Tässä on pähkähullu idea ja hieno toteutus kohdanneet. Minun silmääni pintakäsittely on onnistunutta ja koneen "palindromisaatio" tehty hyvin.
Ihan väistämättä tulee mieleen eräs jokin aika sitten keskuudestamme poistunut, varsinkin sivellinmaalauksessa kunnostautunut mallari.
Para-Martin A-26P Reduaram
Marauder käännetty ympäri

Glenn L. Martin Companyssä pohdittiin paniikissa, miten yli tuhannen pommikoneen tilaus saataisiin pelastettua eikä tehdasta jouduttaisi sulkemaan. Hädissään yrityksen johto otti yhteyttä Tohtori Fritz Paramaniin hänen Islannin piilopaikkaansa. Saksalaisena hulluna tiedemiehenä hän oli jo ennen sotaa muuttanut pois Saksasta voidakseen antaa lentoteknistä konsultointia kaikille sodan osapuolille.
Tohtori Paraman antoi Glenn L. Martin Companylle edullisen neuvon muokata Marauderista rynnäkkökone ja tankintuhoaja asentamalla koneen nokkaan 3" panssarintorjuntatykki. Tohtori ehdotti myös koneen kääntämistä ympäri, jotta siitä tulisi canard-tyyppinen lentokone ja ehkä vähän nopeampi. Martin Company tarttui tähän oljenkorteen ja vaaditut muutokset tehtiin yhdelle tuotantokoneista. Uusi Para-Martin A-26P Reduaram teki ensilentonsa kesäkuussa 1941 ja osoittautui suureksi pettymykseksi.
Reduaram oli alkuperäistä Marauderia hitaampi ja tykin laukaiseminen melkein pysäytti koneen ilmassa. Kolmannen testilennon lopussa laskussa Reduaramin laskutelineet pettivät. Martin Company päätteli tästä, että vika onkin siipikuormituksessa ja heikoissa laskutelineissä. Nämä viat korjattiin pian Maraudereissa, jolloin niiden lentokielto poistettiin. Reduaramkin korjattiin, mutta se joutui varastoon pitkäksi aikaa. Se kaivettiin kuitenkin esiin vuonna 1944 Operaatio Overlordia varten. Ensimmäisellä taistelulennolla se tuhosi yhden saksalaispanssarin, mutta tykin laukaus sai sen sakkaamaan ja menemään tonttiin. Tohtori Paraman ei päässyt kertaakaan näkemään luomustaan lennossa, muttei hän halua myöntääkään olleensa missään tekemisissä Reduaramin kanssa.
CMK:n ohut saha oli juuri hankittu ja se teki hyvää jälkeä, kun sahasin rungon palasiksi. Pari kuukautta mallin rakenntaminen oli tosin vaan jatkuvaa kittaamista ja hiomista, mutta maalausvaihe meni nopeammin. Saha oli kätevä myös uusien paneelilinjojen tekemiseen. Kokeilin myös Revellin niitintekokalua.
Parempien ideoiden puutteessa maalasin Reduaramin Normandian maihinnousun aikaiseen maalaukseen ja käytin sarjan alkuperäisiä siirtokuvia. Muutaman siirtokuvan otin miljoonalaatikosta. Vanhennuksessa käytin mustaa paneelilitkua ja yritin saada pieniä öljyjäämiä ja kulumaa AK:n kynillä ja akryyleilla. Maalit enimmäkseen Vallejon tuotteita. Viimeistely Vallejon Metal Varnish -lakka, joka kuivuessaan keräsi pölyä.
Kommentit
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja
Jos sinulla ei ole vielä omaa tunnusta palveluun, rekisteröidy käyttäjäksi.