Erittäin hieno Fokker! Säistäminen onnistunut mielestäni hyvin. Kyllähän ero on kuin yöllä ja päivällä, kun vertaa Aviatticin lozengekangas-siirtokuvaa Eduardin vastaavaan. Siis ilman tuota tummentamistakin. Onko potkurissa käytetty siirtokuvaa, vai onko maalattu? Hyvän näköinen joka tapauksessa.
e. Olen yrittänyt löytää sopivaa tekniikkaa tai selkeää ohjetta tehdä siveltimellä tuota Fokker-raidoitusta, mutta vielä en ole sellaiseen törmännyt. Siirtokuvat ovat tietenkin yksi vaihtoehto, mutta esim. jotkut Dr. 1:t saisi siinä tapauksessa peittää siirtokuvilla lähes kokonaan.
Fokker D.VII (Fok)
Fokker D.VII (Fok) 286/18, Willi Gabriel
Pitkähkön rakentelutauon jälkeen vihdoin jotain valmista, tällä kertaa Eduardin Fokker D.VII -malli Fokker-"emotehtaan" valmistamasta koneyksilöstä, joka oli Willi Gabrielin nimikko. Tämä sarja on vuodelta 2005 ja Eduardin ensimmäisiä paketointeja 1:48-mittakaavaan tästä konemallista. Sarjasta saa rakennettua kaksi nimenomaan Fokker-tehtaan valmistamaa konetta ja osavaihtoehtoja ja dekaaleja löytyy kahteen alkupään tuotannon ja kahteen myöhäisemmän tuotannon koneeseen.Willi Gabriel harrasti lentämistä jo ennen Suurta sotaa ja sodan alkupuolella hän lensi tykistön tukilentoja kaksipaikkaisella koneella. Ensimmäisen ilmavoittonsa hän sai tähystäjänsä kanssa maaliskuussa 1918. Jagdgruppe 1:n komentajan ehdotuksesta hän siirtyi JG1:een hävittäjälentäjäksi ja liittyi Jagdstaffel 11:een.
Kesäkuun loppuun mennessä Gabrielin ilmavoittojen määrä oli seitsemän. Hermann Göringin tultua JG1:n komentajaksi hän vaati aikaisempaa kurinalaisempaa taistelutoimintaa ja kielsi yksittäisten koneiden "metsästysretket". Tähän ei Gabriel taipunut, vaan palatessaan 18.7 aamupartiolennolta erillään muusta lentueesta hän havaitsi ranskalaisen lentokoneosaston ja hyökkäsi yksin sen kimppuun pudottaen kolme konetta (kaksi SPADia ja yhden Breguet 14:n). Tämän seurauksena Göring kielsi Gabrielilta soololennot, mutta tämä ei totellut vaan lähti uudelle lennolle pudottaen vielä yhden ranskalaiskoneen (SPAD). Tämän seurauksena Gabriel siirrettiin pois Jasta 11:stä ja taistelutehtävistä.
Sodan jälkeen Gabriel jatkoi lentämistä ja palveli vielä Luftwaffessa toisessa maailmansodassa.
Gabrielin nimikko-Fokker oli siis emotehtaan alkupään tuotantoa, sarjanumero 286/18. Koneeseen oli maalattu Jasta 11:n tunnuksena punainen nokka ja siipituet. Gabriel maalautti koneeseen henkilökohtaiseksi tunnuksekseen rungon takaosaan ja korkeusvakaajaan sinisen ja oranssin raidoituksen. Viimeisenä vaiheena koneen ulkoasun muokkauksessa siihen lisättiin oranssi raita molempiin kylkiin ja selkään ja myös laskutelinevarret ja pyörien suojukset maalattiin Jasta 11:n tunnusvärillä.
Eduardin malli on hyvä lähtökohta Fokker D.VII -koneeksi. Lisäsin ohjaamoon jonkin verran Eduardin sarjasta puuttuvia detaljeja, mm. runkoputket ja niiden tukivaijerit, ohjainvaijerit sekä ohjaussauvasta lähtevät kaasutin- ja liipasinvaijerit. Samoin lisäsin rungon alle huoltoluukun. Sarjan Spandau-konekiväärit ovat hieman "aneemiset", joten korvasin ne Gaspatchin resiiniosilla.
Näissä vanhemmissa Eduard-sarjoissa siipien lozengekangasdekaalit eivät ole väreiltään oikein onnistuneita ja korvasin ne Aviatticin dekaaleilla - myös rungon "Fokker-raidoituksen" toteutin Aviatticin dekaaleilla. Koneen tunnusdekaaleihin tein pari muutosta ja korjausta: vaihdoin alatasojen alla olevat palkkiristit miljoonalaatikosta löytyneisiin oikean mallisiin risteihin ja jätin pois ohjeessa mainitut siipien päissä olevat nostokohtamerkit (näitä ei Fokker-tehtaan alkusarjan koneissa ollut). Sama kohtalo oli ohjeen mukaan rungon vasemmalle puolelle tarkoitettujen paino- ja rikaustaulujen kanssa, näitä ei valokuvien perusteella tässä koneessa ollut. Lisäksi sarjan dekaaliarkilla olevaan sarjanumeroon oli lipsahtanut virhe, se oli 268/18, ei 286/18 - korjasin virheen. Saksalaiskoneissa oli tyypillisesti kaikissa vaihtokelpoisissa isommissa osissa merkittynä koneen tehdasnumero (Werke Nr) - tässä Eduardin sarjassa on neljä vaihtoehtoista koneyksilöä, mutta kaikkiin tarjolla dekaalina suttuinen sama numero. No, nuo ovat niin pieniä, että virheellinen numero ei isommin haittaa, numeron täysi puuttuminen ehkä enemmän.
Koneen säistyksen tein hiukan vahvempana ja koska joissakin lähteissä arveltiin koneen siipien yläpintojen olleen sävytetyt normaalia tummemmiksi, niin tein niihin tummennusta öljyväreillä.
Kommentit
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja
Jos sinulla ei ole vielä omaa tunnusta palveluun, rekisteröidy käyttäjäksi.