Pienoismallit.net

Zen rake - rauhan harava

Ensikosketus puumallarointiin

Kosketus puunikkarointiin:
Puupienoismallien jaloa ja näyttävää rakentelua ja työstämistä olen aina ihaillut ja pitänyt sinä oikeana pienoismalliaskarteluna ja -käsityötaiteena. Nyt pääsin kokeilemaan itsekin, kun päähän pälkähti rakennella perinteisen itämaisen kuivapuutarhan (dry garden) pienois-Zen-haravan (Zen rake) tai pari. Ne tulisivat myös hyötykäyttöön ja motivointityökaluksi haastavaan kissan hiekkalaatikon jätehuollon viimeistelyyn. Katin jätökset kun on tyhjenneltävä päivittäin ja vapaaehtoisia ei tunnu taloudesta helpolla löytyvän.

Ja heti scratchistä:
Valmista mallisarjaa en malttanut haeskella maailmalta, vaan himoitsin heti rohkeasti kokeilla arvostettua scratch-rakentelua. Pieni pulma täällä Tampereella oli Harrasteen menettämisen jälkeen löytää sopivia puutikkuja aihioiksi, mutta Taitava -askarteluliikkeestä pitkiä tikkuja löytyi alle euron kipalehintaan. Oikein mainiot, koska sorvia ei ollut tähän hätään tarjolla.

Rakentelu:
Lyhyen Zen-brändiin ja ko. sora-haraviin tutustumisen jälkeen mittatyökalut ja merkintekovehkeet esille. mitat hain hihasta ja modifion hieman käytettävyyden parantamiseksi. Itse rakentelussakin vähän juksasin ja käytin apuna myös moderneja työkaluja (esim. digitönäri ja Makita powertool -pora). Haravista virittelin 5- ja 6-piikkiset versiot eri hiekka/sora ”puutarhoihin”. Pikaliiman sijaan käytin sentään perinteistä Eri Keepperiä! En maalaillut, lakannut enka vanhennellut.

Hyötykäyttöön:
Pienoismalliharavoiden julkistustilaisuudessa pidin kodin henkilökunnalle meditaatiomusiikilla varustetun powerpoint-esityksen Zen -perinteestä ja dry garden -filosofiasta. Esimerkilläni näytin rohkeasti hiekka-astian ”tavaratyhjennyksen” Lurvig-kissanhiekkalapiolla ja huipennuksena oli Zen-kuviointi mieli tyhjänä ja tasaisella haravoinnilla pyöräytetty viimeistelykuviointi. Yleisön reaktio oli yllättäen halutun kaltainen - jatkossa oma osallistumiseni jätehuoltoon jää ilmeisesti minimiin ja saan toivottavasti siirron katin catering-osastolle. Rakennetut haravat tulevat palvelemaan meditoinnin ja motivoinin lisäksi myös kissanhiekkalaatikon soran esteettisenä designvälineenä ja harkitusti tehdyt kuviot sorassa osoittavat astian olevan käyttövalmis.

Epilogi:
Nykyisessä hetkisessä länsimaisessa elämänmenossa on ehkä hyvä tutustua myös eri rentoutusmenetelmiin. Tämä Zen-haravointi on miellyttävä rauhallinen itsetutkiskelun ja samalla ajatusten tyhjennysten hetki. Lopputulos miellyttää etenkin näin ensimmäisenä puupienoismalllina. Ja kuten viisaat sanovat: ”Tekeminen on yhtä tärkeää kuin lopputulos”. Tästä ei voi varmaan muuta kuin parantaa.

Lisäys: Käyttökokemuksia (UX & UI), osa 1:
Ensimmäisen käyttöviikonlopun perusteella rauhan raket ovat toimineet kotitaloudessa mainiosti! Jopa henkilökunnan nuorin jäsen on intoutunut kissa-astian huoltohommiin seuraten tarkkaavaisena muutoksia hiekan pintakuvioissa, tyhjenysoperaatio kun on taannut oman uuden kuviointimahdollisuuden. Toivottavsti into säilyy jatkossakin ja mielenkiintoista on myös seurata mitä tämä rakeilu vaikuttaa jatkossa rageiluihin.

Kommentit

Näitten kuvien perusteella työn jälki vaikuttaa siistiltä. Skrätsityöskentelystä myös pisteet samoin kuin mallin toiminnallisuudesta. Hyvä tietää, että Tampereella on edelleen pienoismallikelpoista puutavaraa kauppaava liike.
Kiitos kohteliaisuuksista. Hienosti kaiveltu esiin jotain positiivista. Vähän arvelinkin, että tuon skrätsisanan maininnalla saan osaksi ansiotonta arvonnousua. Kiitos samalla kaikille tähtiarvioijille, arvostan feedbäkkiä.

Ihan vähän hillitsen tuota mainitun askartelukaupan ylistystä mallarikansalle, taitaapi olla enemmän suunnattu valikoimaa naisoletettujen kotoiluharrasteluun. Toki mallarihomiin sieltä hyvällä tuurilla löytyy nopeasti apu läheltä (Tampere, Pori). Valikoimaa voi ihastella kätevästi suoraan netistä: https://askarteluliiketaitava.fi