Fokker DR.I
August Raben, Jasta 18
Paremmin ehkä puulaivoistaan tunnetun Artesania Latinan rakennussarja Fokker DR.I kolmitasosta (Punaisen Paronin lentämästä tietysti, kuinkas muuten).
Päädyin rakentamaan Luutnantti August Rabenin Fokkerin ulkoasua kuvaavan mallin (479/17), Jagdstaffel 18, sijoituspaikkana Montingen (Montoy – Flanville nykyään), Ranska, Lokakuu 1918.
Rakennusmateriaaleina puu, valkometalli, etsattu teräs ja messinki. Paketissa mainitaan, että malli on helppo rakentaa, ja museolaatua. Mene ja tiedä, minulla ainakin oli omat hankaluudet mallin kanssa, ja museolaatu taisi jäädä toiveeksi. Ei näitä kangaspuita ole juuri tullut rakennettua…
Mietin mallin päällystämistä osin "kankaalla", mutta muutaman epäonnistuneen yrityksen jälkeen luovuin ajatuksesta, ja pinnoitus tuli tehtyä vain sivuvakaajaan. Maalaukset Vallejon akryyleillä. Lakkauksia tein erilaisilla lakoilla.
Joitain puuta mallaavia peltiosia korvasin 0,7 mm. koivuvanerilla, ja ohjaamon reunan pehmusteet tein säämiskästä, mutta muuten pääosin suoraan paketista rakennettu.
Leuka tipahti viidennestä kerroksesta maahan saakka…
Todella upea DR.I ja tämä tulisi nähdä luonnossa. Ja hieno ratkaisu korvata sarjan metalliosia puisilla - kuvauksesi ja kuvien perusteella näin teit ainakin rungon vaneristen muoto-osien suhteen - teitkö samoin myös siipien johtoreunojen suhteen?
Artesania Latinan sarja näyttäisi olevan manio ja toteutus näyttää erinomaiselta. Ainoa selvästi silmääni pistävä seikka on oudon kulmikas ohjaamoaukko. Pari pikkukommenttia maalauksen suhteen (perustuen mm. Ospreyn ja Windsockin kijoihin): Rabenin koneen siipien väliset tuet olivat todennäköisesti tehdaskuosissa, eli maalattu alapintojen vaalean sinisellä (rungon ja ylätason väliset tuet kyllä punaisella). Ja toisaalta laskutelineen muotosuojuksen yläpinta oli todennäköisesti ollut punaiseksi maalattu.
Kiitos kommenteista Petri ja Veikko.
Rungon muoto-osat vaihdoin vanerisiin, mutta siiven johtoreunat ovat sarjan mukana tullutta "messinkipeltiä". Noiden kanssa tuskailin melkoisesti, ja jos tekisin mallin uudestaan, niin vaihtaisin suosiolla vanerisiin. Ohjaamon aukko on tosiaan melko suuri ja kohtuullisen kulmikas - olisi ehkä ollut paikallaan hieman muotoilla ainakin takaosa pyöreämmäksi. Ei oikeastaan häirinyt kokoamisvaiheessa, mutta kun nyt mainitsit asiasta, niin tuohon olisi voinut panostaa hieman enemmän.
Rabenin koneen väritys meni (taas) osin arvailuksi, ja tukeuduin mm. Eduardin 1/48 Fokkerin maalausohjeisiin, jotka löysin netistä. Laskutelineen muotosuojus oli jo yhdessä vaiheessa punainen, mutta päädyin kuitenkin muuttamaan sen nykyiseen kuosiin.
Juu, Rabenin koneesta on valokuvia ajalta, jolloin kone oli heti sodan jälkeen ranskalaisten hallussa ja sivulta päin otetun kuvan mukaan siipituet olivat huomattavasti vaaleammat kuin koneen punaiset osat. Ja se laskutelineen muotosuojushan oli käytön jäljiltä niin pahasti risiiniöljyn ja muiden roiskeiden sotkema, että sen väristä lienee vaikea tehdä varmaa päätöstä. Rabenin kone oli Jasta 18:n ainoa DR.I ja koska laivueen Fokker D.VII -koneissa laskutelineen muotosuojus oli yläpinnaltaan punainen, niin todennäköisesti samaa maalaustapaa oli käytetty tuon DR.I:n suhteen.
Ja Eduardkaan ei ole näköjään osannut omissa sarjoissaa lopullisesti päättää Rabenin koneen maalausta: 1:48-sarjassa (nro 8487) laskutelineen muotosuojus on kuvattu tehdaskunnossa ja siipituet punaisena ja 1:72-sarjassa (7438) päinvastoin.
Jarmo tekee näitä viikon malleja jatkuvasti ja kiva niin.
Tässä korostuu koneen sisuskalut ja parempi ehdottomasti näin, kun peittää kovalla työllä tehtyjä osia, jotka olisivat jääneet piiloon.
Moneen kertaan katselin kuvia ja huippupojoja lisää vielä koneen siisteys.
Myös mallin erikoisuudesta lisäarvoa, sekä siisteydestä.
Sellaiseen kaipaisin vastausta, että onko nuo vanttikiristimet aftermarketin tuotteita, oliko ne sarjassa vai teitkö ne itse?
Tämä on kuitenkin ison skaalan malli ja ne pistää hieman silmään, että eivät näytä ihan oikeilta. Tai syy on vaan vanhan savolaisukon silmissä.
Kokonaisuudesta kuitenkin tähdet ja peukutusta päälle.
Kiitos Timo, mukava että miellyttää.
Jep, nuo kiristimet ovat ihan sarjan mukana tulleet. Aftermarket kamoilla olisi saanut mallia vielä parannettua, mutta tällä kertaa en niihin sortunut ;-)
Aikani kuvia katseltuani totean, että ei ole mitään kehitysehdotusta. Voi vaan kuvitella tarkan työn määrää. Oikein näyttävä malli.
Kiitos Marko. Menihän siinä tosiaan muutama ilta näprätessä…
Skaala on minulle hieman vieras ;), joten siitä johtuen en keksi mitään enempää sanottavaa ylläolevien lisäksi. (lähes) Varma viikon malli!
Juu, 1/16 on harvinainen mittakaava, ei minullakaan ole aiemmin vastaan tullut.
Onnittelut!
Tämä oli aika selvää;)
Onnea "Viikon Mallista" ja kuten ennustin, niin tämä tulee olemaan sen arvoinen. eli kalahattuni säästyi syömiseltä jälleen.
Seuraava veto onkin jo menossa hatun syömisestä…
Kiitos onnitteluista Mika ja Timo.
Onnea ”Viikon mallista”! Hieno ja tavallisuudesta poikkeava malli.
Huh huh, nyt vasta näin mallisi. Komea malli ja upea suoritus. Tekijälle aina jää mieleen parannettavaa, mutta ihailijalle ne eivät näy. Onnea!!!
Kiitos Kimmo. Jep, aina on jotain jonka tekisi toisin, tai kohta joka olisi voinut onnistua paremmin.
Tutustu myös näihin
26.12.2018 • Paavo VirolainenPfalz D3aPfalz d3 oli Saksalaisten ensimmäisess…
6.1.2021 • Olli J.Fokker E.IITervehdys! Viime vuonna valmistui vain…
19.9.2021 • Jussi VanhataloMesserschmitt Bf 109V-13LF Modelsin resiinimersu…
12.10.2015 • Mikko SaarelaBE2cFokkerin rehu 1915
30.6.2018 • Sakari PyörreSopwith F.1 CamelPer ardua ad astra