Pienoismallit.net

F-100D Super Sabre

308th TFS,31st TFW Tuy Hoa AB Vietnam 1970

North American F-100 Super Sabre oli Yhdysvaltojen ilmavoimien vuonna 1954 käyttöön ottama hävittäjä/hävittäjäpommittaja. F-100 oli ensimmäinen amerikkalainen hävittäjä joka kykeni yliääninopeuteen vaakalennossa. Aseistuksena oli 4 kappaletta 20 millimetrin konetykkiä ja hieman reilut 3000 kiloa hyötykuormaa lisäpolttoainesäiliöiden,pommien,rakettien ja ohjusten muodossa. Tavallisten pommien lisäksi myös Mk 7,Mk 28 ja Mk 43 ydinpommit kuuluivat Super Sabren arsenaaliin. Yhdysvaltojen ilmavoimien käytöstä F-100 poistui 1974 ja kansalliskaartin käytöstä 1979. Super Sabren muita käyttäjämaita olivat Tanska,Ranska,Taiwan ja Turkki. Amerikkalaiset käyttivät konetta sotatoimissa Vietnamin sodassa,ranskalaiset Algeriassa ja turkkilaiset Kyproksella 1974. Turkin ja Tanskan koneet poistuivat viimeisinä käytöstä vuonna 1982.

Hankin Trumpeterin mallin aikoinaan osaksi suunnittelemaani Vietnamin sodan aikaisten koneiden kokoelmaa. Aftermarket puolelta pakettiin tiensä löysivät Airesin suihkuputki ja renkaat,Eduardin ohjaamoetsit sekä RB-modelsin pitotputki. Rakentelussa ei ollut mitään sen ihmeellisempää. Kittiä kului hieman viimeaikaisempia rakentelukohteita enemmän ja Airesin suihkuputki vaati hieman rungon sisäpuolen veistelyä sopiakseen paikoilleen. Aikomukseni oli tehdä koneesta kohtalaisen kulahtanut. Kuvien perusteella maali palaa pois melko tehokkaasti rungosta moottorin kohdalta. Tätä varten ruiskutin mallin kokonaan Alcladin mustalla pohjamaalilla,jonka päälle tuli runkoon ja siipiin saman valmistajan Polished aluminium ja Airframe Aluminium sävyjä. Moottorin kohdalle lisäksi Jet exhaust,Dull aluminium ja Transparent blue sävyjä. Metallipinnat suojasin AK:n Gauzy shine enhacerilla. Seuraavaksi ruiskutin metallipinnat AK:nchippailu nesteellä. SEA-kaavion maalasin Mr.Hobbyn maaleilla,jota kulutin pois sopivista kohdista saadakseni metallipintaa esiin. Siirtokuvia varten uusi lakkakerros,samoin siirtokuvien päälle. Litkutus harmaalla öljyväri litkulla ja sen kuivuttua uusi kerros lakkaa. Tämän jälkeen vanhensin maalipintaa vielä öljyväreillä ennen mattalakkausta. Tykkien ruutikaasujäljet ruiskuttelin todella reilusti ohennetulla mustalla. Kuvien perusteella olisivat voineet olla ronskimmatkin. Lisäpolttoainesäiliöiden lisäksi olin alunperin ajatellut laittaa kuormaksi 4 napalmkanisteria. Päädyin kuitenkin klassiseen "snake and nape" vaihtoehtoon. Napalmkanisterit ovat Airesin valmistetta ja Mk 82 snakeye pommit Hasegawan asesetistä. Lopputulokseen olen melko tyytyväinen. Olisihan tuosta kuvien perusteella voinut kärsineemmänkin näköisen tehdä…Kiitokset jälleen Antille valmiin mallin kuvaamisesta!

