Pienoismallit.net

Hotchkiss H39

Ranskalainen Hotchkiss H39 kevyt panssarivaunu Ranskan kotirintamalla. Aseistuksena vaunussa oli 37 mm SA38 tykki ja konekivääri. Rakennussarja on Broncon, jota on detaljoitu ja paranneltu mm. jousituksen, työkalujen kiinnikkeiden ja työkalujen osalta. Myös tornin ja rungon tähystysraot on porattu auki paremman syvyysvaikutelman saamiseksi, kuten myös moottoritilan ritilät. Osien yhteensopivuus ei ollut parasta mahdollista joten kitille oli käyttöä. Muutaman kerran olin jo heittämässä mallin roskiin. Rungon ja tornin valupinta on tehty pienoisporan palloterällä ja nesteliimalla. Jossain vaiheessa onnistuin löytämään ja tilaamaan Model Kastenin toimivat irtotelat ja projekti sai lisää vauhtia. Pohjamaalaus on tehty ruiskulla Humbrolin emalimaalilla ja naamiomaalaus on tehty pensselillä ja Vallejon maaleilla.

t. Jake

Kommentit

Matti M 12.12.2022 20:09 Vastaa lainauksella
Hieno malli jossa maalaus ja viimeistely huippuluokkaa, valupinta on hyvin onnistunut myös.
Yllättävän työläs malli, olen pitänyt Broncoa laatuvalmistajana, hinnat ainakin on sen mukaiset.
En ollutkaan ainoa,joka on meinannut heittää tämän mallin roskiin rakentelun aikana. Hyvin tapeltu valmiiksi ja näyttävään lopputulokseen asti.
Tero Tyni 13.12.2022 11:34 Vastaa lainauksella
Upea. Ei voi muuta sanoa. En edes osaa. Ranskalaiset vaunut ovat erikoisia. Huippuluokan rakentelua ilmeisen hankalasta sarjasta. Nyt helpompana välipalana jokin Tamiyan ranskalaisista vaunuista (jollet ole jo tehnyt)?
Hei,

Kiitos kommenteista.

Matti M, ilmeisesti Broncon laatu vaihtelee aika paljon. Esim. Staghound oli laadultaan huomattavasti parempi, vaikka siinäkin oli omat ongelmansa.

Veli-Matti, yleensä pyrin säästämään huononkin keskeneräiseksi jääneen mallin, koska sen osia voi yllättäen käyttää jossain toisessa projektissa myöhemmin. Muutama malli on mennyt roskiin ja kuukauden tai parin tai vuoden kuluttua joillekin osille olisi itselle tai kavereilla ollut käyttöä. Kaikkea ei voi, eikä kannata varastoida. Onneksi tämän kanssa kuitenkun jaksoin loppuun saakka.

Tero, ICM:n FCM 36 odottaa lakkausta ja siirtokuvia. Seuraavaksi tosiaankin joku Tamiyan Ranskalainen vaunu, joiden kanssa päässee helpommalla.

t. Jake
6 vaihdetta taaksepäin ja 1 eteenpäin, mutta malli on hieno! Oliko näitä vaunuja saksalaisten käytössä Lapissa? Tee sellainen seuraavaksi?
Kiitos Esko,

Kyllä Hotchkiss ja Somua vaunuja oli saksalaisella Panzer-Abteilung 211:n käytössä Lapissa. Suurin ero alkuperälsiin oli tornin modifioitu johtajan kupoli, jossa oli esim. Pz III:n tapaan sivulle avautuva 2-osainen luukku.

Taidan kuiten jättää tekemättä tuon saksalaisen Hotchkiss vaunun lähinnä huonon lähtökohdan, eli rakennussarjan takia.

t. Jake
Jarmo P. 14.12.2022 18:42 Vastaa lainauksella
Hieno malli, hyvä ettei mennyt roskiin. Mukavan erilainen naamiomaalaus näissä ranskalaisissa. Melko jämäkkää kettinkiä takakannella, mutta sopii kyllä mittakaavaan ihan hyvin. Telatkin näyttävät muuten oikein hyviltä, ei menneet sijoitetut rahat hukkaan.
Hei Jarmo P ja kiitos,

Totta, että ranskalaisissa vaunuissa on aika erkoisen näköisiä naamiokaavioita. Käsittääkseni jokaisella tehtaalla oli vielä omansa ja useita kaavioita eri värien yhdistelmänä.

Kuvien mukaan ranskalaisissa vaunuissa oli jykevät ketjut. Näitä voi tutkailla esim. Concorden kirjasessa "Achtung Panzer, The German Invasion of France and the Low Countries" ( vain muutama kuva) sekä Ospreyn New Vanguard teoksissa " French Tanks of World War II osat 1 ja 2. Myös Kari Kuuselan kirjassa "Wehrmachtin panssarit Suomessa" on kuvia saksalaisten käyttöön ottamista ranskalaisista vaunuista, joita siis Pz. Abt. 211 käytti lapissa.

t. Jake