Pienoismallit.net

Saab J-35J Draken

Johan

Draken F-35J

Niin tosiaan, voihan siitä Drakenista tehdä myös ruotsalaisen. Vai voiko? Se selviää viidennen vuodenvaihteen ryhmärakentelun aikana. Tarkoitus on rakentaa Johan akatyyppi suoraan laatikosta. Mitä nyt ohjukset pitää kaivaa jostakin. Hasegawa kun ei ole suuressa viisaudessaan tai missä lienee mielentilassa liittänyt niitä sarjaan mukaan.

F-35J oli Drakenin viimeisin laivuekäytössä ollut tuotantoversio. Näkyvin ero aikaisempiin malleihin oli pari uutta pylonia eturungom alla, joissa oli yleensä AIM-9 Sidewinderit. Ruotsalaisittain RB-24. Alunperin koneen toimitettiin Ruotsalaisess suojakaaviossa mutta ennen poistoa käytöstä koneen saivat päälleen kahden harman väriyhdistelmän,

Varsinainen rakentamisprosessi sujui aika hyvin. Osien yhteensopivuus oli kohtuulllisen hyvä eikä pakkelia tarvinut käytännössä lainkaan. Pitää tarkastaa ilmanottoaukkojen asennus rakennusohjeesta. Katsoin joko kuvaa hieman väärin tai sitten osanumerot ovat menneet ristiin. Osat ei istuneet paikilleen kovin hyvin ja kun vaihdoin ilmanottojen paikat keskenään, niin sopivuus oli paljon parempi.

Maalauskaavio on perinteinen ruotsalainen Drakenin kaavio, Varastosta löytyy Xtran Draken värit, mutta mielestäni niiden sävyt sopivat lähinnä tehdas uusille koneille. Joten tässä sarjassa kokeilin HATAKAN ruotsalaisvärejä. Pohjan vari ja tummansinimem vaikuttavat kohtuu hyviltä. Tumman vihreä on käytännössä lähempänä ruskeata, Ja ruskealtahan joissakin Suomi Drakeneissa vihreät alueet vaikuttavat. Mutta mielestäni vihertävyys puttuu täysin HATAKAN väristä. Joten kahden ruskean värikerroksen päälle sutaisin vielä reippaasti laimennetun vihreän värin. Eipä se kyllä paljoakaan erotu mutta kokeilla piti.

Tämän mallin osalta Carpet monster peri veroa yhden takarenkaan ja lisäsäiliön ripustimen verran. Likimain sopivan takapyörän löysin miljoonalaatikosta muta jouduin kittaamaan lisäsäiliö pylonen aukot umpeen .Kun se pyloni ei suostunut näyttäytymään sem jälkeen kun se lattialle päätyi. Onko kenelläkään hyvää manausta tai algoritmia jolla saa määriteltyä suuunnan minne lattiasta kimpoava pikkuosa lähtee?

No, kuitenkin. Mallis sai väriä ja lakkaa pintaansa ja seuraavaksi oli tarkoitus liimailla siirtokuvia paikoilleen. Ja sitten herra Murphy puuttui peliin. Olin pyöritellyt siirtokuva-arkkia käsissäni kun laitoin ohjaamon siirtikset paikoilleen. Ja sitten se arkki katosi. Näin sen yhdessä vaiheessa mallilaatikon pohjalla mutta eipä ollut enää. Lopulta ei auttanut muu, kuin kannibalisoida F-sarjan laatikosta toiset siirtokuvat. Onneksi F-sarjan joutivat, koska se oli korvamerkitty Suomi yksilöksi. Jotakin hyötyä oli siitä, että varastossa oli useampi Draken.

No, lopputulos ei ole aivan alunperin tarkoitetun kaltainen, mutta lähellä kuitenkin. Siitä minulla ei ole aavistustakaan lensikö yksikään Johan tyyppi juuri tämmöisessä asussa. F-version tästä olisisaanut poistamalla pyöräkuilujen edessä olevat ohjuskiskot.

Ehdinpäs kuitenkin saada tämän valmiiksi hyvissä ajoissa ennen puoliyötä…

t. E-P

Kommentit

Vaikeuksien kautta malli on suhteellisen hyvä.
Kannattaa keskittyä maalirajoihin, joissa on nyt epätasaisuuttta, mutta se ei ole helpoa varsinkaan paikoissa, joita ei voi maskata.

Kun osa irrotettaessa lentää jonnekin, niin korva on se paras algorytmi. Jos ei kuulu napsahdusta, niin se ei ole lentänyt kovalle pinnalle mutta esim. lattiahan kantsii heti lakaista tai kuin Niksipirkassa: Pölyimurista pois lattiasuulake ja tilalle sukkahousut teipillä kiinni putkee. Silllä kun vetelee, niin tuloksena mulla on ollut osan löytyminen aivan oudoista paikoista. Pöly menee läpi, mutta isoimmat roskat jää sukkahousuihin.

Kertaalleen löysin jonkun pienen osan kissanruokakupista syömättömänä onneksi, muuten olisi ollut varmaan kissanhiekkalaatikon tonkiminen sieltä tavarasta, jota tulee paikasta jonne aurinko ei paista.
Osia hukkuu ja osia löytyy, mutta kantsii käyttää tätäkin saittia jos jollain on jemmassa miljoonlaatikossaan tähteeksi jäänyt osa. " Varaosapankki" näkyy olevan etusivulla, koska etsiskelin moottoreita yhteen malliin ja vastauksen sain tänään.
Myös kun menet " Kaupat" sivustolle, niin vasemmassa reunassa on kirppis sivusto, jossa voi mydä ostaa jne. Hyvin suosittu sivu.
Kiitos vinkeistä. Ensialkuun auttaisi jos siivoaisin mallailupisteen. Nyt siellä on tavaraa sen verran, että työtuolilla juuri ja juuri pystyy pyörimään.

Täytyy pitää mielessä kirppissivut kun seuraavan kerran hukkaan jotakin.

Niiden kadonneiden siirtokuvien kanssa kävi kuten jo epälinkin. Nehän löytyivät. Olivat päätyneet Dragonin He-219 laatikkoon, kasan alimmaiseksi. Olin minä senkin laatikon tarkastavinani, mutta en ilmeisestikään tarpeeksi syvältä.

Eikun reippain mielin kohti uusia vastoinkäymisiä… (Jos vielä saisin rakennettua mallin, jossa kaikki tarvittavat alkuperäiset osat on tallella)

E-P