Pienoismallit.net

Saab JA37 Viggen

Saab 37 Viggen on ruotsalaisen SAABin valmistama yksipaikkainen monitoimihävittäjä, joka oli Ruotsin ilmavoimien palveluskäytössä vuodesta 1971 vuoteen 2005. Sitä valmistettiin viitenä tyyppinä yhteensä 329 kappaletta, joista kymmenen oli kaksipaikkaisia koulutuskoneita. Viggenin suorituskykyä ja aseistusta päivitettiin useita kertoja. Ruotsi on tämän konetyypin ainut käyttäjämaa.

Viggen nähtiin Suomenkin taivaalla lentonäytöksissä useita kertoja 1990-luvulla. Itselle mieleen jäi 1999 lentäjien juhannus Kauhavalla jossa kone esiintyi. Erityisesti mieleen jäi koneen muhkeat äänet jälkipoltolla ja laskeutuminen reverssejä käyttäen. Laskukiito oli todella lyhyt pysähtyen kuin seinään …koneen peruutus/kääntö ja rullaus kiitoradan alkuun ja taas uudelleen ilmaan…aika vaikuttavaa.

Malliksi valikoitui Taranguksen hävittäjäversio, eli JA37 ja se oli mahdollista tehdä harmaaseen kuosiin, kuin myös Ruotsalaiseen neliväri sirpalekaavioon. Päädyin jälkimmäiseen, onhan se hieman näyttävämpi kuin tuo tylsä harmaa.

Tarangus mallisarjana ei aivan huippua edusta, mutta kohtuullinen kuitenkin. Osien sopivuuden suhteen hieman toivomista, kuin myös rakenneratkaisujenkin suhteen. Niistä kuitenkin selvittiin ilman suurempia kiroiluja.

Sirpalekaaviota varten hankin Maestro Modelsin maskit, toki ei se silti täysin mutkatonta ollut niidenkään kanssa, muutamissa kohdissa joutui hieman soveltamaan kun ei täysin käynyt kohdilleen. Maskin leikkausuria oli mahdoton erottaa, joten ne rajat oli ensin piirreltävä niihin arkkeihin, samoin merkattava väritunnukset.

Maalina käytin Hatakan Viggen värisettiä ja mielestäni värit siinä olivatkin hyvin kohdillaan, lisäksi itse maali oli miellyttävä maalata, ensi kokemus Hatakasta siis.

Siirtokuvat olivat hyvälaatuisia ja helppoja asentaa. Lisäosina hankin erikseen Mestro Modelsin sisäetsit, valkometalliset laskutelineet ja resiinipyörät. Tosin en noita kahta jälkimmäistä kuitenkaan käyttänyt kun vaikutti siltä että itse sarjan osat oli jopa paremmat ;-). Messinkiset pitot putki ja kohtauskulma-anturi on Master Modelin tuotantoa.

Ohjuksia ei sarjan mukana tullut, enkä niitä erikseen hankkinut. Ainoastaan siis ripustimet ja lisäpolttoainesäiliö asennettuna.

Tuossa vielä pari valokuvaa esikuvasta: abpic.co.uk/pictures/code-number/F4-38

Kommentit

Markun suihkukonetehdas on jälleen työntänyt mainion koneen.
Miellyttää tuo maastokuviointi niiden ikiharmaiden lisänä.
Maalaus on onnistunut ultra bra ja mallista ei löydy mielestäni virheitä.
Kiva piristys.
Suihkareitahan täältä pukkaa, kiitos Timo kommenteista!