Pienoismallit.net

Lotus Europa

Lotus Europa on varmasti muotoilultaan mielipiteitä jakanut automalli. Omaa silmää se on aina miellyttänyt. 80-90 -lukujen taitteessa näin pari Europaa Ahvenistolla ja siitä lähtien se on kiehtonut mieltä. Vanhojen Renaultien parissa puuhastelleelle mielenkiintoa on lisännyt se että osassa näistä on Renaultin moottori jota löytyy mm. 12 Gordinista.
Tällä vähäisellä mallailukokemuksella ei tämän sinänsä yksinkertaisen sarjan rakentaminen ollut liian helppoa. Osat kyllä sopivat toisiinsa mutta monta asiaa olisi pitänyt tehdä toisin. Olisin voinut jättää ensimmäisen korin maalauksen jälkeisen lämmittämisen tekemättä sinä päivänä kun rouva paistoi leivonnaisia ja laittoi uunin 180 asteeseen…tuli siitä korista ihan rusinan näköinen. Mutta vastoinkäymisistä saa voimaa ja tämmöinen siitä tuli.

Kommentit

Matti T 26.3.2022 16:44 Vastaa lainauksella
Siistinnäköinen Lotus. En tuosta mitään moitittavaa löydä, eikä vastoinkäymiset valmiista mallista näy. Maalipinta on hieno. Musta ei ole helpoimpia värejä maalata. Millä maaleilla maalattu? Onko maalauksen lisäksi lakattu? Onko takarekkari noin sivussa oikeassakin autossa?
Kiitos Matti! Maalattu Tamiyan X-1 mustalla ja lakattu siirtokuvien päälle Tamiyan akryylilakalla, molemmat vanhalla Badgerin kynäruiskulla. Ihmettelin takakilven paikkaa itsekin, ohjeessa se on tuossa kohdassa, mukana tuli vain Japanilaisia tai jotain minulle tunnistamattomia rekisteritunnuksia, joten otin nuo Italerin 5 Alpinesta jääneet.
Vaikka en ainakaan vielä ole näitä kiiltäväpintaisia nykyautoja, niin tämän pisti heti silmään jo merkin takia.
Maalipinta on todella siisti, eikä kyllä säistämistä kaipaa.
Malli on myös kokonaisuudessaan onnistunut tosi hyvin.

Pari kysymystä olisi, joihin toivoisin vastauksia:
1. Onko automallareiden tapana lämmittää autoa uunissa maalin tasoittamiseksi ja millä lämmöllä? Tehdäänkö lämmitys kuivaan vai juuri ruiskutettuun maaliin ja vielä, että tasoittaako se esim pensselillä suditun maalin tasaisemmin.
2. Oliko nuo ohuet kullanväriset raidat siirtokuvina vai maalasitko maskauksen avulla? Takavaloissa näkee ainakin käsin maalauksen pientä epätarkkuutta, joka ei mielestäni sotke kokonaisuutta juurikaan.
Kiitos Timo! Olen aika aloittelija näissä mallailuasioissa ja kuvittelin että olisi hyvä idea pitää juuri maalattua koria 40 asteen lämmössä jonkin aikaa kun kerran isotkin autot maalataan uunissa 🙂. Menetelmä näytti toimivan kunnes telkkaria katsoessa rouva käänsi uuniin lisää asteita sillä seurauksella että piti ostaa uusi Lotus. Jäi siis itselleni vielä epäselväksi olisiko pinnasta tullut hyvä, uutta koria en vienyt lähellekään keittiötä.
Raidat ovat siirtokuvia ja aika haastavat asetella paikoilleen, lakkaa ruiskutin kolme kerrosta niiden päälle. Valot ovat minulle vielä vaikea alue. Tavoitteena on tehdä joka mallista edellistä parempi.
Sami Salmela kirjoitti:
Kiitos Timo! Olen aika aloittelija näissä mallailuasioissa ja kuvittelin että olisi hyvä idea pitää juuri maalattua koria 40 asteen lämmössä jonkin aikaa kun kerran isotkin autot maalataan uunissa 🙂. Menetelmä näytti toimivan kunnes telkkaria katsoessa rouva käänsi uuniin lisää asteita sillä seurauksella että piti ostaa uusi Lotus. Jäi siis itselleni vielä epäselväksi olisiko pinnasta tullut hyvä, uutta koria en vienyt lähellekään keittiötä.
Raidat ovat siirtokuvija aika haastavat asetella paikoilleen, lakkaa ruiskutin kolme kerrosta niiden päälle. Valot ovat minulle vielä vaikea alue. Tavoitteena on tehdä joka mallista edellistä parempi.
Kiitos Sami,
Ei uskoisi ihan aloitttelijan malliksi. Nyt lisää kehiin.
Vastauksesi on kokeilemisen arvoinen.
Thx!!
Hei,

Mallisi on varsin onnistuneen oloinen kokonaisuus vaikkakin kiiltävää kromi / alumiinipintaa kaipaisin ikkunalistoihin, asia joka valitettavasti useissa täällä näkyvissä automalleissa jätetään huomiotta.
Tämän mallin esikuvassa ikkunalistat ovat eloksoitua alumiinia - ne toteutetaan automalleissa yleisimmin päällystämällä listat bare metal foililla jonka jälkeen on vielä hyvä maalata foilatun ikkunalistan lasin puoleinen pystyreuna mattamustalla korin ja ikkunapinnan välisen kumitiivisteen mallintamiseksi.

Toinen joskaan ei niin aidon lopputuloksen takaava menetelmä on maalata ikkunalistat hopealla.

Olen rakentanut automalleja muutaman vuosikymmenen enkä suosittele maalatun koriin lämmittämistä uunissa maalausta ennen enkä sen jälkeen enkä ole kenenkään kuullut moista harrastavan.
Jonkin verran voi etenkin spraymaalia lämmittää ennen maalausta maalin " notkistamiseksi " jos se tuntuu tarpeelliselta. Lämmityksen voi suorittaa vaikka patterin päällä. Tässäkään ei pidä mennä liiallisuuksiin, kädenlämpöinen maalipurkiin pinta on aivan riittävä, kuumaa maalia ei kannata suihkutella.
Yllättävän pieni lämpötila voi vaikuttaa muovikorin kovuuteen aikaansaaden ei- toivottuja muutoksia muovin rakenteessa, sama koskee maaliin jolla kori on maalattu.
Pienoismalleissa tavallisimmin käytetyt maalit ovat koostumukseltaan jonkin verran erilaisia kuin 1:1- autojen maalaamiseen käytettävät ja mm. maalausuunissa tai uv- valolla kovetettavat maalit.
Siksipä on melko mahdotonta ennustaa millaisia kemiallisia reaktioita lämpötilan nosto saattaa maalauksen jälkeen aiheuttaa maalissa jolla muovikori on maalattu.
Maali siis voi reagoita nousseeseen lämpötilaan varsin yllättävästi, samoin muovi josta mallin kori on valettu. Muovi voi myös yhdessä maaliin kanssa saada aikaan odottamattomia ilmiöitä kun lämpötila nousee.

Mutta siis, mallisi on hieno kokonaisuus uusia malleja vaan rekentelemaan!