Hienoa työtä.
Vaikean näköinen maalauskaavio toteutettu upeasti ja siirtokuvatyöskentely hyvää.
Tätä on ilo katsella.
Tuo amerikkalaisten kommentti Spadista ei yllätä.
Samaan on sorruttu muidenkin koneiden kohdalla. Kuulemma japanilaislentäjät Kiinan rintamalla ensin vierastivat Zeroa, kun se hävisi A5M:lle poikkeuksetta kaartotaisteluharjoituksissa. Asenne kyllä muuttui sitten nopeasti kun lentäjät ymmärsivät, että Zerolla ei pidä taistella samalla tavalla kuin Claudella.
SPAD S.XIII
Escadrille No. 77, Luutnantti E. Maurice Jean-Paul Boyau, Manoncourt-en-Vermois, Ranska 1918
Ranskalainen Société Pour L'Aviation et ses Dérivés (SPAD) valmisti yhden ensimmäisen maailmansodan legendaarisimmista hävittäjistä. Sodan aikana Ranskan ilmavoimissa konetyyppi syrjäytti lopulta Nieuportit ja Hanriotit, joita myytiin liittolaisille, kuten yhdysvaltalaisille ja belgialaisille. Ranskalaislentäjistä SPAD-hävittäjien eri versioiden mannekiinina toimi varsinkin koko Ranskan rakastama Georges Guynemer (myös hyvin itsetietoinen ja sen vuoksi miltei vihattu Rene Fonck saavutti SPADEIlla huomattavan osan 75 väitetystä pudotuksestaan) sekä yhdysvaltalaisista Eddie Rickenbacker ja Frank Luke. Kaikki lentäjät eivät SPADeista pitäneet ja esimerkiksi jotkut Nieuporteista SPADeihin vaihtaneista amerikkalaislentäjistä totesivat "it's like flying a brick", eli kuin tiiliskivellä olisi lentänyt. Vaikka kyseessä oli ensimmäisen maailmansodan hävittäjä, niin sen ajan kriteereillä varsinainen kaartotaistelija SPAD ei ollut. Lujarakenteisena se kesti paljon iskuja ja oli hyvä syöksymään. Toisin sanoen periaatteessa varhainen heiluritaktiikan edustaja.Suomen ilmavoimilla oli käytössään yksi S. VII-mallia edustanut yksilö vuosina 1921-23.
Malli esittää otsikossa jo mainitun 77. laivueen konetta vuonna 1918. Sinipohjaiset viirimäiset kuviot olivat yksikön tunnuksena. Kyseessä on S.XIII varhaisempi malli, jossa on vielä pyöristetymmät siivenkärjet kuin myöhemmissä versioissa.
Malli oli tähän mennessä haastavin tämän aikakauden koneista, joita olen rakentanut. Yläsiiven kiinnitys ja takilointi pitivät homman jännittävänä. Muuten melko taattua Eduardia. Maalattu Tamiyan ja Mr. Hobbyn maaleilla. Säistämiseen käytetty Abteilungin öljyvärejä ja Ammon pigmenttejä. Rakennettu suoraan laatikosta lukuun ottamatta Uschi van der Rostenin elastaanilankaan ja GasPatchin resiinistä valmistettuja vanttiruuveja.
Kommentit
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja
Jos sinulla ei ole vielä omaa tunnusta palveluun, rekisteröidy käyttäjäksi.