Rumankaunis MiG, ja sotakoneelta näyttää, kuten kuuluukin. Rakentaminen jä säistäminen onnistunut hyvin, harmaan sävyt näyttävät minun silmään hyvältä. Rungon siniset tekstit näkyvät aika voimakkaasti, mutta näin varmaan oli tilanne myös esikuvassa.
Ohjaamon koossa on tosiaan säästetty, eikä tuossa ainakaan näkyvyys ulos ole ollut se tärkein juttu. Kuvat on hyviä, ja tuossa "naamatasolta" kuvaamisessa on kyllä omat hyvät puolensa.
MiG-25 RBT

Kone on edelleenkin yksi nopeimmista hävittäjistä koskaan ja se kykeni tarvittaessa jopa yli 3 Machin nopeuksiin korkealla lennettäessä. Nopeus rajoitettiin yleisesti kuitenkin n. 2,35 Machin tienoille ( max. 2,83 Mach 5 min ) jotta moottorit eivät ylikierroksien vuoksi ylikuumenisi ja vaurioituisi korjauskelvottomiksi. Kone teki myös useita korkeusennätyksiä kivuten parhaimmillan 37,65 km:n korkeuteen. MiG-25 ei kovin ketterä ollut, maksimi kuormitus täysillä säiliöillä vain 2,2 G ja absoluuttinen raja-arvo 4,5 G.
MiG-25:a on Neuvostoliiton lisäksi ollut käytössä monissa itäblokin, Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän valtioissa, suurin käyttäjmaa lienee ollut Libya. Persianlahden sodan aikana Irakin koneet tuhottiin pääasissa jo maahan, olipa useita MiG-25:a piilotettu myös hiekkaan kätkemällä. fi.wikipedia.org…/wiki/Mikojan-Gurevit%C5%A1_MiG-25
Onpa yksi MiG-25 myös Suomenkin maaperällä ollut, toki ei lentävänä yksilönä, vaan yksityisen keräilijän ( Mikael Oja ) omistuksessa olllut MiG-25 RBSh "Afganistan veteraani" majaili 1996-2008 Pirkkalan lentoaseman kupeessa.
Yksi laajaa julkisuutta saanut tapahtuma oli 6.9.1976 kun Neuvostoliiton Ilmavoimien luutnantti Viktor Belenko lensi koneen Hokkaidon saarelle Japaniin. Belenko sai myöhemmin turvapaikan Yhdysvalloista ja Neuovostolliitto myöhemmin samana vuonna myös koneensa takaisin, tosin osina kun USA:n asiantuntijat olivat koneen sitä ennen tutkineet ja purkaneet!
Tekemäni ICM:n malli on tyyppiä RBT, eli myös tiedusteluversio kuten Pirkkalassakin ollut kone. Punainen 46 kuului 47. Kaartin rykmentille tukikohtanaan Shatalovo ja vuosi 2001. Ensi tuntuma malliin oli se että tästähän tulee julmetun iso, niinkuin tulikin. Huvittava piirre kuitenkin se että miten pieneen tilaan pilotti joutuu ahtautumaan, olisihan ohjaamosta voinut hieman isommankin tehdä kun peltiä muuten ei ole säästelty! Moottorien suihkuputkien julma koko myös kiinnitti huomion, olihan niiden halkaisija 1:1 koossa n. 1,5m!
Malli oli kaikin puolin hyvin detaljoitu ja osatkin kävi suhteellisen hyvin. Ainoa hieman harmillinen seikka oli se, että esim. laskutelineet ja moottorien suihkuputket monista pikkudetaljeista puhumattakaan piti kiinnittää tai oli kiinni jo rungon kasausvaiheessa. Eipä siinä muuta ongelmaa kuin se, että konetta pyöritellessä usea pikku osa irtosi moneen otteeseen ja myös suojaamista ennen pintakäsittelyjä oli tavanomaista enemmän. Telineet tulivat kyllä tukevasti kiinni, se oli hyvä puoli se.
Keulaan piti ohjeen mukaan laittaa 50g painoa, niin myös tein. Hieman tuo nokkateline huojuu, mutta ainakin toistaiseksi vielä pystyssä. Sarjan siirtokuvat olivat todella ohuet, eivät hopeoi helposti mutta niiden liima todella napakkaa ja sitä myötä paikoilleen asettelu hieman hankalaa. Muutaman kerran meni ruttuun, mutta sain vielä elvytettyä.
Ohjaamoetsit Eduardilta ja messinkinen pitot putki Master Modelilta. Maalaukset, lakkaukset, säistämiset MRP:n, VMS:n, Akanin, Vallejon ja Ultimaten tuotteilla.
Tuossa valokuva esikuvasta 11 vuotta myöhemmin, eli 2012: www.airliners.net/photo/Russia-Air-Force/Mikoyan-Gurevich-MiG-25RBT/2083292/L
Kommentit
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja
Jos sinulla ei ole vielä omaa tunnusta palveluun, rekisteröidy käyttäjäksi.