Pienoismallit.net

Type 94 "TK"

Japanilaisten vieläkin pienempi Type 94 "TK". Tämä "TK" eli "erikois traktori" sai alkunsa vuonna 1932. Vaunu oli tuotannossa vuosina 1935 - 1937 ja sitä rakennettiin kaikkiaan 823 kpl. Painoa oli 3,4 tonnia, pituus oli 3,08 metriä, leveys 1,62 ja korkeus 1,62 metriä. Miehistöä oli 2, eli johtaja ja ajaja. Panssarointi oli 8-12 mm, joten raskaammalla konekiväärillä sai tähän vaunuun hyvän läpäisyn. Moottorina oli Mitsubishin ilmajäähdytteinen 4 sylinterinen bensiinimoottori, jonka teho oli 32 hv ja huippunopeus 40 km/h. Aseistuksena oli 6.5 mm:n Type 91 konekivääri.

Type 94 "TK":ta käytettiin Nomonhassa Venäjää vastaan ja II maailmansodan aikana liittoutuneita vastaan. Vaunun varsinainen tehtävä oli jalkaväen tukeminen tiedustelun ohella.

Tähänkin Fine Moldsin malliin on niittejä uusittu käyttäen Tichy Trainin niittejä. Muita detaljoituja kohtia ovat itsetehdyt työkalujen kiinnikkeet ja ajovalon suojuksen auki kaivertaminen. Pakoputken suojaverkko tulo muistaakseni sarjan mukana. Telat ovat Spade Acen toimivat valkometalliset irtotelat. Spade Acella oli paljon hyviä teloja, joita ei muilla ollut. Nyt heidän toimintansa on käsittääkseni loppunut, mutta toivottavasta he teloineen vielä palaavat markkinoille.

Malli on maalattu pensselillä ja Vallejon maaleilla. Näissä aikaisemmissa vaunuissa japanilaisilla oli käytössään useita erilaisia värivaihtoehtoja. Tässäkin on tumma ruohonvihreä, mahongin ruskea, maanruskea, khaki ja keltainen.

t. Jake

Kommentit

AKK 10.8.2022 20:25 Vastaa lainauksella
Upea malli Jarmo. Lieneekö tämä vaunu tyyppi sama, mikä löytyy rahtinsa shermanin kannelta kuuluisassa kuvassa.
Moi AKK ja kiitos,

Kyllä kyseessä on sama vaunutyyppi, joka on kuvattu poikittain lastattuna M4A2 Shermanin, lempinimeltään "Killer" moottoritilan kannelle. Kuva löytyy ainakin Tanks Illustriated nro 29 kirjasesta. Jotain tästä kertoo myös "TK":n pieni koko, kun se on voitu lastata matkamuistoksi Shermanin takakannelle.

Osa ainakin Iwo Jiman aikaisemmin M4A2 vaunuiksi luokitelluista Shermaneista on myöhemmim luokiteltu uudestaan M4A3 liekinheitinvaunuiksi. Tästä myöhemmin "Widow Makerin" kohdalla.

t. Jake
Hienoa että näitä Japanilaisia vaunuja on alkanut täälläkin näkyä! Malli on todella hyvän näköinen ja vaikea kaavio pensselillä toteutettu +++. Hyvää työtä!
AKK 11.8.2022 08:08 Vastaa lainauksella
Mistä olet kyseisen mallin hommannut, Suomesta vai ulkomailta? Mielenkiintoista olisi rakentaa kyseinen kompinaatio, hyllyssä odottaisi jo zvezdan M4a2. thicky train muutkin on minulle uusi tuttavuus, onko niissä jotain etuutta muuhun valmistajiin verrattuna?
Söpö pikku purkki, tämä taisi olla vaunuja joissa miehistö asennettiin sisälle jo tehtaalla..?

Japanilaisten maalauskaavio on erikoinen ja tässä tosi hyvin toteutettu, hieno kokonaisuus.
Moi Verneri ja kiitokset.

t. Jake
Moi AKK,

Olen todennäköisesti ostanut tuo Hobby Link Japan kaupasta.
Nykyään Fine Moldsin malleja saa myös Suomesta hpns.eu/shop/
Tichy Trainin niitit ovat samantyyppisiä kuin Grant Linen niitit. Eli niitti leikataan terävällä veitsellä irti ja liimataan malliin.
Toki voi myös porata reiän, johon niitin varsi "upotetaan". Niitin varsi ei ole aivan keskellä itse niittiä, vaan vähän toisessa laidassa, joten niittirivi voi helposti olla suoran sijaan vähän slnne sun tänne.

T. Jake
Moi Esko ja kiitos,

Eipä noissa pienissä vaunuissa juurikaan liikaa tilaa miehistöllä ollut.
Muutenkin japanilaiset vaunut olivat aika erikoisen näköisiä verrattuna esim. jenkkien vaunuihin.

T. Jake
Jarmo Lindgren kirjoitti:
Muutenkin japanilaiset vaunut olivat aika erikoisen näköisiä verrattuna esim. jenkkien vaunuihin.
Jotenkin siellä oli ihan eri filosofia varmaan koko touhussa, jotenkin vaunut näyttävät 30-lukulaisilta länsimaisilta joita on sitten vähän paisutettu jos on. Panssarilevyt niitattu eikä hitsattu, kulmikkaat muodot jne.
Type 1 Chi-he oli ensimmäinen, joka oli enemmän hitsaamalla ja uppokanta ruuveilla koottu. Tosin takaosa siinäkin oli niitattua laatua. Torni oli sama kuin Type 97 Shinhoto Chi-Ha vaunussa.

Type 3 Chi-Nu vaunun runko oli sama kuin Type 1 Chi-He vaunun runko, paitsi siinä ei ollut uuden ja isomman tornin takia rungossa ajajan luukkua.

Chi-Nu vaunusta oli 2 eri versiota, toinen lyhyellä ja toinen pitkällä 75 mm:n tykillä. Chi-Nu oli tatkoitettu Japanin kotisaarten puolustukseen.

Lyhyt putkinen: pienoismallit.net/galleria/malli_6247/

Type 4 Chi-To jäi prototyyppi asteelle. 2 versiota, toinen proto ja toinen, joka oli ajateltu tuotanto versioksi.

Type 5 Chi-Ri jäi yhdeksi rakennetuksi prototyypiksi.
pienoismallit.net/galleria/malli_10477/

T. Jake
Saisitko vielä kuvan jossa tämän vieressä olisi Sherman ikäänkuin mittatikkuna?
Moi Esko,

Eiköhän tuo onnistu. Työpöydällä on nyt 2 Brummbär vaunua maalattavana, mutta nappaan vaikka kännykällä kuvan Sheramista ja TK:sta. Paremman otan sitten kun taas kuvaan malleja.

T. Jake
Kuten Jakelle jo mainitsinkin, luulin ensin että kuvassa on 1/16 Sherman mutta TK on oikeasti noin pieni!
Upea TK Jarmo!! Itsekin aikanaan tämän touhusin, ja taitaa tuolla yksi keskeneräinenkin huutaa jossain varaston nurkassa.
Hei Tomi,

Kiitos ja koeta saada se mahdollisesti keskeneräinenkin vielä valmiiksi. Näitä Tyynenmeren vaunuja, etenkin japanilaisten, ei ole täällä yhtään liikaa!
Jarmo Lindgren kirjoitti:
Näitä Tyynenmeren vaunuja, etenkin japanilaisten, ei ole täällä yhtään liikaa!
Juu ei, eikä etenkään viikon malleina. Onneksi olkoon Jake!
Kiitos Esko 😊.

t. Jake