Pienoismallit.net

McDonnell Douglas Phantom II F-4D

435th TFS, 8th TFW

Vietnamin sodan työjuhta Phantom II F-4 D. Käytössä 435th Tactical Fighter Squadron (1966 - 1974) (Tail Code: FO), 8th Tactical Fighter Wing.

Kone ei varmasti kauheasti esittelyjä kaipaa, ohessa muutama linkki Wikipediaan lisätietoa koneesta ja käyttäjästä kaipaaville:
en.wikipedia.org/wiki/McDonnell_Douglas_F-4_Phantom_II#United_States_Air_Force
en.wikipedia.org/wiki/8th_Fighter_Wing

Malli on Tamiyan tuotantoa, ja mallisarjan ikä näkyy jo jonkin verran, mutta muuten tyypillinen Tamiyan malli, helposti kasattava ja minimaalisesti kittiä kaipaava. Veikkaan kuitenkin, että Tamiyan uusi 1/48 F-4 pesee tämän sarjan mennen tullen. Malli on julmetun kokoinen, huomattavasti suurempi kuin esim. Mirage IIIC samassa skaalassa. Koosta johtuen kuvaaminenkin oli haastavaa, mutta jospa noilla pärjätään.

Malaattu Vallejon Model Air, USAF Vietnam War Scheme -maalisarjan maaleilla. Muut värit suoraan purkista, paitsi vaalempi vihreä on taitettu hieman vaaleammaksi vaalean harmaalla. Säistämiset kaikenlaisilla AK, Mig, Tamiya, Abteilung litkuilla, pigmenteillä, öljyillä jne. Ohjusten ja pitotputkien suojat on itse tehty, ja tökätty paikallee ilman liimausta (ilmanko osa menikin hieman vinoon kuvaussession aikana).

Lisäosina hommattu Quick Boostin imuaukkojen suojat (QB 32089), Eduardin vyöt + Remove Before Flight -nauhat ja Red Fox Studion ohjaamon detaljointisetti. Matkalla jossain on myös Eduardin stencil-setti, mutta kun eivät tulleet ajoissa, niin jäänevät käyttämättä. Jännä juttu, että maailmalta tilatut kilkkeet tulivat nopsaan, mutta kotimaisen mallailukaupan kautta tilatut ovat olleet jo kuukauden matkalla.

Saattaa ilmaantua huhtikuun Tampereen näyttelyyn, jos maailmantilanne sen sallii.

edit: lisätty mukaan muutama kuva alustasta, kun se viimein valmistui…

Kommentit

Huikea, hienot kuvat yksityiskohdista. Kokonaisuus loistava.
Huikea on tosiaan hyvä adjektiivi!
Sellainen ajatus nousi, että olikohan lisätankit noin kolhittuja? Normaalisti lentopalveluksessa varmasti joo, mutta Vietnamissa taisivat olla kulutustavaraa ainakin pohjoisen puolelle tehdyillä lennoilla.
Nyt on maalaus ja vanhennus sitä luokkaa, että sopivalla taustalla ei erottaisi aidosta.
Pitää myös kehua kuvia.
Yhden hopeoivan no push siirtokuvan löysin, mutta jos siitä alkaisi nillittämään niin aika pikkusieluinen saisi olla. Vaikea nähdä miten tuosta enää saisi parempaa tehtyä. Ehkä jos alusta vielä olisi mukana, mutta siinä kaikki.
Isossa mittakaavassa on syytä olettaa, että yksityiskohtiin kiinnitetään huomiota. Tässä niin on tehty, ja muutenkin työn jälki ja sitä kautta mallarin eri tekniikoiden hallinta välittyy hyvistä kuvista. Hienot Phantomista tehdyt mallit ovat sydäntäni lähellä ja tämän eversti Williamsin ja luutnantti Feighnyn toimesta pudotusmerkinnän saaneesta koneesta tehdyn mallin lasken ehdottomasti siihen joukkoon.

