Pienoismallit.net

Breguet 270

Ranskatar

Breguet 27 kehitettiin vuoden 1929 speksien mukaisesti täysmetalliseksi kaksipaikkaiseksi tiedustelukoneeksi. Takarungon erikoinen rakenne tuli siitä tarpeesta, että takatähystäjälle/ampujalle tulisi mahdollisimman paras ampumasektori. Koneesta kehitettiin paljon erilaisia versioita, mukaan lukien Br 270 VIP yhteyskone, jossa oli yhteensä kolme paikkaa, joista yksi oli VIP-matkustajalle.
Tiedustelu Br27:t olivat vielä WW II:n syttyessä rintamapalvelussa ja niitä käytettiin ihan sodan alussa tiedustelutehtäviin. Niissä kävi kuitenkin varsin pian huonosti, joten ne vedettiin pois eturintamasta vuoden 1939 loppuun mennessä. Näitä yhteyskoneita käytettiin ihan loppuun asti, jopa aselevon jälkeenkin.

Mallini koneyksilö kuvaa jotain yhteyskonetta ennen aselepoa. On muuten aika iso yksimoottoriseksi. Siipien kärkiväli on likimain sama kuin Bristol Blenheimissä.

Mallisarja on Azurin ”Limited edition” painos. En tiedä montako valettua sarjaa se meinaa. Muovit olivat limited run sarjaksi mielestäni ihan hyviä ja seassa oli ne tyypilliset resiiniosat. Ei yhtään fotoetsiä. Rakennusohjeet olivat yllättävän hyvät, sisälsivät jopa sisäosien maalausohjeet. Resiiniosien kanssa oli tietty sitä tyypillistä kamppailua, mutta näissä malleissa se on oletusarvo ja sen voi hyväksyä. Rakentelu meni siis rauhallisesti tyypilliseen tyyliin vacu-kirkasosien haasteet mukanlukien.
Rakentelun loppuvaiheessa iski katastrofi. Malli oli lakkausta, propellia ja paria pikkuyksityiskohtaa vaille valmis. Sitten kun rupesin lakkaamaan rungon kylkiä Revellin mattalakalla, niin pian lakkauksen jälkeen maalipinta rupesi kesimään ja kuohumaan oikein kunnolla. Pinta näytti kuin satavuotiaan iholta. Ei ole ikinä aikaisemmin minkään maalin ja Johnsonlakkakäsittelyn jälkeen tullut tuollaista efektiä!
Maali oli sekoitus Humbrolin emaleja ja sen pinnalla oli Johnson lattiavaha. Paneeliuria oli litkutettu tärpätillä ohennetulla Wistonin öljyvärillä. Emaleja oli ohennettu Humbrolin omalla ohenteella ja hieman myös hitaalla tärpätillä, jotta siveltimillä vedettynä siloittuisi paremmin. Olisiko syy tärpättiohenteessa, öljyvärilitkutuksessa, vaiko kenties muovipinnan ”rasvaisuudessa”, jota en älynnyt puhdistaa ennen maalausta kunnon liuotinpyyhkinnällä, tiedä häntä?
Onneksi en ehtinyt lakata muita kuin kyljet. Silti homma vaati, että vuorokauden kuivumisen jälkeen piti hioa kyljistä kaikki pois minkä pystyi. Ei pystynyt hiomaan siipien välistä, joten sinne jäi sellaisena kuin tuli. Taaempaa hionnassa hävisi iso osa hienoista pintadetaljeista litkutuksineen. No pelastin ja restauroin sen minkä pystyin.

Mielestäni kuitenkin kaunis ranskalainen leidi. Saa pisteyttää ja erityisesti kaikki kommentit ovat erityisen toivottavia.

Kommentit

Nätti malli harvinaisesta aiheesta. Näissä sotien välissä suunnitelluissa ranskattarissa on sitä jotain. Viimeistelyvaiheessa tuleva takaisku on monella tavalla harmillinen, mutta hyvin olet onnistunut pelastamaan tilanteen. Tuo kuomu vacuna on vissiin todella oma haasteensa.
Koskas Mika on viimeksi käynyt optikolla? Tuo (esikuva) ei ole kaunis. Ei.

No niin, työvoitto taas, hyvä tuotos hyvin erikoisesta koneesta. Ylätason kuviointi näyttää hyvältä, oletko korostanut siipikaarien kohtia vai onko mallissa vaan hyvin jyrkkä kuviointi?
Harvinainen malli, mutta hyvin olet selvinnyt.
Eka vilkaisu kuvia tuli mieleen sellainen koirarotu kun Puli, josta ei ota selvää kummastako päästä se syö ja kummatako paskoo.

1:72 malliin olet saanut sisuskalutkin tarkasti tehtyä.
En ymmärrä mistä tuo kupliminen voi johtua. Sormienrasvoista tuskin, kos ei mullakaan ole samaa ilmennyt.
Outo ilmiö ja jos joku kemiti ymmärtää tai on törmännyt samaan, niin kiva olisi tietää.

Vaikeuksien kautta voittoon ja hyvä niin, vaikka ei olekaan parhaita tuotteitasi.
Kiitoksia Timo-Matti, Sakari ja Timo!

Sakari: Siipikaarikohtia en ole mitenkään korostanut. Ne ovat mallisarjassa ehkä hieman liian korostettuja.
Timo Rissanen kirjoitti:
vaikka ei olekaan parhaita tuotteitasi.
Välillä tulee näitä keskinkertaisia, vaikka itse pidän tästäkin tosi paljon. Kiitos kommentista!

yt.
MK