Pienoismallit.net

Soppatykki

Kenttäkeitin M/29 modernisoitu versio.

FinMilModelsin kenttäkeitin M/29 normaalissa sotilaskalustomittakaavassa.

Malli on kasattu ja maalattu, mutta en laita arvostelua päälle, koska tämä tulee esille myöhemmin dioraaman osana. Eli vanhennukset ja viimeistely puuttuvat. Osaksi sen johdosta, että en ole vielä päättänyt onko tuleva skenaario talvi- vai kesäaihe. Kuvia käsitellessä huomasin, että jonkin verran maalaustakin joutuu vielä korjaamaan, mutta tällä mennään nyt, koska ryhmärakentelun määräaika lähestyy uhkaavasti.

Itse mallista sen verran, että se oli suhteellisen mukava rakentaa.
Ohjeissa olisi parantamisen varaa. Osaksi ne ovat tulkinnanvaraisia ja joitakin osia ei selkeästi näytetä missään. Olen kuitenkin nähnyt huonompiakin ohjeita. Tekstiselostukset auttoivat paljon.
Osien paikkojen kanssa saa olla tarkkana. Pääasiassa ne istuvat kohdalleen kuin nakutettu, mutta sen kohdan löytäminen vaatii huolellisuutta.
Kuskin istuinosan kanssa minulla oli vaikeuksia ja päädyin lopuksi tekemään siihen pari osaa itse. Samoin keittimen päälle tein yhden osan jonka tarkoitusta en tunne, mutta joka näkyy useissa valokuvissa noista keittimistä. Ilman sitäkin olisi varmasti pärjänyt.
Mallin valu on terävää ja hyvää, mutta muovi hyvin herkkää katkeamaan, eli osien irrotuksessa kannattaa todellakin olla huolellinen. Tosin kokemuksen mukaan voin sanoa, että katkeneet osat saa liimattua helposti. Käytin valmistajan suosituksen mukaisesti Tamiyan vihreäkorkkista, ja se toimi hyvin.

Ilmeisesti malli ohjeiden mukaan pitäisi rakentaa siten, että lokasuojat ovat kiinni keittimen rungossa. Kuvien perusteella näin ei ole ollut, joten tein tukipalat ja sain siten lokasuojat hieman irti kattilaosasta.
Kuvissa keittimen toisella reunalla on usein lapio ja toisella joku uuniluudan tai vastaavan tapainen silmukkapäinen koukku. Nämä puuttuvat mallista. Vanha LRDG:n Chevy luovutti vapaaehtoisesti lapion ja koukun väänsin metallilangasta. Vaikka lapion olisi jättänyt pois, niin kuvien perusteella kiinnikkeet olisi pitänyt tehdä. Jos lokasuojan laittaa ohjeen mukaisesti runkoon kiinni, niin lapio ei mahdu paikalleen.

Toiselle lokasuojalle laitoin lautasen ja sille keittokauhan. Kauhasta on hieman valunut hernekeittoa lautaselle.
Yksityiskohta jota ei mistään näe, mutta joka malliin on tehty, on isommassa kattilassa oleva hernekeitto. Tein sen sinne kun suunnittelin alunperin kannen auki jättämistä.

Takavalojen kiinnitysraudat, tai mitä lienevät, ovat mallissa auttamatta liian paksut. Ohensin molempia hieman, mutta paremmat saa jos malttaa vääntää osat pellistä tai tehdä ohuemmasta muovista. Mallia voi ottaa alkuperäisistä osista. Itse en urakkaan ryhtynyt, mutta huolellisempi raknetaja vian luultavasti korjaa.

Kaiken kaikkiaan kiva malli rakentaa.
Jatkoa seuraa…

Timo

Kommentit

Melkein tunnen hernekeiton tuoksun, kun tuota katselen… Mainiosti toteutettu malli harvinaisesta teemasta. Jään odottamaan dioraaman valmistumista mielenkiinnolla.
Osakaimani olen samoissa ajatuksissa.
Hyvin saatu aikaan tähän saakka ja eipä noissa maalauksisa ole valittamista.
Innolla odottelen dioraamaasi. ja parempi kun pojotusta ei vielä laitakaan päälle.
Hyvältä näyttää, mutta en onneksi tunne hernekeiton hajua..
Tero Tyni 17.1.2022 22:17 Vastaa lainauksella
Onhan tuolla esikuvalla hernekeittoa keitelty. Hyvännäköinen lopputulos.
Kiitoksia kommenteista.

Kattilan alumiininvärisessä osassa on reunasta maali kulunut pois pystysuorasta osasta.
Ja ajurin jalkalistoja pitää vielä myös korjailla. Siinä ne maalauksen pahimmat viat tällä hetkellä.
Dioraama tulee todennäköisimmin sijoittumaan -80 luvun loppuun, eli omaan armeija-aikaani, joskaan ei omiin armeijakokemuksiin. Toki mekin tykistä ruokaa haimme, mutta siitä on niin kauan aikaa, etten enää pystyisi toteuttamaan jotain tiettyä tilannetta.