Pienoismallit.net

Yöhävittäjä Hellcat

F6F-5N, USMC, VMF(N)-542, Maj. Bruce Porter, Toukokuu 1945

Eduardin Hellcat on erinomainen malli. Hyvät detaljit, hyvälaatuiset muoviosat. Profipack-mallissa tulee vielä vähän ekstraa ohjaamoon etsiosien muodossa. Sopivuusongelmia ei ole - ellei siipien todella jämptiä sovitusta lasketa. Tästäkin selvittiin kevyellä hiomisella ja monelle mallille tyypillistä ongelmaa rungon ja siiven liitoskohdassa ei tarvitse tämän mallin kohdalla todellakaan murehtia. Siipi asentuu rungon puolikkaassa olevaan loveen senverran napakasti ja syvälle.

Maalaus toteutettiin Vallejon Model Air maaleilla. Perusväri on toteutettu seuraavanlaisella kaavalla: pohjalle musta jonka jälkeen suihkin sattumanvaraisesti valkoista Vallejon Weathered Paint sabluunan läpi. Tämän jälkeen varsinaisen sinisen sävyn (Vallejo 71.300 Glossy Sea Blue) maalaus parilla ohuella kerroksella siten että alemmat kerrokset kuultaa läpi.

Vanhennuksessa suurimman osan hoiti Flory Modelsin harmaa wash, josta tykkään kovasti tämmöisissä tummemmissa maalauksissa. Pienimuotoista 'chippausta' siveltimellä ja pienellä sienellä töpöttäen, pakokaasuvanat Tamiayan 'meikkisetillä' ja muutamia pienempiä kohdennettuja sotkuja sinne sun tänne sekalaisialla aineksilla.

Lakkaa kului tässä mallissa ainoastaan mittaritaulun linsseihin ja pohjan merkkivaloihin. Siirtokuvia varten valmistelin mallin kevyesti hiomalla/kiillottamalla ja häivytin siirtokuvien pohjakalvot samalla tavalla kunhan olivat ensiksi hyvin kuivuneet. Tykkään että pienen kiillon ja mattapintaisuuden sekoitus mallin pinnassa ja vanhennuksessa tekee pinnasta elävämmän, ainakin kun kyseessä on vähän enemmän vanhennettu kohde.

Kommentit

Janne V 5.1.2022 03:15 Vastaa lainauksella
Todella hieno, tykkään.
1/72 mittakaavaan hieno esitys aiheesta. Sama kohde työn alla 1/48 mittakaavassa ja jos lopputulos on lähelläkään tätä, niin voin onnitella itseäni.
Onpa hieno. Yleisilme todella hyvä. Ohjaamoa on ilmeisesti detaljoitu antaumuksella.

Maalipinta on ihan viimeisen päälle.

Potkurin kuluminen näyttää olevan aika raskas. Kuvissa Hellcatien potkureissa ei kovasti ole iskemää; tämä yksilö toki on maalta toiminut kone, sikäli jotain voisi olla, tuskin jättöreunassa kumminkaan. (Taitaa mennä niitinlaskennan puolelle…)

Pienellä googletuksella selvisi että yksikkö oli tuohon aikaan (5/1945) Okinawalla. Majuri Porterista oli tulossa yö-ässä - yksi erittäin harvoista amerikkalaisista? Eversti Porter on kirjoittanut kirjankin näistä tapahtumista, nimeltä "Ace!". Yksikkö otti tunnuksekseen japanilaisen tiikeriä tarkoittavan merkin. Yksikön kutsumanimi onkin "Tigers".
Erittäin onnistunut kokonaisuus! Maalipinnan vanhennuskäsittely antaa aidon vaikutelman.
@Marko Teerioja
Sinulla on mukavaa mallailua tiedossa mikäli 1/48 malli on yhtään sukua tälle pienemmälle.

@Sakari Pyörre
Ohjaamoon on pistetty Profipack paketissa tulleet etsiosat kiinni, näkyvimpänä mittaritaulu ja vyöt. Pienempiä osia jätin laittamatta. Muoviosatkin oli kyllä ihan hyvän näkösiä. Yöhävittäjä-ässän kone tosiaan kyseessä, kiitos vinkistä kirjan suhteen.

Kiitis kaikille kommenteista.
Aloitin tietenkin mallin kuvauksen lukemisella ja siirryin mallin kuviin.
Ne kyllä viehättivät ja piti katsella moneen kertaan.

Mielestäni olet onnistunut kaikessa.
Pintakäsittely on maukasta katseltavaa ja mallin olet saanut aidon näköiseksi valtaisan hienosti.

Ällistyin kun huomasin, että tämähän on 1:72!
Marko T. tuolla ylempänä kirjoittaa omassa kommentissaan aivan totta, vaikka onkin kovan tason mallari.

Nyt laitetaan hatunsyöntikisa jälleen:
Jos tämä ei voita "Viikon Mallia", niin popsin sen Hankkijan alkuperäisen kalalippikseni..vai tulikohan luvattua aika aikaisin..

Upea on ja näemmekö tämän Tikakoskella livenä?
Pakko yhtyä ylläoleviin kehuihin. Ohjaamo on todellakin hienosti detaljoitu ja maalaustyöskentelu huippuluokkaa. On taatusti viikonmalliainesta. Kun oikein hakemalla hain, niin näkyykös oikeassa siivessä kk-reiän kohdalla siipipuolikkaiden sauma hiukan?

edit: sehän saattaa olla tietysti chippailuefekti.
Kyllä, tästä on annettava hyvä arvio ja oltava edellisten kanssa samoilla linjoilla. Maalipintaan on saatu mukavasti eloa ja malliin käytön jälkeä ja kuluneisuutta tekemättä koneesta kuitenkaan lentokelvottoman näköistä.
No voivoi sentään. En löytänyt moittimista😄.
On mukavan eloisa vaikka on tumma. Lisää tällaista 👌
Olli J. 7.1.2022 07:37 Vastaa lainauksella
On tämä kyllä hieno! Olet löytänyt erittäin onnistuneen "maalauskaavan" tälle laivaston siniselle.
Onnea Viikon Tittelistä. Aavistelinkin kun kommentoin tätä, eikä mennyt rakkaan kalahattuni syömiseksi taaskaan ja hyvä niin.. Lisää kehiin.
@Timo Rissanen Kiva että lakki säilyi! Katsotaan mitä tulevaisuus tuo, keskeneräisiä malleja tässä koitetaan kovasti rakennella pois vaikka polte uusien pariin olisi jo kova…
Onnittelut!
Vaikka heitin pienen kritiinkinpoikasen aiemmin, niin onhan tämä tosi hieno.

yt.
MK
@Mika Kauranen Kiitos, kiitos :)