Historiaa pienoiskoossa. Wau.
Mielenkiintoisen kirjoituksen olet saanut aikaan ja myös tuo linkki on mukava lisä.
Malli on tehty taidokkaasti ja juuri niin kuin kuvailit. " Ei missään paraatikunnossa ".
Näyttävyyttä tuo mallin upea säistäminen ja pintakäsittely kokonaisuudessaan.
Ainoa asia, mitä nipotan on vähäiset kuvat ja tuo narukerä pois veneen alta.
"enivei", komealle ja harvinaisemmalle mallille sen arvoiset pojot.
Jos saat kuvia lisää, niin veikkaan viikon mallia taas sinulle.
Moottoritorpedovene V2 Vihuri

Malli esittää Vihuria marraskuussa 1942. Suomalaiset moottoritorpedoveneet upottivat 18.11.42 iskussa Lavansaaren satamaan NL:n laivaston tykkivene Krasnjoja Znamjan ja Vihuri oli yksi iskuun osallistuneista aluksista. Aluksen historiallinen merkitys olikin keskeinen innoittaja rakentamaan kyseistä alusta.
G-5 veneen kehittäjänä oli lentokonesuunnittelija Andrei Tupolev ja nämä rakennettiin Duralumiinista. Materiaali sopii kuitenkin meriolosuhteisiin huonosti ja aluksissa oli pahoja syöpymisongelmia. Netistä löytyvät kuvat NL:n aluksista on enemmän tai vähemmän rapistuneen näköisiä ja paljasta alumiinia näkyy sieltä täältä. Pyrin huomioimaan tämän mallin rakentamisessa ja huomioida myös ajankohdan, eli purjehduskauden lopun, jolloin nämä ei ihan paraatikunnossa varmaankaan olleet.
Kyseinen alus oli alunperin NL:n laivaston TKA-141 (torpedo kater). Hyökkäysvaiheen aikana Suomalaiset joukot löysivät aluksen hylättynä Koivisolta Saarenpäästä ja alus nimettiin V2:ksi - myöhemmin Vihuriksi. Alus rempatiin kuntoon ja saatiin palveluskäyttöön 1942. Näitä G-5 veneitä oli lopulta kolme; TKA-64 Viima, TKA-141 Vihuri (1941) ja TKA-51 V3 (1944).
Mallin pohjana oli myöhempää versiota edustava Meritin sarja, jonka "suomalaistaminen" oli työmäärältään aika iso. Kansirakenteet piti tehdä osin uusiksi ja detaljit, kuten pelastusrenkaat, sumuhapposäiliöt ym. oli tehtävä tyhjästä käsin. Aihiosta puuttui myös ohjaamo kokonaisuudessaan ja rakentelin sen kokonaan netistä löytyneiden valokuvien perusteella. Suomalaiset rakensivat tornin katolle myös suorakaiteen muotoiset lasisuojat.
Aloitin projektin joulukuussa 2020 ja tämä oli välillä sivussa muiden projektien tieltä. Suurena apuna rakentamisessa oli Ville Härmän kirjoittama Pienoismalli-lehden artikkeli Viiman rakentamisesta. Myös tämän sivuston keskustelufoorumi oli erinomainen tietolähde - kiitos siitä!
Mielenkiintoinen video Lavansaaren iskusta: www.youtube.com/watch?v=UwYKOy9mV1s
Lisää kuvia: photos.app.goo.gl/WwnYq96AeNQjSw2U7
Kommentit
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja
Jos sinulla ei ole vielä omaa tunnusta palveluun, rekisteröidy käyttäjäksi.