Pienoismallit.net

Suomalainen Gloster Meteor Mk III

Raimo Leino- muistorakentelu

Osuuteni Raimon muistorakenteluun ja samalla yritys palata mallinrakennuksen pariin yli kymmenen vuoden tauon jälkeen. On jatkoa whatif Spitfirelleni.
Maalattu siveltimellä käyttäen yli kymmenen vuotta vanhoja Humbroleja. Ohentamalla ja sinnikkäällä sekoittamisella ne heräsivät odotetusti henkiin. Malli rakennettu suoraan laatikosta poisluettuna niittien poishionta. Malli oli kersana lempimallini ja siitä edelleen saisi ihan siedettävän kaivertamalla uppoviivat, korvaamalla paksun muovikuomun vakukuomulla ja detaljoimalla ohjaamon, moottorien ilmanotot ja laskutelineet ja niiden kuilut. Jospa joskus…

Yllättävän vaikeaa oli palata mallailuun. Vaikka töissä liian kanssa harjoittaa käden ja silmän yhteistyötä oli opettelussa mallailun perusjututkin. Sivellinmaalaus ei sujunut ollenkaan, valokuvaustarpeet ja osaaminen hukassa jne. Mutta perusoletus että homma on mukavaa toteutui ja tekele on kommentoitavana!

Historia.

Maihinnousu Viroon (operaatio Rubber Duck) syksyllä 1940 onnistui erinomaisesti. Suomalais-brittiläinen hyökkäysarmeija eteni nopeasti Narva- joelle. Kuitenkin mystisestä syystä (epäiltiin veden myrkyttämistä jollakin psykotrooppisella aineella) Tallinnan sataman kautta laivatut täydennysjoukot muuttuivat ennen rintamalle siirtoaan kurittomaksi porukaksi joka lähinnä särki paikkoja Tallinnassa, tappeli keskenään ja haistatteli esimiehilleen. Sama ongelma vaivasi sekä brittejä että suomalaisia. Rintama pysähtyi asemasodaksi linjalle Narvajoki-Smolensk-Harkova-Mariupol. Krimin venäläisten "Vihreiden Miehien armeijakunta" onnistui valtaamaan takaisin.
Stalinin propagandaministeri Gennadi Troll oli aloittanut television keksimisen innoittamana jo 1930- luvulla projektin sen hyödyntämiseksi ulkovaltojen manipulointiin. Salaisella rahoituksella yhdysvaltalainen, saksalaissyntyinen Roland Dumb kehitti laajan televisioimperiumin vuoteen 1939 mennessä. Venäläisten propagandaeksperttien avulla Dumbista leivottiin presidentti vuoden 1940 vaaleissa (Rooseveltin esiintyminen televisiossa pyörätuolissaan loi huonon vaikutelman kansan syviin riveihin). Yhdysvallat oli nyt Stalinin ohjailtavissa. Tammikuussa 1941 USA julisti sodan Iso-Britannialle, olihan viimeinkin aika kostaa siirtomaa-ajan nöyryytykset. Japania pelkäävät Australia ja Uusi-Seelanti liittyivät USA:n puolelle julistaen sodan Iso-Britannialle, Ranskalle, Italialle, Ruotsille ja Suomelle Yhdysvaltain vanavedessä. Kanada irtaantui sodasta ja julistautui puolueettomaksi miehityksen pelossa. Brittien ja Ranskan painostamana ja omankin etunsa takia Belgia, Alankomaat, Portugali, Norja ja Tanska liittyivät Euroopan Sotilasunioniin. Espanja pysytteli puolueettomana kun Stalin lupasi sille Gibraltarin kunhan voittaisi sodan.
Yhdysvallat hyökkäsi Stalinin toiveiden mukaan liittolaisineen Japaniin ja brittien ja ranskalaisten Kaukoidän omistuksiin. Se poisti Stalinilta uhkan idästä ja vapautti resursseja länsirintamalle. Sota jumittui vuosiksi käytännössä asemasodaksi lännessä. Tyynellämerellä Japani oli tiukilla mutta Royal Navyn, Marine Nationalin ja Regia Marinan aiheuttama uhka USA:n itärannikolle sitoi merkittävästi jenkkien resursseja Atlantille lukiten tilanteen.
Kun alkoi vaikuttaa ilmeiseltä että USA:lta alkoi riittää B-29 Superfortressin tuotantokapasiteettia omilta tarpeiltaan Neuvostoliitolle jaettavaksi aiheutti se välittömän uhkan Pariisia ja Lontoota kohtaan, Tukholma ja Helsinki olivat jo käytännössä maan tasalla massiivisten B-17 ja B-24 pommitusten jäljiltä. Myös USA:n ydinaseohjelman oletettiin olevan pitkällä eikä ollut takeita ettei niitä luovutettaisi myös Neuvostoliiton käyttöön. Oli aika tehdä uhkarohkeakin ratkaisuyritys Neuvostoliiton tuhoamiseksi.

