Pienoismallit.net

Fiat 131 Abarth Rally

Jyväskylän Suurajot 1980

Malli kuvaa autoa jolla parivaljakko Alen / Kivimäki voittivat vuoden 1980 suurajot. Voittoisan kisan jälkeen autolla ja sen kuljettajilla oli kuitenkin murheellinen loppu. Tuohon aikaan kansainväliset tähdet ajoivat myös useita kotimaisia ralleja kauden aikana. Alen osallistui loppuvuodesta -80 vielä kahteen kotimaiseen ralliin tällä autolla. Kyseinen auto oli Alenin Suomessa ajamiin kilpailuihin tarkoitettu auto ja rallien välisen ajan sitä säilytettiin ja huollettiin Autonovon tiloissa Helsingissä. Samassa tallissa oli myös toinen samanlainen Abarth jolla Ulf Grönholm ajoi kilpaa. Helmikuun lopussa 1981 ajettiin perinteinen hankiralli, jonka edellisvuoden voittaja Grönholm lähti ennen kisaa yöllä testaamaan autoa kisaa varten. Tuntemattomasta syystä hän otti ajokikseen tämän Alenin käytössä olleen TO R88538 auton ns. "oman" auton sijaan. Yöllisellä ajoreissullaan Grönholm törmäsi vauhdilla nyppylän takaa vastaan tulleeseen aura-autoon. Törmäys oli raju. Grönholm ja kartanlukija Bob Rehnström menettivät turmassa henkensä. Auto syttyi palamaan ja tuhoutui turmassa.

Katon sisäpuolella on painettu Tamiya 1979 eli kyseessä on aika vanha malli. Tämä tosin on tuore uusintapainos. Ihmetystä mallissa aiheutti, kun valurangassa oli paljon ylimääräisiä osia jotka ei ohjeen mukaan kuuluneet mihinkään. Lisäksi vasemmassa tokalokasuojassa oli erikoinen reikä minkä tukkimiseen oli huonosti sopiva täytepala mukana. Rakennuksen aikana valkeni ja googlettelu selkensi asian, että mallissa on alunperin ollut sähkömoottori jonka asennukseen nämä ylimääräiset osat kuuluivat. Tästä huolimatta malli on ikäisekseen todella hyvä ja sisältää paljon hienoja yksityiskohtia. Mittakaava on koppiautoille harvinainen 1/20, jota enimmäkseen näkee formuloilla. Osien sopivuus on hyvä ja laatu mitä Tamiyalta osaa odottaa.

Paketin Olio dekaalit vaihdoin Decalcas:n -80 1000 lakes dekaaleihin ja vanteet on myös saman valmistajan oikeanlaiset Cromodora resiinivanteet. Mallissa käytetty myös Studio27 etsisarjaa ja parit johdot/letkut/liittimet yms. lisäsin malliin. Mallin mukana tuli tulpanjohdot, mutta ne oli mielestäni liian paksut, ne vaihdettu ohkaisempiin. Moottoriin vaihdoin paketin muoviset imutorvet Scratch tekeleisiin ja niiden päihin pakotin suojaverkot. Tähän malliin on saatavilla myös GPmodeling:lta erittäin hieno ja detaljoitu resiinimoottori. Jos nyt alkaisin rakentamaan tätä mallia ostaisin ehkä sellaisen, kun noista detaljeista niin tykkään…

Kori on pohjamaalattu Mr. Color surface primerillä ja valkoinen ja sky blue sininen on saman valmistajan maaleja. Dekaalien jälkeen halusin lakata koko korin, jossa vaiheessa homma alkoi mennä pieleen. Päätin lakata MRP:n kiiltävällä, joka sulatti paikkapaikoin alla olevan maalin. Yritin paikkailla maalia ja lopputuloksesta tuli mielestäni ihan ok ralliautolle. Parempaan oli mahdollisuus päästä, mutta tulipahan oppia seuraavaa mallia varten. Odotin että keulasäleikköön olisi ollut dekaali tuota "Fiat Abarth" tekstiä varten, mutta eipä ollut. Ohjeessa luki vain paint by hand, joka tuntui ettei sitä nyt millään voi käsin saada siististi maalattua. Parin yrityskerran jälkeen tuli mielestäni kuitenkin ihan tyydyttävä. Pitkään pohdin yritänkö säistää likaiseksi autoa, jota vähän arkailin, kun en ole ikinä mitään ennen säistänyt. Päädyin sitten kokeilemaan ja vähän laittamaan Tamiyan weather set A:n "meikkejä" pintaan.

Kommentit

Nuo sponsoritarrat ovat hieno aikamatka lapsuusvuosiin. Stashissa odottelee Italerin vastaava Fiat, 1:24 skaalassa ja noilla samoilla dekaaleilla.
Hieno suomimalli sinivalkoisella värityksellä ja paikallisilla sponsoreilla. Säistäminen on sopivan kevyt antamaan rallifiilistä ilman että yksityiskohtia katoaa alle.
Upea mali ja vieläpä noin pieneen mittakaavaan saatu aikaiseksi sen verta hieno
että tätä luulisi 1:24:ksi.Siirtokuvat istuu hienosti ja aikamoinen tämä näyttää olleen.

.
Timo… Tämä on suurempi kuin 1:24; tämä on 1:20!!!

Todella upea Fiiu! Jospa rallin MM palaisi tänä vuonna vihdoinkin Suomeen!
Petri Jaakkonen kirjoitti:
Timo… Tämä on suurempi kuin 1:24; tämä on 1:20!!!

Todella upea Fiiu! Jospa rallin MM palaisi tänä vuonna vihdoinkin Suomeen!
Matikasta joka vuosi ehdot Lyseossa…Muta tämä oli ajatusvirhe ja kiitti korjauksesta.
Matti T 1.6.2022 20:12 Vastaa lainauksella
Kiitos kommenteista ja kehuista Juhana, Mikko, Timo ja Petri.

Skaala tosiaan vähän suurempi kuin yleensä näillä rallimalleilla. Seuraava malli tulee olemaan todennäköisesti 1/43 skaalan auto, joka on oikeasti tosi pieni, kun osia tutkaillut. Mutta haasteita pitää aina ottaa vastaan.

Tuohon Italierin Fiattiin on muuten myös saatavilla tuollainen GPmodeling moottori, jos haluaa panostaa lisädetaljointiin sille osastolle.
Pekka T 10.7.2022 01:38 Vastaa lainauksella
No nyt on iloa silmämunalle ja leualle sinne lattialle! Upea kokonaisuus, eikä maalaus ongelmien seurauksia ole silmin havaittavissa. Säistäminen oikein mainio.
Nähdäänkö Kuopion tapahtumassa syksyllä, jossa teemana on "Moottoriurheilu"?
Matti T 10.7.2022 11:39 Vastaa lainauksella
Kiitoksia kehuista Pekka.

Kovasti kiinnostusta toki olisi Kuopijoon tulla. Pitkän välimatkan takia taitaa kuitenkin jäädä haaveeksi, mutta katsotaan nyt.
Matti T kirjoitti:
Kiitoksia kehuista Pekka.

Kovasti kiinnostusta toki olisi Kuopijoon tulla. Pitkän välimatkan takia taitaa kuitenkin jäädä haaveeksi, mutta katsotaan nyt.
Olet Etelä-Suomesta mutta tarkempaa paikkaa en tiedä.
Sieltä tulee joka vuosi porukkaa Kuopioon ja jonkun kyytiin on aina mahtunut muidenkin malleja. Tuo olisi hieno lisä teemaan.
pienoismallit.net/tapahtumat/2022/maalla-merella-ja-ilmassa/