Takarungon metallipinnat näyttävät omaan silmääni juuri siltä, että siellä on käynyt metalli kuumana.
Värisävyt myös kohdallaan. Ainoa asia josta (taas kerran) en pidä, on paneelirajojen varjostusten erottuminen noin selvästi.
Näyttävän näköinen Phantom, hienoja yksityiskohtia niin että hirvittää ;-). Voin kyllä kuvitella tuon massiivisen koon, kun pykälää pienempänäkin oli jo melkoinen möhkäle…ilmankos kokonaisesta koneesta ei juuri kuvia ole ;-). Huolellista työtä kaikinpuolin niin kasauksen kuin maalauksenkin suhteen ja plussaa myös itsetehdyistä lisäyksistä. Samaa mieltä Antin kanssa noista paneelirajoista, mielestäni myös korostuu ehkä hieman liikaa. Koneethan yleensä alkaa näyttämään tuolta kun ne seisoo taivasalla 20-30 vuotta esim. museoiden pihassa, ei niinkään aktiivipalveluksessa olevat koneet. No, makuasioitahan nuo eikä tietenkään himmennä upeaa lopputulosta.
Jarmo P. 2.3.2022 16:47 Vastaa lainauksella
Kiitos kaikille kommenteista ja arvioista.

Jep, taisi lisäpolttoainesäiliöiden osalta olla sekä "tiputa heti" ja "tuo kotiin jos voit" -mentaliteettia. Pommituslennoilla ilmeisesti noita käytettiin enemmän, ja jos vihulaiset eivät kiusanneet, niin säiliöt tuli kotiin (ja kuluivat käytössä). Hävittäjäkeikoilla ei ulkoisia säiiöitä edes aina käytetty, vaan tankkaus tehtiin ilmassa tankkerista.

Yhtä hyvin nuo olisi varmaan voinut rakentaa pakasta vedetyiksi, mutta eipäs tullut tuo mieleen… Ensi kerralla sitten, pistetään Mikko tuo muistiin seuraavaa viritystä varten.

Panellirajojen korostusta tuli tosiaan kokeiltua, ja ehkä nuo olisi voineet olla vähemmänkin esille tulevat. Mutta nyt näin, tulipa kokeiltua. Oletus oli, että mattalakka leikkaa pois noiden näkyvyyttä, mutta yllättävän vähän sillä oli vaikutusta. Ja olen samaa mieltä, maltti on paneellirajojen kanssa valttia, mutta joskus mopo karkaa käsistä ison maailman tyyliin ;-)

Muutama noista "no push" ja "no step" -dekaaleista tosiaan yrittää hopeoida. Saa nähdä hionko pois, ja teenkö uudet - voi olla, jos noita puuttuvia (ja mahdollisesti joskus saapuvia) stencileja vielä tuohon innostun lisäilemään.
Savolaisukkeli ihmettelee tällaisen mallin työmäärästä ja eipä siellä mitään silmiinpistävää ole kuin nuo hopeoivat siirtikset.
Ison skaalan Phantom on tehty tarkasti, värit kohdillaan ja kokonaisuus tarkaa joka puolella.
Komppaan hieman A Lappalaista noista paneeniurien voimakkkaasta litkutuksesta.
Viikon mallin tavaraa ja moneskohan liekkään sinulle? Ja uskallan taas pantata kalalippikseni syöntiin, ellei viikon malia tästä tule. :D
Jarmo P. 2.3.2022 20:12 Vastaa lainauksella
Kiitos Timo. Ei tämä työmäärältään ollut mitenkään ihmeellinen, rakennettavaa oli paljon vähemmän kuin esim. aiemmin kasatussa Corsairissa.

Nuo siirtikset vähän ihmetyttää, laitettu ihan kiiltävällä lakatulle pinnalle, ja käytetty pehmentimiä yms. Hopeointi muutaman dekaalin osalta ilmaantui vasta lakkauksen jälkeen. No, pitäähän sitä aina jotain vastuksia olla :-)
Hieno on kaikinpuolin muuten, mutta ehkä tuo litkutus on hieman liian voimakasta.
1/72 mallarina täytyy olla hieman kateellinen, kuinka kaikki nuo yksityiskohdat on mahdollista toteuttaa tässä skaalassa ;)
Upea on Phantom! Voisi melkein näyttää aidommalta kuin oikea esikuvansa.
Jarmo P. 5.3.2022 23:07 Vastaa lainauksella
Kiitos Mika ja Pentti.

Jep, 1/32 skaala antaa tosiaan enemmän mahdollisuuksia. Ja toisaalta 1/72 alkaa olla meikäläisen näkökyvylle jo liikaa.
Tämä on kyllä hieno. Ei voi muuta kuin peukuttaa ylöspäin. Tähän on nähty vaivaa eikä vanha Tamiya ole ihan niin helppo kuin mitä nykyiset Tamiyat voisi antaa olettaa. Joka tapauksessa tämän kruunaa viimeistely.

