Pienoismallit.net

Tuulen laakson hävittäjä

Kaksipaikkainen suihkuhävittäjä elokuvasta "Tuulen laakson Nausicaä" ("Kaze no Tani no Naushika", 1984, ohjaus ja käsikirjoitus Hayao Miyazaki). Tuulen laakson hävittäjä on laakson ainoa hävittäjäkone ja yli satavuotias. Etuohjaamossa on lentäjä ohjaamassa konetta ja käyttämässä aseistusta. Takaohjaamossa apulentäjä käyttää moottoria ja lisälaitteita kuten hinauskoukkua. Suihkumoottorin tuottama työntövoima ohjataan puhalluslaippojen läpi (eng. blown flaps), jollaiset on tosielämässä ollut mm. Hunting H.126 ja Ball-Bartoe Jetwing koekoneissa pääasiallisena propulsiona. Edessä ohjaimissa on Nausicaä ja perässä apulentäjänä Mito.

Malli on Bandain laadukas snap fit -sarja. Aloitin rakentamisen maalaamalla figuurit valmiiksi sekä muut rungon sisälle kuuluvat osat. Osien ja rungon sovittelua varten leikkasin rungon puolikkaista kiinnitystapit irti ja lopulta liimasin rungon kasaan. Lisäilin ohjaussauvaan lisää pikku vipuja, mutta muuta ylimääräistä ei tullut juuri lisättyä, koska figuurit peittivät monet näkymät eikä ohjaamoissa olisi ollut juurikaan tilaa millekään ylimääräiselle.

Maalaamisessa haastavinta oli ohjaamojen ja aseistuksen suojaaminen. Lisäksi oli vaikeaa päättää, millainen ja kuinka paljon vanhennusta ja säestystä malliin tulee. Hommaa helpotti Tamiyan ruskea paneelilitku sekä kauan sitten hankittu a.migin shader-litku. Vastoinkäymisiäkin oli mm. oli jälleen virhe maskeerata kirkasosat pelkällä nestemaskilitkulla, muutamia saumoja piti korjata ja maalata uudelleen, laskutelineen suojakotelo murtui ja viime hetkellä päätin tukkia pohjassa olleen jalustan reiän.
Yleensä haluan välttää omien maalisekoitusten tekemistä, mutta hankkimani Vallejo Air 71.420 Earth Yellow oli liian tumma ja rusehtava, niin päätin lisätä siihen keltaista ja valkoista sopivamman sävyn saamiseksi. Viimeistelty Vallejon polyuretaanimattalakalla.

Kommentit

Sori Severi, että sivistykseni ei riitä näihin sci-fi malleihin juurikaan.
Kommentoin tätä osaksi tuon kertomuksesi pohjalta, mutta ennen kaikkea mallin näyttävyyden kannalta. Siis visuaalisesti.

Malli on kivasti säistetty ja tarkka maalaus joka paikassa. Keltainen ei ole helppoa maalata, mutta olet onnistunut hyvin. Myös kirkasosat sait hyvin paikalleen ja ne näkyy loistokkaalta.
Kaikin puolin hieno malli.
Kysymys herää: Tämä on 1/72, niin vastaako se esim figuureissa normaalia kokoa? Eli joku vertailukuva vaikka kolikko kuvassa antaisi viitteitä.
No nyt taidetaan olla jo scifinkin tuollapuolen. Ei taida syntyä näin lennokkaita designideoita ilma-alukseksi perus vihreää teetä tai sushia naukkaillen Japaninkaan pojilta.

Rohkeasti on isoon keltaiseen projektiin ryhdytty ja mehukas on lopputulos. Hyvät värit ja eläväisen näköinen. Itse en olisi malttanut olla töhrimättä joitain yksityiskohtia eri väreillä - sarjakuvahommiin tosin isot väripinnat sopivat kuitenkin paremmin.

Mallin kokoa olisi tosiaan voinut vihjaista - esim. banaanilla (Banana for Scale). Ja kiitos vielä maskimönjän epäluotettavuuden muistutuksesta.
Kiitoksia, Timo ja IT! Vertailukohta unohtui lisätä, kun ajattelin kyydissä olevien figujen riittävän. Työvaihekuvassa näkyy, minkä kokoisia figut ovat pyykkipoikiin verrattuna ja alla näkyy onnekkaasti leikkuualustan mittaviivat. Figut vastaavat hyvin 1/72 mittakaavaa, vaikka niillä on sarjakuvahahmon mittasuhteet. Itse lentokone on kärkiväliltään suunnilleen yhden ison banaanin mittainen ;)
Miyazakia olen katsonut aivan liian vähän. Lentolaite vaikuttaa kuitenkin hyvin rakennetulta ja viimeistellyltä. Vieläpä kun figuureilla on ilmeissään tekemisen meininki, on tälle annettava sille kuuluvat hyvät pisteet.