Pienoismallit.net

Finnair Boeing 757-2Q8

OH-LBT

Kapearunkoinen Boeing 757-200 Finnairin vanhemmalla maalauskaaviolla. Finnair käytti konetyyppiä pääasiassa tilaus- ja lomalennoilla. Parhaimmillaan konetyyppiä on Finnairin laivastossa ollut seitsemän kappaletta. Voimanlähteinä Finnairin käyttämissä Boeing 757 -koneissa oli Pratt & Whitney 2000 -sarjan moottorit.

Rakensin mallin Zvezdan uudesta sarjasta. Valut ovat tarkkoja ja yksityiskohtaisia. Malli meni hienosti kasaan ilman ongelmia, eikä ylimääräistä kittailua ja hiontaa tarvinnut juuri tehdä. Mallin ikkuna- ja ovijako poikkeaa Finnairin käyttämistä yksilöistä, mikä tuotti hieman ylimääräistä työtä.

Maalausvaiheessa ongelmat sitten alkoivat, ja siitä voi katsoa vain peiliin. Oli virhe pohjamaalata tumman harmaasta muovista valmistettu malli suoraan valkoisella. Ensimmäisen kerroksen maalattuani viimeistelin mallia hiomalla, kun harmaa muovi alkoi ilmestyä näkyviin. Siinä kohtaa tajusin, ettei pohjamaalina käyttämäni Tamiya Surface Primer ole riittävän peittävä, ja alkoi loputon maalaus-hionta kierre. Samalla mallin paneeliurat ja muut yksityiskohdat kärsivät pahoin. Jouduin kaivertamaan ne esiin uudelleen. Jossain kohtaa oli pakko jättää projekti hetkeksi kesken ja miettiä, onko malli vielä pelastettavissa - pariin otteeseen oli lähellä etten heittänyt mallia roskiin. Lopulta malli kuitenkin valmistui ja vastoinkäymisiin nähden olen tulokseen kohtalaisen tyytyväinen.

Maalasin mallin Tamiyan Fine Surface Primerilla, jonka lakkasin Tamiyan kiiltävällä lakalla TS-13. Moottoreiden imuaukon metalliset osat maalasin Exreme Metalsin alumiinilla. Siipien ja korkeusvakaajien johtoreunat päällystin keittiön foliolla. Moottoreiden suihkuputkiin käytin Bare Metal Foilin kromia.

Koneyksilöksi valitsin OH-LBT:n vanhalla maalauskaaviolla, sillä lensin kyseisellä koneella Kanarian saarille vuonna 2005. Käytin kaavioon Draw Decalin siirtokuvia. Siipien corogard alueeseen ja joihinkin yksityiskohtiin löysin siirtokuvat Nazca Decalsilta. Ohjaamon siirtokuva on Authentic Airliners Decalsin tuotantoa.

Kommentit

Hienosti onnistunut malli vastoinkäymisistä huolimatta. Mielestäni ei koskaan kannata heittää mallia roskiin vastoinkäymisistä huolimatta. Rohkeasti vaan eteenpäin niistä huolimatta. Mitenkä tiedän? Katso vaan minun mallini
pienoismallit.net/profiilit/4728/kuvat/

yt.
MK
Kiitos Mika kommentista! Ihaillen katselen teidän kokeneempien konkareiden kädenjälkeä. Itse voin vain haaveilla yhtä laadukkaasta jäljestä.

Olen mallinrakennuksen aikana yrittänyt harjoitella myös makrokuvausta. Laatu on vielä mitä on, mutta enemänkin olisin kuvia tähän julkaisuun laittanut. Sivusto ei ainakaan toistaiseksi vaan anna julkaista kolmea kuvaa enempää johtuen kuville varatusta tilasta, joten tähän on tyydyttävä.
Nico, mielestäni mallisi hipoo parhaan onnistumisen ylärajaa. Jälki on todella siistiä, eikä matkalla sattuneesta ähräämisestä näy jälkeäkään. Upeaa, että olet joukossamme. Resoluutiota pienentämällä saa kuvia mukaan enemmän, mutta itse tykkään tarkoista ja täyteläisistä kuvista enemmän.
Kiitos Pentti kommentista ja kehuista! Rohkaisevaa kuulla että tällaisia kelpaa tänne esitellä. Pitääpä kokeilla tuota kuvan resoluution pienentämistä, yskikin kuva lisää antaisi jo paljon enemmän mahdollisuuksia esitellä mallia tarkemmin eikä vain yleiskuvilla. Seuraavat projektit ovat jo tekeillä ja mielestäni saan tasoani koko ajan parannettua, niin olisi mukava pystyä niitä myös kunnolla esittelemään.
Joo, kyllä tällaisia malleja kelpaa esitellä ja katsella! Ei maalipinnoissa, eikä muussakaan rakennusjäljessä, ole mitään moittimista.

Kuvatilaa saat lisää Tomilta pyytämällä, ei pitäisi olla mitään estettä.
Edellisten kommentoijien kanssa on helppo olla samaa mieltä: hieno malli! Zvezdan sarjan hankinta on ollut itsellänikin mielessä.
Kiitoksia palautteesta ja arvioista Tervo ja A. Lappalainen. Zvezdan 757 on kyllä laadukkaan oloinen sarja, mtä nyt olen hiljalleen oppinut näitä eri valmistajien sarjoja tuntemaan.
Oikein onnistunut Finski vastoinkäymisistä huolimatta, iso peukku sille!
Eipä nuo paneelirajat ihan hirmusesti tuossa oikeassakaan koneessa korostu, ohessa malliesimerkki: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/51/Finnair_Boeing_757-200.jpg