Pienoismallit.net

Bunaan hylätty

A6M3 tyyppi 32

Tamiyan ikivanha, mutta aivan kelvollinen, malli typistetyllä siivellä varustetusta Zerosta.

Malli on ollut suunnitelmissa jo kauan. Oikeastaan siitä asti kun näin ensimmäistä kertaa Bunan kentälle hylättyjen Zerojen kuvia. Ne ovat rikki, rähjäisiä, mutta silti niin ehjiä, että kyllä niistä koneen tunnistaa. Oiva kohde harjoittaa mallin tuhoamistaitoja.

Buna oli, ja on toki edelleen, pieni paikka Rabaulista etelään. Se ei ollut mitenkään merkittävä, kunnes japanilaisten sodanjohto keksi, että Port Moresbyyn voisi hyökätä Gonan tasalta vuoriston yli. Japani miehitti rannikolta alueita ja Bunaan perustettiin eteen työnnetty tukikohta.
Itse taisteluiden kulku ei ole tässä olennaista. Bunan kenttä perustettiin 1942, suunnitelmat eivät aivan onnistuneet ja jo Tammikuussa 1943 liittoutuneet ajoivat japanilaiset pois asemistaan. Bunan kenttä jäi liittoutuneiden haltuun, ja sinne jäi myös joukko Zeroja joita ei katsottu evakuoimisen arvoiseksi, tai ei kyetty evakuoimaan.
Mallini esittää yhtä näistä koneista.

Tästä koneesta löytyy paljonkin referenssikuvia netistä, mutta niiden kanssa pitää olla tarkkana. Kuvia on otettu selvästi eri aikoihin ja samaan aikaan amerikkalaisten suorittama koneen purkutyö on edennyt huomattavasti. Lisäksi konetta on myös rikottu kuvien välissä lisää. Otin siis pääasialliseksi esikuvaksi sen kuvan, jossa kone on kaikkein ehjimmän näköinen, ja muita kuvia käytin soveltuvissa osin apuna.
Yhden kuvan löysin Bunan Zeroista siten, että ohjaamo näkyi, ja siinä ohjaamossa oli mittarit paikallaan, joten tähtäintä lukuunottamatta sama piirre toistuu tässä mallissa.
Taisteluvauriot on silmämääräisesti oikeilla kohtia ja niitä on karkeasti oikea määrä, kuitenkin siten, etten jokaista pienintä reikää ole lähtenyt tekemään.
Maalaus perustuu mustavalkokuvien omaan tulkintaan ja joidenkin muiden Zerojen värikuviin, jotka tosin ovat harvinaisia, ja joiden luotettavuudesta en sano mitään.

Bunaan hylättiin useita Zeroja. Amerikkalaiset purkivat ne ja laivasivat kotiin. Viidestä Zerosta, joista tämä lienee yksi, rakennettiin yksi lentävä yksilö testaamista varten. Sitä mitä yksilöitä kyseiseen frankestainiin käytettiin, en tiedä.

Tamiyan malli on yksinkertainen. Olen parannellut sitä lisäämällä moottoriin venttiilien työntötankojen suojaputket ja sytytysjärjestelmän johdot. Ne eivät mallista kyllä paljoa näy. Laskutelineisiin tein jarruputket Tamiyan ohjeita mukaillen ja ohjaamon sisustukseen hankin toisen valmistajan malliin tarkoitetut etsiosat. Kyseistä muutosta pidän ehkä tärkeimpänä, koska Tamiya tarjoaa vain sileän muovilevyn ja siirtokuvat ajamaan ohjaamon asiaa. Myös istuinvyöt on lisätty.

Kommentit

Hyvän näköinen pikku dio. Alustan kasvillisuus onnistunut ja Zeron vauriot näyttävät realistisilta.
Matti M 29.6.2022 21:00 Vastaa lainauksella
Hieno dioraama, Zero on hylätyn näköinen ja maasto on erittäin aidon oloinen.
Kiitoksia kommenteista.

timor68.kuvat.fi/kuvat/Pienoismalleja/A6M3+tyyppi+32+Buna+1943/

Ohessa lisää kuvia, tänne ei saanut mahtumaan yhtään enempää.
Lisäksi tuolla on muutama netistä löydetty referenssikuva vertailuksi laitettuna.
Vaikka en olekaan dioraamoista kovin innostunut, tämä on hyvin onnistunut. Zero näyttää olevan todella siististi rakennettu ja maalattu. Tuo maalipinnassa näkyvä punerrus pistää kysymään, mallaako se pohjamaalina käytettyä maalia? Maalipinta on miellyttävän eläväinen ja vanhentaminen tehty tyylillä (tosin nuo laskutelineet renkaineen näyttää jääneen kovin puhtoisiksi).
Punerrus mallaa pohjamaalia.
Tiedän, että Zeroissa käytettiin aotakea, mutta sitä taidettiin pääasiassa käyttää piiloon jäävissä osissa ja laskutelinekuiluissa. Muutamassa värikuvassa Zerojen maalipinnan alta, nimenomaan auringossa seisseiden, kuultaa selkeä punertava sävy. Osassa lähteitä tämän ilmiön epäiltiin olleen syy siihen, että Aulettien Rufet kuvattiin joskus violetteina vanhoissa lähteissä. Eli on punerrus mistä johtuvaa tahansa, niin löytämieni kuvien ja ulkomaanelävien pitämien Japanin laivaston ilmavoimien maalauksiin keskittyvien sivujen perusteella sitä on esiintynyt.
Laskutelineitä olisi ehkä voinut pölyttää. Sinänsä kone on lähinnä kai seissyt paikallaan vaurioitumisen jälkeen, eli kuraa tai mutaa tuskin siihen on kertynyt, mutta pölyä varmasti. Tämä valmistui kevättalvella, ja en enää muista miksi laskutelineet jäivät noin puhtaiksi. Luultavasti yksinkertaisesti unohdin, kun koetin innostuneena vääntää Bunaan sopivaa maastoa mitä oudoimmista materiaaleista. Kaupallisten valmisteiden lisäksi maastossa on paperia, metallilankaa, maalipensselin harjaksia, hamppunarua purettuna ja ties mitä.

Rakentamisessa pidin tärkeänä sitä, että kone olisi luonnollisen näköinen. Toisinsanoen se piti rikkoa niin, ettei se näyttäisi rikotulta muovimallilta, vaan oikeasti vaurioituneelta lentokoneelta.
kiva kun laitoit kuvalinkin.
Malli ensinäkin ihan ensiluokkainen alasammutun/pakkolaskun tehneestä koneesta ja nuo mainitsemasi luodin/ tykin reiät realistisia.
Maalaus hieno ja alusta onnistunutta kasvillisuutta. Sieltä vasta näkee, että töitä on tehty ja esikuvalle haettu mallintamista.
Kyllä tätä työtäsi passaa esitellä muuallakin kuin täällä. Hyvä kaima.
Lisäsin kuvasivuilleni muutaman netistä löydetyn kuvan Zeron hylyistä, joissa näkyy selkeä punerrus värikerroksen alta.
Pari on museohylkyjä, yksi mahdollisesti vanha värikuva maastosta. Siitä ei toki voi mennä takuuseen, onko se kuva käsin värjätty vai aito, mutta museokuvat ovat aitoja.

Ja kiitos kaimalle kommentista.
Alustassa yritin juurikin saada Bunan henkeä esiin. Pengoin mm. netistä kuvia Bunasta, jotta näkisin minkä väristä maaperää siellä on ja millaiselta kasvillisuus näyttää. Yllättävän vähän löytyy Bunan alueelta moderneja kuvia, mutta toki aina jotain.