Pienoismallit.net

Para-Martin A-26P Reduaram

Marauder käännetty ympäri

Martin B-26 Marauder oli yhdysvaltalainen pommikone toisessa maailmansodassa. Jo ennen ensimmäistä prototyyppiä pommikoneen suunnitelmista innostuneet ilmavoimat olivat tilanneet yli tuhannen kappaleen erän Glenn L. Martin Companyltä. Prototyypin ensilento oli marraskuussa 1940 ja ensimmäiset toimitukset ilmavoimille helmikuussa 1941. Jo pari kuukautta myöhemmin Marauder pistettiin lentokieltoon useiden onnettomuuksien vuoksi, jotka johtuivat useista suunnitteluvirheistä.

Glenn L. Martin Companyssä pohdittiin paniikissa, miten yli tuhannen pommikoneen tilaus saataisiin pelastettua eikä tehdasta jouduttaisi sulkemaan. Hädissään yrityksen johto otti yhteyttä Tohtori Fritz Paramaniin hänen Islannin piilopaikkaansa. Saksalaisena hulluna tiedemiehenä hän oli jo ennen sotaa muuttanut pois Saksasta voidakseen antaa lentoteknistä konsultointia kaikille sodan osapuolille.

Tohtori Paraman antoi Glenn L. Martin Companylle edullisen neuvon muokata Marauderista rynnäkkökone ja tankintuhoaja asentamalla koneen nokkaan 3" panssarintorjuntatykki. Tohtori ehdotti myös koneen kääntämistä ympäri, jotta siitä tulisi canard-tyyppinen lentokone ja ehkä vähän nopeampi. Martin Company tarttui tähän oljenkorteen ja vaaditut muutokset tehtiin yhdelle tuotantokoneista. Uusi Para-Martin A-26P Reduaram teki ensilentonsa kesäkuussa 1941 ja osoittautui suureksi pettymykseksi.

Reduaram oli alkuperäistä Marauderia hitaampi ja tykin laukaiseminen melkein pysäytti koneen ilmassa. Kolmannen testilennon lopussa laskussa Reduaramin laskutelineet pettivät. Martin Company päätteli tästä, että vika onkin siipikuormituksessa ja heikoissa laskutelineissä. Nämä viat korjattiin pian Maraudereissa, jolloin niiden lentokielto poistettiin. Reduaramkin korjattiin, mutta se joutui varastoon pitkäksi aikaa. Se kaivettiin kuitenkin esiin vuonna 1944 Operaatio Overlordia varten. Ensimmäisellä taistelulennolla se tuhosi yhden saksalaispanssarin, mutta tykin laukaus sai sen sakkaamaan ja menemään tonttiin. Tohtori Paraman ei päässyt kertaakaan näkemään luomustaan lennossa, muttei hän halua myöntääkään olleensa missään tekemisissä Reduaramin kanssa.

Idea malliin lähti jo kauan aikaa sitten, kun näin veljeni tekemän Marauderin pienoismallin roikkumassa katossa. Taka-ampumon kuomu ja sikarimainen runko saivat Marauderin näyttämään siltä, että se lentäisi toiseenkin suuntaan. Projektin pohjaksi tuli kirpputorilta löytynyt kallis jo aloitettu Matchboxin Marauder. "3-tuumanen tykki" on 1:100 IS-3:n kanuuna.

CMK:n ohut saha oli juuri hankittu ja se teki hyvää jälkeä, kun sahasin rungon palasiksi. Pari kuukautta mallin rakenntaminen oli tosin vaan jatkuvaa kittaamista ja hiomista, mutta maalausvaihe meni nopeammin. Saha oli kätevä myös uusien paneelilinjojen tekemiseen. Kokeilin myös Revellin niitintekokalua.

Parempien ideoiden puutteessa maalasin Reduaramin Normandian maihinnousun aikaiseen maalaukseen ja käytin sarjan alkuperäisiä siirtokuvia. Muutaman siirtokuvan otin miljoonalaatikosta. Vanhennuksessa käytin mustaa paneelilitkua ja yritin saada pieniä öljyjäämiä ja kulumaa AK:n kynillä ja akryyleilla. Maalit enimmäkseen Vallejon tuotteita. Viimeistely Vallejon Metal Varnish -lakka, joka kuivuessaan keräsi pölyä.

Kommentit

Tässä on pähkähullu idea ja hieno toteutus kohdanneet. Minun silmääni pintakäsittely on onnistunutta ja koneen "palindromisaatio" tehty hyvin.

Ihan väistämättä tulee mieleen eräs jokin aika sitten keskuudestamme poistunut, varsinkin sivellinmaalauksessa kunnostautunut mallari.
No tässähän onkin vastaus toisaalla esittämääni kysymykseen. Muunnos on aika erikoinen, mutta varsin onnistunut. Muistelen, että alkuun oikea Marauder oli keskivertopilotille hankalampi käsiteltävä kiin muut vastaavan kokoiset lentokoneet. Sittemmin tehostettu tyyppikulutus alkoi vaikuttaa ja onnettomuusluvut laskea.

E-P
Tiedättekö minkä näköinen on koirarotu Puli?.
Sen kun näkee, niin ei tiedä kummastako päästä syö ja kummastako paskoo. Tämä ensisilmäyksellä tuli meleeni mallistasi.
A Lappalainen kiteyttää kivasti mallin ja olen samaa mieltä hänen kanssaan.
Mikäli keskuudestamme liian varhain poistunut Raimo L näkisi tämän, niin varmaan olisi innostunut. Hänen viisaudellaan "mitäs jos" mallit olivat mukavia kertomuksineen ja myös toteutuksineen. Kiva kun olet tehnyt mieltä piristävän mallin ja vieläpä tosi hyvin.
Olen monesti tokaissut täällä: " Mallarin maailma on täynnä keksimättömiä ideoita" ja se pitää nytkin paikkansa.
Kiitokset, Lappalainen, E-P ja Timo ilahduttavista kommenteista. Tällaisia "mitä jos"-malleja on kiva tehdä ja hauskempaa on, kun näitä saa tänne julkaista.
Severi!
Upea WIF-malli!! Ja aivan älyttömän hieno stoori! Toisilmaisiin siirtynyt Raimo Leino olisi varmaan antanut samat pisteet kuin minä…
Petri Jaakkonen kirjoitti:
Upea WIF-malli!! Ja aivan älyttömän hieno stoori!
Kiitoksia, Petri kehuista ja pisteistä! :D Saa nähdä, tuleeko Tohtori Paramanin tuotoksista jatkokertomus.
Oikein epämukavan oloinen, mutta miellyttävä ja huolellisesti harkittu/rakennettu malli. Vakaalla kädellä tuotettu myös hämmennystä selventävä saatetarina. Designista saa vatsanväänteitä vähän samalla oudolla tavalla kuin katsoessaan Mersua brittikokardeilla. Dr Paramanin tulevia aivopieruja odotellaan!
Kiitoksia, IT!