Vietnamin maakentiltä toimineet koneet saattoivat olla hyvinkin kulahtaneita. Tässä ehkä ääriesimerkki: [img]https://pienoismallit.net/media/kuvat/16/52/65/165265.jpg[/img]

Paneelirajat ovat makuasia. Itse en ehkä paljoa korostaisi. Sen sijaan pommit olisivat voineet olla paljon likaisempia ja pölyisempiä. Tuo kuuma osasto takaosassa on kyllä aivan huippu!
Jarmo P. 6.3.2022 20:02 Vastaa lainauksella
Melkoisen kulahtanut tuo linkin kone, täytyy myöntää.

Pommeja on hieman vielä säistetty kuvien ottamisen jälkeen, mutta olisivat tosiaan voineet olla kuluneempiakin. Phantomeilla tehtiin yli 800 000(!) pommituslentoa Vietnamissa, joten mukaan on varmasti sattunut sekä puhtaampia että kuluneempia pommeja. Lisätietoa: storymaps.arcgis.com/stories/2eae918ca40a4bd7a55390bba4735cdb
Jarmo P. kirjoitti:
… joten mukaan on varmasti sattunut sekä puhtaampia että kuluneempia pommeja.
Se on totta. Eikä nuo pommit todellakaan riko kokonaisuutta. Malli on siis todella hienosti onnistunut taidonnäyte. Itsellenikin Phantom tässä camossa ja ajankohtana on kyllä mieluinen. Voi olla vain, että jos en 1/32 mallia hanki niin odotan Tamiyan tekevän joko F-4C:n tai F-4D:n 1/48 mittakaavaan. Jompsi kumpsi.
Teron laittamassa "ääriesimerkki"-kuvassa on ilmeisesti F-4C, joitten kolmivärimaastokuvio maalattiin suoraan alkuperäisenä värityksenä olleen vaaleanharmaan päälle, eikä maali pysynyt vaan irtoili juurikin kuvan osoittamalla tavalla. Joistain koneista rispaantuneen maastokuvion alta paljastuu osittain huoltomerkintöjä ja ilmanottokanavan "U.S. AIR FORCE"-tekstikin. Tuollainen malli olisi kyllä mielenkiintoinen toteuttaa, mutta se vaatisi vielä yhden Phantomin ostoa. Onko se sitten paha asia?
Jarmo P. 9.3.2022 22:55 Vastaa lainauksella
Eli pohjatöissä on joku hieman oikaissut :-) Tuossahan olisi jollekin hieno "high end chipping" idea…
Piti vielä palata katsomaan mallisiasi. Ja lukea kommentit uudelleen, sekä kuvauksesi mallista.
On se vaan katsomisen arvoinen ja näytin kuvia parille ystävällenikin.

Laitetaan taas kalahattuni pantiksi. Ellei tämä ole viikon malli, niin syön sen Hankkijan ikivanhan rakkaan monet kalareissut nähnyt lippikseni.
Monesti se on ollut jo uhanalainen syömiseen, mutta vielä se nököttää mökillä uistinpakissa…
Jarmo P. 12.3.2022 18:46 Vastaa lainauksella
Kiitos Timo kehuista. Saa nähdä miten käy…
Onnea kovasti paljon ja Hankijan 50 vuotta vanha oranssi lippis säästyi nyt jo ties monennenko kerran. :D
Jarmo P. 14.3.2022 18:19 Vastaa lainauksella
Kiitos Timo. Kiva että lätsä säästyi ;-)
Onnea, Jarmo. Eipä pudonnut ansiomitalli väärään osoitteeseen!
Jarmo P. 14.3.2022 22:31 Vastaa lainauksella
Kiitos Pentti.
Pienestä aiemmasta kritiikistä huolimatta aivan ansaitusti viikon malli.
Onnittelut!

MK
No on kyllä komea Phantom, ei voi muuta sanoa! Maalaus ja pintakäsittely saa tuon näyttämään isolta ja painavalta möhkäleeltä. Onnittelut viikon mallista!
Jarmo P. 15.3.2022 16:36 Vastaa lainauksella
Kiitos Mika ja Janne.

Rakentava kritiikki on aina ok. Ja malliksi tuon kyllä myös iso, ei mitään asiaa vitriiniin.