Pienoismallit.net

T-28

30-luvun kolmipäinen

T-28 ai taida Suomessa olla kovin tuntematon vaunu, koska myöhempiä malleja saatiin meille sotasaaliina ja niitä käytettiin Jatkosodassa aika tyytyväisinä. Lempinimihän oli Suomessa Postijuna. Erilaiset monitorniset vaunut olivat 30-luvulla varsin yleisiä, mutta sitten oivallettiin, että ne ovat turhan kookkaita ja sitä kautta painavia, ilman että panssarointia saatiin riittävästi. Huono diili, siis. T-28 oli varustettu lähinnä jalkaväkeä vastaan, toisin kuin isoveljensä T-35, jonka viidestä tornista kahdessa oli 45 mm pst-kanuunat. Puna-armeijan käytöstä kumpikin tyyppi jäi kesän 1941 karmivien tappioiden myötä pois ja modernimmat yksitorniset vaunut ottivat niiden paikan.

Hobby Bossin malli on varsin hyvä. Mutkikas rakenne on toteutettu niin, ettei rakentaminen ole kohtuuttoman vaikeaa. Tämä käsiini tullut alatyyppi olisi kuitenkin suoraan laatikosta rakennettuna vähän sekasikiö. Tutkailtuani aikan Maksim Kolometsin mainiota opusta "Srednij tank T-28" tulin johtopäätökseen, että tästä saisi tuunattua noin vuosien 1935/36 mallin, joka on tässä rauhanajan asussaan. Sitä varten piti kuitenkin muokata hieman kansivarusteita: vaijerit lenkkeineen piti siirtää takalokasuojien päälle, ja takavasemmalle tarkoitettu suojaritilä vaunupeiteelle jäi pois, koska sitä ei tuolloin vielä ollut. Vaunupeite on itse väkerretty. Päädyin tällä kertaa jättämään tornia kiertävän antennin pois. Vaunu jäi aika loppusuoralla vuosiksi kesken, enkä enää muista, minkä valmistajan versiota suojaväristä kokeilin (MiG Ammo?). Pirullinen maali maalata. Figuuri on muistaakseni Stalingrad-valmistajan.

Kommentit

Hyvännäköinen malli. Kurat antaa valoukselisuutta, mutta kovin ovat mustia. Ehkä joku kuran toinen sävy antaisi vielä enemmän eloa mallille.
Fifu on tarkasti maalattu ja kiva lisä.
Minusta - koska tässä on figuuri ja kuraa, niin jonkinmoista alustaa kaipaisin.
Niistä hivenen miinusta tähdissä.
Kiitos Timo kehuista ja kommenteista. Kuran tummuus on olevinaan märkyyttä, mutta en tiedä toimiiko. Kontrastit tulivat tosiaan aika isoiksi, etenkin tuossa sivuprofiilissa. Figuuri ei oikeastaan kuulu tähän muuten kuin on mittakaavaa antamassa, ja huonosti sitäkin, koska mies on aikamoinen korsto. Tarkkasilmäinen tietäjä huomaa, etteivät arvomerkit olleet ihan tuollaiset 1936. Arvomerkit ovat muuten Tamiyan BT-7-mallin figuurien mukana tulleet.
JiiTee 16.4.2022 20:24 Vastaa lainauksella
Hyvin tehdyn pienoismallin varhaisemmasta(?) T-28:sta olet saanut aikaan. Plussaa itsetehdystä vaunupeitteestä ja siitä, että sait keskeneräisenä olleen mallisi valmiiksi.
Kiitos JiiTee! T-28 oli tuotannossa 1933-1940, joten kyllä, tämä on alkupään T-28. Näin varhaisia en ainakaan itse löytänyt kesän 1941 lukuisissa kuvissa. Ehkä ne oli jo ajettu loppuun siihen mennessä.
Pressu on tehty kasvopyyhkeestä tavallisen erikeeper-tyyppisen liiman avulla. Toimi muuten ihan hyvin, mutta se ei millään tahtonut jäädä pysyvästi mutkalle toivotulla tavalla. Lopulta piti käyttää aika kovia keinoja.