Pienoismallit.net

Saab 91D Safir

Lennolle lähdössä

Saab 91 Safir on Saabin lentokonetehtaan yksimoottorinen potkurikone, jonka ensilento tapahtui 20. marraskuuta 1945. Koneen suunnitteli Anders Johan Andersson, joka oli toiminut Bückerin tehtailla Saksassa 1930-luvulla ja suunnitellut siellä mm. Bücker Bü 181 Bestmann-koulukoneen, jonka piirteet on Safirissa selvästi nähtävissä. Saab 91D Safir oli Suomen ilmavoimien alkeiskoulukone 1960-luvun alusta 1980-luvun alkuun. Kolme Safiria siirrettiin Rajavartiolaitokselle, jossa niitä käytettiin vuodet 1982 - 85 helikopterien suunnistajien koulutukseen. Koneen lempinimi oli Sähvä. Pituus: 91D: 8,03 m, kärkiväli: 10,60 m, Korkeus: 2,20 m, Suurin lentoonlähtöpaino: 91D: 1 205 kg., Huippunopeus: 275 km/h, Koneet ovat 3-4 paikkaisia. 91D-version moottori oli Lycoming O-360-A1A, joka tuottaa 180 hv. SF-2 D on Keski-Suomen ilmailumuseossa, kuten SF-8 D:n eturunko.

Kommentit

Koulukoneen tyypilliset tunnukset, "High visiblilty bands",näyttävät hieman oudoilta. Aivan kuin maalauksen sijasta ne olisi tehty jostain elastisesta materiaalista ja liimattu kiinni. Muutoin pieneen malliin on saatu lisättyä yksityiskohtia mukavasti.
Terve Kari. Huomasin nyt vasta tuon "sauman", olen unohtanu maskiteipin irrottamisen jälkeen siisii rajat.
Tervehdys. Hyvä että selvisi, sillä ehdin jo ajatella pari viikkoa sitten hankitun IPS-näytön sittenkin tekevän tepposet uusilla tarkkuuksillaan.
Näyttävä maalaus koulukoneen tunnusväreineen on onnistunut ja figuurista plussaa. Metallimaali on onnistunut myös hyvin.
Antennilangan paksuus pistää silmään samoin kuin kuomun hieman epätarkka maalaus, joka ei liene ollut helppo kaarevien raamien takia.
Käytitkö maskiteippiä ja millaista. Tamiyan valkoinen taipuisa teippi on hyvä vaihtoehto, mutta siinä liima ei ole kaiken parasta. saa laittaa teipin tiukalle ja samalla sitä on helppo venyttää kaarevaksi.
Historiikki kivaa luettavaa ja sivistää taas, hyvä niin.
Nyt mulle kävi moka, jota ei ole vielä koskaan käynyt. Olisin antanut puolikkaan lisää tähtiä. Sori Tuomo.