Pienoismallit.net

USS Andrew Jackson

SSBM USS Andrew Jackson
Tämä mörkö tuli ostettua aikoinaan paikallisen marketin poistokorista. Kotona kun utustuin laatikon sisältöön niin ne vaikuttivat kumman tutuita. Tarkempi tutkimus osoitti, että olin saanut saman sisältöisen paketin kummitädiltä joululahjaksi joskus 60-luvun lopullla. Silloin aluksen nimi vaan oli ollut toinen eli USS Patrick Henry.
En tiedä mitä Revell on ajatellut paktoidessaan mallin uuteen laatikkoon ja uudella nimelllä. Hakiessani lisää tietoa aiheesta selvisi, että alkuperäinenkin paketointi oli hyvin pitkälle mielikuvituksen tuotantoa. Saatikka sitten uudelleen julkaisu, internetin huhujen kinttupoluilta löyyi tietoa, että alkuperäinen paketointi estti George Washington luokan ydinsukelusvenettä. Uudelleen paketointi puolestaan oli olevinaan Lafayette luokan vedenalainen. Jälkimmänen oli mitoiltaan hieman suurempi, kuin edeltäjäsä. Lisäksi 60-luvun paketoinnissa oli ollut eriväristä muviosia ja runsaanpuoleinen siirtokuva-arkki. Uudelleenjulkaisussa muoit olivat tasaisen harmaata eikä siirtokuviakaan ollut kuin ulkoiset merkinnät kahdelle eri veneelle.
Netistä löytyi kuva, josta selvisi Lafayettebluokan alukse sisärakenteita.Mallin sisuskalut olivat tarkkuudeltaa ”vähän sinne päin”. Pääkohdat olivat suurnpiirtein kohdallaan mutta yksityiskhdat erosivat varsin paljon.
Kaksi jousta, jotka singauttivat Polarisohjukset putkistaan kun peiteluukun käänsi auki oli myös jätetty pois viimeisimmästä paketoinnista. No eihän tuollaisia hallitsemattomia ja vapaasti lentäviä objekteja voiolla nykyisissä tuotteissa. Rakentelija saattaa jopa satuttaa itseään tai muita.
No. päätin kuitenkin rakentaa ilmestyksen. Ja etten pidä mitään kiirettä rakentelun kanssa. Sen verran paljon kaikenlaista pikkusälää oli mukana. Eikä se mallikaan ihan pieni ole, pituus on 60 sentimetrin paikeilla.
Homma alkoi tietysti maalaustalkoila. Rungon sisäpuolet ja välilaipiot tovat ohjeen mukaan vaalean vihreitä. .Ohjeen mukaan olisi pitänyt käyttää Re59 (Brittien SKY). Tein korvaavan värin Hu95 ja Hu101 vöreistä.Kun varastosta löytyi kaksi purkkia Hu95, niin lisäsin Hu101 suoraan toiseen purkkiin. Sekoitus on mielestäni rittävän lähellä ohjeen antamaa sävyä. Varsinaisen maalaustyön toteutin pienissä paloissa, rakennusohjeen järjestyksessä ja osasto kerrallaan
Mallin ikä näkyi esimerkiksi valupurseiden määrässä, eli purseita oli riittävästi. Rakennusprosessiin alkuvaiheessa selvisi, että maalausoohje on varsin ylimalkainen. Rungon sisäseinämään oli valettu kohokuvioita, joiden maalauksesta ei mainittu höläsen pöläystä. No, piti käyttää sitä kuuluisaa taitelijan vapautta. Netistä löytyi pari rakennuskertomusta kyseisestä mallista, joten käytin myös niirä apuna. Hain myös sisäkuvia sukellusveneistä, mutta eipä niitä paljoa löytynyt. Maalaamiseen kului myös melkoisesti aikaa. Lisäksi maalasin yleensä pienen osakokonaisuuden kerrallaan. Mallissa oli kuvattu kaikenlaista pikkut tilpehööriä jotka piti saada erotumaan pohjaväristä.
Rakentelussa seurasin kokoamisohjen järjestystä, joka oli keulasta perän. Ensimmäisenä paikalleen asentui torpedo-osasto. Aika montaa liimapintaa joutui hiomaan, että saumasta tuli tiivis. Ja silti jotkut paikat irvistelevät.
Tällä kerrala rakentaminen ei alkanutkaan ohjaamosta vaan keulassa sijatsecasta torpedo-osastosta. Rakentaminen eteni keulasta perään osastoittan ja kerros kerroselta. Kpska tavaraa oli runsaan puoloisesti niin maalattavaakin riitti. Pääpiirteissään menin Revellin ohjeen mukaan ,mutta usein piti jokin kohta arpoa. Useiden mittaristojen yksityiskohdat piti arvata. Oma mukavuutensa oli siinä, että valut olivat vanhaa tekniikkaa ollen poksuja sekä tarjosivat runsaasti purseita. Joitakin ihmiskarikatyyrejä dijoitin ohjeen antamiin paikkoihin, mutta en kaikkia. Yhsi ohjusluukku oli valetttu kiiinteästi auki asentoonn. Hämärästi muistelen, että alkuperäisveersiossa kaksi luukkua oli liikuvia. Pieni epäloogisuus ohjeessa on sekin, etät tornin ulkotasanteelle on kuvattu ukko päivystämään ja samalla alus ampuisi ohjuksia. No ukon laitin torniin ja katson saisinko ohjusluukun suljettua. Rakennetta ja osia tutkiessani tulin siihen tuloksen, että sulkeminen on mahdollista. Muutamia pikku-ukkeleita on sijoiteltu ympäri alusta.
Eri osastojen välisiä lattiatasoja jouduin hiomaan päistä, ettäsain ujutettua ne laipioiden väliin. Komentotornin alapuoliset rakenteet ja ohjusosasto eivä lopulta asttuneet aivan oikeille paikoilleen. Tämä selvisi kun asettelin ohjusosaston ylintä kansilevyä paikalleen. Ei hipmaan ja sovittelemaan. Pari rakoa jouduin täyttämään muovisoiroiila.
Mallin mukana tuli teline johon aluksen voi kiinnittäää. Saa nähdä kuinka se toimii. Toinen puoli rungosta on saranoitu, jotta sen voi avata ja sulkea kuin oven. Minusta tuntuu,että runko jäää enimmäksen avorakenteeksi.
Vesilinjan rajasin parilla pitkällä teipillä. Asemointi on tehty silmämääräisesti. Alapuoli on Hu60, neljään kertaan maakattu, Yläpuolella on pohjavärinä Re79 ja lopullinen pinta pariin kertaan Re378.
Eihän tästä mitään kaunista tullut. Mutta vaihteen vuoksi hieman erilainen -
E-P

Kommentit

Ei vielä kommentteja tai kysymyksiä. Kysy tai jaa arvokas mielipiteesi ja kommentoi!