Pienoismallit.net

KV-1E

Tästä mallista löytyy artikkeli Pienoismallin tuplanumerosta 3-4/2008

Tämän mallin teko oli jopa oikeasti rentouttavaa. Pari viikkoa sitten tuli mieleen, että olisi kiva tehdä Klimi, jonkin ajan päästä marssin kauppaan ja siellä sopiva malli odottikin. Malli meni kasaan viikonlopussa ja maalaamiseen käytettiin viikon verran. Mallin esikuvanmukaisuutta en sen kummemmin tarkastanut. Ainoat muutokset ovat lokasuojien ohentaminen ja hillitty taittelu ja vaijerien korvaaminen ohuilla metallivaijereilla.

Itse malli on valmis, mutta maasto on vielä vaiheessa, kuten näkyy.

Vaunu on pohjamaalattu Mr. Surfacerilla ja sen päälle on vedetty ruiskulla Tamiyan vihreitä. Käytin kahta sävyä, että sain pintaan elävyyttä. Talvikaavion tein Pastelli- ja pigmenttijauheilla, jotka sotkin veteen. Kulutin väripintaa reilusti messinkiharjalla, hiekkapaperilla ja hankaamalla. Näytti hienolta siihen asti, kunnes vedin lakan päälle, jolloin talviväri hävisi lähes kokonaan. Talviväri meni uusiksi ja tällä kertaa jatkoin jauheita pienellä määrällä taiteilijoiden tuubiakryylivalkoista. Tätä kerrosta en suojannut lakalla. Hento pastellikäsittely on siis sellainen, että siihen EI kannata vetää lakkaa päälle. Sen sijaan voimakkaat pastelleilla tehdyt valumat voi suojata lakalla. Valumat ym. korostukset on tehty öljyväreillä ja pastellisotkuilla maalaamalla. Kura on tehty veteen sekoitetuilla pigmenttijauheilla. Metallikiilto/chippaukset on tehty lyijykynällä ja tiettyihin kohtiin maalasin myös vihreää pensselillä.

Mallilla ei ole tarkkaa esikuvaa, mutta ajoitus on mielestäni n. kevät 1942. Talviväri on kulunut lähes pois ja maaperässä lumi on laikukasta. Oletan, että yöllä on ollut pakkasta ja kyseessä on aamu, siksi maassa on kevyttä kuuraa ja vaunu ei ui kurassa.

Maaston tein pääasiassa siksi, että halusin kokeilla piikkilangan tekoa. Hyvinhän se onnistui, mutta se näytti paljon helpommalta ja vaivattomammalta hienoissa työvaihekuvissa, joissa ulkomaanguru selitti menetelmiään.

Lumi on sekoitettu mikropalloista, Games workshopin lumesta ja ruokasoodasta. Kohtiin, missä lunta on paksumpina kerroksina, kiinnitin lumen vesi-Erikeeper seoksella, muualle taas kiinnitin lumen jälkeenpäin hiuslakalla.

16.12. Maasto ja malli valmistuivat reilu viikko sitten, tänään sain kuvattua komeuden. Malliin lisäilin lattivahalla kaareviin ja koholla oleviin kohtiin kiiltoefektiä. Vaunun päällä olevaa lunta jouduin korjailemaan valitettavasti jälkeenpäin, vanhemmissa kuvissa lumi näyttää mielestäni paremmalta.

Kuvausolosuhteet olivat surkeat, joulukuinen hämärä päivä ei tarjoa parasta mahdollista valoa. Toivottavasti kuvien hämäryys sopii edes mallin yleiseen tunnelmaan.

Ostin vähän aikaa takaperin tämän foorumin jäseneltä Shepherd Paynen klassikkokirjan How to built dioramas ja siinä puhuttiin savun käytöstä mallien kuvauksessa. Sitähän piti heti kokeilla, kun satuttiin emännän kanssa polttelemaan tupakkia kuvaussession ohessa. Puhalleltiin siinä molemmat savuja mallia päin ja meikäläinen yritti räpsiä kuvia. Mitäs mieltä olette?