Ideoitiin operaatio Vestal Mistress. Se oli kaksiosainen operaatio Leningradin valtaamiseksi. Narvajoelta aloitettaisiin kahdella kiilalla suurhyökkäys suuntana Sosnovyi Bor ja etelämpänä Hatsina. Kun puna-armeija alkaisi siirtää reservejään idemmästä suurhyökkäyksen torjumiseksi aloitettaisiin kolme vuorokautta myöhemmin maihinnousu Laatokan yli Pähkinälinnaan pääosin suomalaisilla joukoilla. Samaan aikaan ruotsalaiset ja tanskalaisilla vahvistetut norjalaiset divisioonat aloittaisivat Värtsilästä Kirkkoniemelle ulottuvalla rintamalla puna-armeijaa sitovan hyökkäyksen.

Pähkinälinnan maihinnousun operaationimeksi valittiin Iron Duck. Sitä suojaamaan luotiin massiivinen 13:th Tactical Air Force. Operaation hävittäjäsuoja annettiin Ilmavoimien ja Flygvapnetin vastuulle. Totaalinen ilmaherruus saavutettaisiin suomalaisten 200 koneen Meteor- ja ruotsalaisten 400 koneen Vampire- armadalla. Massiiviset määrät Griffon Maccheja ja Tempestejä antaisivat välittömän suojan Beaufightereiden ja Brigandien siivotessa Laatokan laineet kaikesta soutuvenettä suuremmasta. H-hetkeä edeltävänä yönä operaatio Lutra Lutrassa 98 Royal Navyn Otter- luokan (suomalaisesta Saukko sukellusveneestä modifioitu kommando-operaatioihin soveltuva alus, kykeni kuljettamaan puolijoukkueen kommandoja varusteineen) siirtyisi Laatokan etelärannalle tuhoamaan viestiyhteydet ja toimimaan tulenjohtajina H-hetkeä edeltävälle Suomen Laivaston ja Royal Navyn lukuisten tykkiveneiden sekä Typhooneiden ja Mosquitojen hyökkäykselle. Yli 200 Lancasteria ja yli 100 Lincolnia katkaisisi kaikki rautatie- ja merkittävämmät tieyhteydet Pähkinälinnaan tunti ennen maihinnousua.

Seuraavana aamuna maailmanhistoria kirjoitettaisiin uudelleen!

Kommentit

Hauskan näköinen Meteori ja hyvä taustatarina koneen maalaukselle. Ei kylläkään vedä vertoja sinun aikaisemmille malleillesi 10 vuottta sitten, kuten F-8E Crusaderille. Taustatarina/vaihtoehtohistoria oli melko pitkä ja juonessaan hyppivä.
Hyvin onnistunut wanha Airfixi. Mielestäni sivellinmaalauskin on hyvin onnistunut. Taustatarina saattaa olla hieman hyppivä, mutta mielestäni kuitenkin mainio.
Ihan tylikäs Meteori eikä tarinakaan ole hassumpi. Kuvia katsellessa tuli mieleen ajatus että oliko Meteoreissä salainen ase eli kääntyvät suihkusuuttimet liikehtimiskyvyn parantamiseksi. Takakartiohan voisi olla nivelöity.

En usko, että tarinaa kannattaa kaupata Hollywoodiin. Tekisivät sille kuitenkin "Sinuhet".

E-P
Siisti Meteor. Värimaailma on sopivan lennokkaasti päähineestä vetäistyyn taustatarinaan sopiva.