Kommentit

Janne V 12.5.2022 14:52 Vastaa lainauksella
Komea malli, hyvin olet maalannut, koneen pohja etenkin näyttää hyvältä. Super Sabre on kyllä oma lemppari Vietnamin sodan koneista yhdessä Phantomin kanssa. Itseltä molemmat löytyy varastosta pienemmässä skaalassa, pitää melkein kesällä ottaa ne projektiksi.
Kerroit, että kohtalaisen kulahtanut ja niin kyllä onkin. Juuri sopivasti.
Maalauksesta plussaa, koska se elävöittää mallia hienoksi.
Joku kuva lähempää olisi ollut kiva, niin jäljen olisi nähnyt vielä tarkemmin.

Kuten Janne mainitsee niin tämä kone kuuluu sarjaan lempparin Phantomin kanssa.
Nättiä työtä.
Et antabyt pojotusmahdolisutta?
Matti M 12.5.2022 19:18 Vastaa lainauksella
Viimeisen päälle hieno malli, maalaus, viimeistely ja kuvat taas huippuluokkaa, vaikka kuomu on kiinni, niin ohjaamon detaljit erottuvat selvästi.
Kiitoksia kommenteista Janne,Timo ja Matti. Phantom on jossain vaiheessa tarkoitus rakennella. Kesän ajaksi taitaa vaan 1:1 omakotitalo viedä mallailuaikaa…
Oikein onnistuneen oloinen kokonaisuus. Metallipinnat näyttää uskottavalta. Jotenkin aina kummastuttaa näiden "alkuaikojen" Vietnam-koneiden kuormat kun itse on tottunut enempi siihen A-6 Intruder/ A-7 Corsair linjaan, että pommeja on vähintään se kaksikymmentä kappaletta.
Tämä on makea!!!
Hienosti toteutettu Super Sabre! Tykkään tuosta kärsineestä maalipinnasta, ja etenkin toi perä jossa maali on palanut pois näyttää tosi hyvälle. Hieno malli!
Kiitoksia kommenteista Antti,Tomi ja Janne. Antti,samaa asiaa mietin itsekin rakentelun aikana. Seuraaviin Vienamin sodan koneisiin kuormaa tuleekin sitten reilummin.
Tero Tyni 17.5.2022 12:53 Vastaa lainauksella
Hieno "Hunni"! Todella onnistunut kaikin puolin. Super Sabret lensivät Vietnamissa todella paljon ja kuluivat monella tapaa. Tämä on nätisti kulahtanut ja käytetty.

Trumpan Super Sabresta on minulla sellainen kuva, että siinä on nokan ilmanotossa muoto-ongelmia, mutta hyvältähän tämä näyttää. Voi olla jonkun muun mittakaavan ongelma.
Kiitos kommentista Tero. Trumpan mallin ilmanoton muoto-ongelma on sen sisällä olevan tutkan liian matala patti. Hankin mallia varten myös Renaissance modelsin korvaavan resiiniosan,mutta se oli väärän kokoinen ja jäi käyttämättä.
Okein siisti malli!

Jotenkin aina minulla pistänyt silmään, että meillä on hyvin samanlainen tyyli maalata ja vanhennella mallit.

-JT
Nyt on erittäin tyylikäs ja hyvin tehty malli! Maalaus on miellyttävän realistinen esitys elämää nähneestä koneesta. Paneelirajojen (maltillisesta) korostuksesta camon päälle vielä itse tykkäisin, mutta toisaalta se usein lisää kyllä enemmän näyttävyyttä kuin realismia joten makuasia.

Yksityiskohtana tuo pohjapuoli minusta kuitenkin kaipaisi jonkin verran likaa. Se on jotenkin hiukan turhan siisti koneen muuhun ulkoasuun nähden.
Kiitoksia kommenteista Jussi ja Valtteri. Jussi,kävin katsomassa mallikansiosi ja ehkä tyyleissämme tosiaan on samankaltaisuutta havaittavissa. :) Valtteri,korostin kyllä paneelirajoja yläpuolellakin,mutta taisin olla liiankin maltillinen. Mallien alapuolet jäävät minulla usein turhan vähälle huomiolle,koska niitä ei mallin valmistuttua juurikaan pääse katselemaan. Kunhan Skyraider päätyy pöydälle,niin siinä pääsee sotkemaan pohjankin kunnolla.