Kommentit

-QWQ- 22.10.2007 17:29 Vastaa lainauksella
Aika komea malli!!! Kerros pysyykö se pigmentti nyt sitten pinnassa vaikkei lakkaa ole? Tämä on ollut minun kohdallani suuri ongelma, koska haluaisin jonkinlaisen suojan pastellikerroksen päälle ettei kaikki lähde heti pois kun kerran nakilla koskee.
Janne V 22.10.2007 17:53 Vastaa lainauksella
Kerrotko vähän miten olet tuota dion alustaa tehnyt?
Pakkasaamu demoaminen kyllä onnistunut mainiosti. Voi helposti mielessään kuvailla rahinan sappaan alla, märän mudan tuoksun yms. Haa, tämähän on 1/48 skaalaa.
Kasimir K 22.10.2007 18:24 Vastaa lainauksella
mistä toi piikkilanka on tehty???
Todella hieno, kokonaisuudesta hohkaa ihan kylmyys
sv 22.10.2007 20:47 Vastaa lainauksella
aivan mahtava!
Nippo 22.10.2007 21:06 Vastaa lainauksella
Erittäin hieno tankki ja dio! HobbyBoss nimisellä valmistajalla on myös 1:48 klimejä, kummatkohan on parempia? Ainakin se HobbyBossin T-34 on hieno sisäosillaan ja muilla herkuilla :)
Kiitoksia kommenteista.

Imperator: Eiväthän ne pigmentit koskaan kestä liian hyvin paikallaan. Asiaa auttaa, kun laittaa pigmentit mattapinnalle, kiiltävään eivät tartu senkään vertaa. Tuntuu että myös vesi auttaa, mielestäni vesi-pigmentti sotkut pysyvät paremmin paikallaan, kuin pensselillä pintaan tuputetut pölytykset. Kevyiden pölytyskäsittelyiden suojaamiseksi ei taida olla mitään keinoa. Tuossa tekstiosuudessa oli aluksi naamiovärin osalta väärää tietoa. Lopullinen talviväri on sotkua, missä on jauheiden ja veden lisäksi myös hieman tuubiakryyliväriä sidosaineena.

Kasimir: www.pienoismallit.net/keskustelut/1630_piikkilangan_teko/ Ko. keskustelun kautta päädyin seuraavalle sivulle: www.modelhut.com Käytännössä siis pyöritin kaksi kuparilankaa toistensa ympärille. Tämän jälkeen otin pitkän pätkän samaa lankaa, pyörittelin siitä piikit katkaisematta lankaa välillä ja lopuksi katkoin ylimääräiset lenkit pois. Ohuin löytämäni kuprilanka on peräisin vanhan lankapuhelimen käämistä. Järeämmistä sähköjohdoista löytyvä lanka on monesti turhan paksua tähän mittakaavaan.

Janne: Alustana on mikälie sopivan kokoinen puulevy. Levyn pintaan kaiversin pienoisporalla tienvarren ojat ja hylätyn poteron. Sopivista ylijäämäpaloista tein pienet kohoumat poteron reunoille. Maaston pohja on ruskeaksi värjättyä sisätasoitemassaa. Telan jäljet painoin tiehen massan hieman kuivuttua.

Kasvustossa käytin seuraavia materiaaleja: Woodland scenicsin Turf soil- ja Green grass, Statick grass, Games worksopin Flock. Lisäksi laitoin maastoon muutamia poron karvasta ja jostain ruohomateriaalista tehtyjä pidempiä ruohotupsuja.
Tie on maalattu veden, pigmenttijauheen (poltettu umbra, valkoinen, musta) ja Games workshopin Brown inkin (lähellä poltettua Siennaa) seoksella. Tiehen ripottelin myös hieman hienoa kuivattua savea ja pensselöin pinnan siankarvasudilla. Toimi melkein kuin kuivapensselöinti.

Aidan kepit ja maassa lojuva veräjä on tehty hammastikuista. Veistelin ja viilailin tikkuja hieman epämääräisen mallisiksi. Keppejä ja pidempiä ruohotupsuja varten porasin maastoon reiät sormiporalla.
-QWQ- 22.10.2007 23:39 Vastaa lainauksella
Jep, näinhän se taitaa ollakin. Lakan ruiskuttaminen vaikka kuinka pienellä paineella haalistaa kaiken pastellin, ellei sitten ole tosi paksu pastellikerros.
Jouni Koski 23.10.2007 13:33 Vastaa lainauksella
Hyvin onnistunut maalaus klimissä, ja tuo dion talvi huurrekin on aidon näköistä. Hienoa työtä.
Lasse 23.10.2007 16:57 Vastaa lainauksella
Malli ja huurteet on erittäin hienosti toteutettu! Diossakin on selvästi nähty vaivaa.
Itsellänikin on KV valmistumassa mittakaavassa 1/72, versio on tosin m41.
Hieno ja selkeä kokonaisuus. Taustalle oleva metsä antaa lisäksi kuville todellista aitouden tuntua. Otsikko kuvaa kun katsoin ensimmäisen kerran, niin luulin hetken aikaa katsovani autenttista värivalokuvaa vuodelta -42.
JJ Hilska 29.7.2008 14:20 Vastaa lainauksella
Ei tästä oikeen autenttisuus parane. Tosiaan kuin Agfacolor-värivalokuvaa vuodelta 1942 katsoisi. Oikein jees Klimi kaikkineen.