Pienoismallit.net

Balkan Airlines Iljushin Il-18V

Itäinen jokapaikan höylä

Iljushin Il-18 on nelimoottorinen neuvostovalmistainen potkuriturbiinikone, joka suoritti ensilentonsa heinäkuussa 1957. Siitä tuli yksi aikakautensa tunnetuimmista, kestävimmistä ja suosituimmista neuvostoliittolaisista matkustajakoneista. Minulla itsellänikin oli kerran mahdollisuus olla Il-18 kyydissä, lennolla Belgradista Varsovaan vuonna 1981.

Il-18:aa vietiin ulkomaille laajalti, ja se oli usean vuosikymmenen ajan yksi itäblokin maiden tärkeimmistä liikennekoneista. Kaikkiaan 24 lentoyhtiötöllä on ollut laivastossaan tätä konetyyppiä, ja sen sotilasversioita, sukellusvenetorjunta-, kaukomeritiedustelu- ja kuljetuskoneita on käytetty 13 maassa.

Lentokoneen rungon kestävyyden ansiosta monet koneyksilöt ovat lentäneet yli 45 000 tuntia, ja niinpä konetyyppi on edelleenkin jossain määrin käytössä sekä sotilas- että siviilipalveluksessa. Il-18:n siviili- ja sotilasversioita valmistettiin kaiken kaikkiaan yli 700 yksilöä vuosina 1959-1978.

Balkan Bulgarian Airlines oli Bulgarian kansallinen lentoyhtiö, joka perustettiin vuonna 1947 Neuvostoliiton ja Bulgarian yhteisyritykseksi nimellä TABSO. Se siirtyi kokonaan Bulgarian valtion omistukseen vuonna 1954, ja nimettiin uudelleen Balkan Bulgarian Airlinesiksi vuonna 1968. Aikanaan se oli Itä-Euroopan toiseksi suurin lentoyhtiö. Balkan Bulgarian Airlines ajautui lopulta konkurssiin lokakuussa 2002. Vuosien varrella lentoyhtiön laivastoon kuului parhaimmillaan yhteensä 18 kappaletta eri alatyypin Il-18:aa.

Rakensin mallini Eastern Express 1/144 mittakaavaisesta alipainevalusarjasta, joka oli ihan ok. Osien istuvuus oli yleisesti hyvä ja valujälki suhteelisen terävää. Tietysti sovitusta ja hiomista oli jonkin verran, mutta ei mitenkään liikaa. Mallin yksityiskohtien lisäämiseksi tilasin erinomaisen Extratechin fotoetsisetin.

Koneessa on vaijeriantenni peräsimen yläosan ja rungon etuosan välillä. Käytin sen mallaamiseen 0,08 mm mormuskasiimaa. Päätin käyttää sarjaan kuuluvia Balkan Airwaysin siirtokuvia. Ne olivat erittäin hyvälaatuisia eivätkä liian hauraita tai läpikuultavia. Balkan Airlinesin koneyksilö LZ-BEV, jota mallini kuvaa, on alatyyppiä Il-18V.

Maalasin rungon valkoiset alueet Tamiya Fine Surface pohjamaalilla, jonka sitten käsittelin Tamiyan kiiltävällä lakkasprayllä. Rungon vaaleanharmaaseen alapuoleen, siipiin ja korkeusvakaajiin käytin värinä Revell 374:ää, jota sekoitin hieman vaaleammaksi Revell 04:llä. Pienempiin yksityiskohtiin käytin myös Vallejon, Revellin ja Humbrolin maaleja.

Kommentit

Tally-ho on taas tehnyt aivan huippuluokan mallin mielenkiintoisesta koneesta.
Ei epäonnistumisia mielestäni missään, enkä niitä ala etsimäänkään suurennettuna.
Tarkkaa työtä ja antennilangoista plussaa, vaikka ovatkin hieman paksuja mittakaavaan nähden. Ne antaa mallille eloa ja jos mittakaavaan ne suhteutetaan, niin hius saattaisi olla oikea paksuus.
Myös tuosta alustasta plussaa. Se aina kruunaa mallit.
Eli hyvä näin ja pojoja sen mutaan.
Tally-ho 1.7.2022 22:03 Vastaa lainauksella
Kiitos Timo kehuista ja pojoista. Ne tosiaankin lämmittävät vanhan mallarin mieltä!

t. Tally-ho
Hieno malli! Ja hyvä tietää, ettei EE:n sarja ole toivoton.
Tally-ho 12.7.2022 20:43 Vastaa lainauksella
A Lappalainen kirjoitti:
Hieno malli! Ja hyvä tietää, ettei EE:n sarja ole toivoton.
Kiitos kehuista ja tähdistä🙏

Tally-ho