zAQg . Aktiivijousitus sääti jousituksen sopivaksi joka mutkaan. Eri ratojen jousitusasetukset oli sen aikaisilla korppulevyille tallennettuna. Huomatkaa kuinka auton jousitus laskeutuu, kun Valtteri lähtee autolla liikkeelle. Aktiivijousituksen "Isä" ja keksijä oli 1982 menehtynyt Lotus tallin perustaja Colin Chapman. Meni about 10 vuotta kun se saatiin kunnolla toimimaan tähän Williams malliin, jonka johdosta se oli täysin ylivoimainen. Aktiivijousitus sitten kiellettiinkin hyviin nopeasti ja vuosikausien kehtystyö meni "hukkaan".
Pekka T 10.7.2022 13:39 Vastaa lainauksella
Kiitos palautteista! Decaalien lämmittämisellä tarkoitin hiustekuivaajalla lämmittämistä. Etenkin nuo Shunkon decaalit on sen verran paksua "kalvomaista" materiaalia. Niitäkin meni tähän kaksi settiä, kun ensimmäisen mokasin juurikin tuo haastavuuden takia. Kivuttuaan Shunko decaalit "hopeoi" tms" kun eivät olleet mattapintaisessa pinnassa kunnolla kiinni.
paavo p. 10.7.2022 19:29 Vastaa lainauksella
Hieno malli :-) . Mitenkäs renkaat, onko ihan alkuperäiset? Näillä kolmella 90-luvulla julkaistulla ( Ferrari F190, McLaren mp4/6 ja tämä Williams ) Tamiyan 1/12-mallilla on vähän kyseenalainen maine gummien suhteen. Itsellä on juuri tuo Ferrari F190, enkä ole hetkeen aukaissut pakettia ja katsellut renkaiden kuntoa. Kuulemma menettävät muotonsa aikaa myöden ( ? ). Joo, MFH:ltahan saisi vastaavat varaosana kyllä.
Pekka T 10.7.2022 21:17 Vastaa lainauksella
Kiitos! Alkuperäiset ovat. Ainakaan vielä eivät ole hapertuneet.
Hienon mallin olet tehnyt! Detaljien tekeminen/lisääminen malliin on mielestäni tyydyttävin vaihe koko rakentamisessa, joskin aikaa vievää. Hienosti olet saanut osia lisättyä malliin ja hyvältä näyttää. Kyllä tätä mallia kelpaa muille esitellä. Sääli vain että katteet asennettuna yleensä suuri osa detaljeista jää piiloon. Vasta kun auton riisuu, katsoja saa käsityksen siitä miten paljon aikaa ja vaivaa malliin on uhrattu.
Silmiä hivelevä malli. Tykkään.
Pekka T 14.7.2022 21:52 Vastaa lainauksella
Kiitos!
Onnea viikon tittelistä. Onhan tuo ylihieno kaikkine osineen, maalauksineen ja muut asiat myös.
Pekka T 18.7.2022 13:43 Vastaa lainauksella
Kiitos paljon!