Pienoismallit.net

Ford 917

Otso puukaasutinlaitteisto

Kauan rakenteilla ollut malli, jonka nyt juuri ja juuri sain valmiiksi ryhmiksen "piiskaamana". Joitakin yksityiskohtia olisin vielä halunnut lisätä, kuten pilkesäkkejä. Taito ja aika eivät kuitenkaan riittäneet moisten muovailemiseen. Muitakin tuon aikaisia kuorma-autoja on rakentamista odottamassa. Katsotaan, milloin inspiraatio iskee. Tällä Fordilla ei ole tavoistani poiketen oikeaa esikuvaa. Pyrin ainoastaan kuvaamaan yhtä aikakautta autoilumme historiassa…palataankohan puukaasuun ehkä vielä, kun nuo menovedet vaan entisestään kallistuvat? No ei kai sentään, eiköhän sähkö ole liikennevälineissä tulevaisuutta.

Malli esittää "Kölniläistä" Fordia siviilikäytössä sotien jälkeen Kuopionläänin kilvissä. Tuohon vihreään väriin en ole oikein tyytyväinen, mutta maalivarastostani en löytänyt lähempää sävyä tavoittelemastani Fordin Yosemite Greenistä…olisi ollut siviilimäisesti tummempi.

Puukaasutin koostuu seuraavista komponenteista: Generaattori/ kehitin (pönttö, jossa pilkkeet poltetaan), karkeasuodattimet, jäähdytin, hienosuodatin, vedenerotin, sähköinen imuri ja sekoitusventtiili. Nämä yhdistetään toisiinsa putkistolla. Auton polttoaineena voitiin myös käyttää normaalisti bensiiniä.

Otso oli yksi yleisin kotimaassa valmistettu "Häkäpönttö"-laitteisto. Sen tunnistaa parhaiten pitkistä putkimaisista Jäähdytin/ karkeasuodatinputkista. Niitä oli 4-6 kpl:n patteristo sijoitettuna kuten tässä rungon alle tai ohjaamon ja lavan väliin päällekkäin tai jopa ohjaamon katolle vierekkäin.

Lähteet:

Stuart Köhler: Puukaasun aika
Doria: Pienpainatteet

Kommentit

Mielestäni menisi helposti 1/24-skaalaisesta eli tähän mittakaavaan oikein hyvä suoritus.
Kiitos!

Ihan loppumetreillä aloin pohtia, että missä näissä on polttoainesäiliö? Rungossa ei valokuvienkaan perusteella mitään pyttyä näy. USA-mallissa täyttöaukko törröttää ohjaamon takakulmassa. Saksalaisissa Fordeissa tätä ei näy. Siis ilmeisesti tankki on penkin alla, mutta mistä sinne valutetaan menovettä?
Hieno malli! Erityisesti tuo häkäpöntön toteutus. Näyttää todella luonnolliselta. Väriähän voi aina perustella sillä, että auto on ostettu esim. armeijan huutokaupasta sodan jälkeen…
Malli itsessään neljän tähden malli, mutta aihevalinta lisää vielä tuon yhden tähden.
Kiitos!
Tästä linkinstä näkee pa-täyttöaukon sijainnin. Muitakin sovellutuksia oli useiden erimallisten koppirakennelmien vuoksi.
pienoismallit.net/media/kuvat/16/72/72/167272.jpg
Kiitos linkistä!

Pitääkö paikkansa jostain muistinsopukoista tuleva mielikuvani, että saksalaisen ja amerikkalaisen Fordin erottaa tuulilasista? Saksassa valmistettu yksiosainen ja amerikan malli kaksiosainen. Löytämistäni bensiinin täyttöaukollisista kuvista kaikki ovat olleet kaksiosaisella akkunalla varustettuja malleja. Tämän takia lähinnä asiaa tuossa ylempänä ihmettelin.
Hieno ja persoonallinen malli. Komeasti ehti myös ryhmikseen.
Kiitos!

Suunnitelmissa tosin oli rakennella tähän oleellisesti liittyvää lisätilpehööriä, mutta tässä on ollut kaikenlaista ulkomallailullista afääriä, joten en olisi niitä kuitenkaan saanut ajoissa valmiiksi. Lavalle olisi esim. kuulunut muutama pilkesäkki sekä ihmis- ja kanafiguureja oli tarkoitus väkästellä.
Ari Oksanen kirjoitti:
Pitääkö paikkansa jostain muistinsopukoista tuleva mielikuvani, että saksalaisen ja amerikkalaisen Fordin erottaa tuulilasista? Saksassa valmistettu yksiosainen ja amerikan malli kaksiosainen. Löytämistäni bensiinin täyttöaukollisista kuvista kaikki ovat olleet kaksiosaisella akkunalla varustettuja malleja. Tämän takia lähinnä asiaa tuossa ylempänä ihmettelin.
Tässä nettikuvassa Kölniläisestä Fordista näyttäisi olevan sama järjestely pa-täyttöaukolle. www.mcmracing.com/200939-thickbox_default/ford-g917-german-truck-1-72.jpg

Tietääkseni tuulilasi-asia on juuri kuvaamallasi tavoin.
Nonnii…kiitokset vaivannäöstäsi kuvan kaivamisessa! Itse en onnistunut löytämään …aina oli joko kuski tai auton ovi peittämässä tuon kohdan tai kuva muuten epäselvä. Tuo olisi kyllä ollut hyvä detalji lisätä malliin. Eikä ole mahdottomuus lisätä vielä jälkikäteenkään.

Tässä kävi lisäksi niin, että en (taaskaan) katsellut kasausohjetta tarpeeksi tarkkaavaisesti kitatessani umpeen militäärihärpäkkeiden kiinnityspisteitä. Nyt jälkeenpäin nolostuneena huomasin, että tuo osahan olisi ollut sarjassa mukana!!! Tämä rakennussarja sisältää toisaalta niin tuhottomasti pieniä osia, etten tuota huomannut valurangoista muutenkaan.

[img]https://pienoismallit.net/media/kuvat/16/72/76/167276.jpg[/img]