Pienoismallit.net

Douglas TBD Devastator

Värikäs lentolaite

ouglas TBD Devastator

Tämäkin toimi maalinkuivumismallina Nimrodia rakennellessa. Toisinsanoen, vielä yksi pikku Airfix kun kyseisen valmistajan tuotteita on viimeaikoina tullut naperreltyä joitakin..

Devastator oli Yhdysvaltojen laivaston lentotukialuksilta toimiva torpedopommitttaja. Ensilento oli 1935 ja laivuekäyttöön kone otettiin 1937. 40-luvun alkupuolella huomattiin, että koneen suorituskyy ei riittänyt vastustajan kalustolle. Devastator poistettiin käytöstä 1943 ja korvattiin suorituskykyisennällä Grumman Avengerila-

Malli on rakennettu suoraan laatikosta ilman isompia virittelyjä. Malli ei ole kovin tuore joten nostalgisisa tunnelmissa mentiin kasaamisvaihe. Valupurseita oli tälläkin kerralla riittävästi ja osien sopivuus ”noin likimain”-tasoa. Pari pikkuosan paikka piti arvata.Koneeen nokalle tulevan antennin tein ohuesta muovitangosta.

Vaihteen vuoksi tein värikkään version eli keltaiset siiven yläpinnat ja punainen pyrstö. Loput koneesta oli kirkasta metallia.

Yksityiskohtien maalaaminen oli arpapeliä sekin. Ainoastaan ulkopintojen värit oli annettu, kaikki muu piti joko tietää ennestään tai arvata. Torpedon maalauksessa käytin laatikon kansikuvaa referenssinä.

Siipien yläpinnan keltainen väri (Hu154) osoittautui odotusten mukaisesti hankalaksi tpaukseksi. Neljännen värikerroksen jälkeen alkoi näyttää kelvolliselta. Siipien yläpinnoille sutaisin vielä par ikerrosta Kirkaslakkaa. Pyrstön punainen (Hu19) meni kahdella maalauskerralla. Kirkasmetalli oli Migin Polished Steeliä.

Pyrstö piti maalata kun taas runko- sekä siiipiraidat olivat siirtokuvina. Olisi ehä pitänyt maalata myös raidat koska punaisissa on pieni mutta selvä sävyero. Yleensä Airfixin siirtokuvat on helppo liimata mutta nyt piti kuvia liottaa ikuisuus ja silti sai tehdä töitä etttä kuvat sai ehjänä taustasta irti. Siirtokuvia ei ollut kovin paljoa mutta parille päivälle piti liimailu jakaa. Siivet kun olivat alaltopeltimallia ja siirtikset vaativat melkoisen pehmennin käsitelyn, että mukautuivat pinnan muotoihin. Pohjassa olevan torpedon ripustusaukon kautta piti maalata joitakin sisärakenteen osia ettei paljas muovi paistaisi.

Ei ollut tämäkään malli deluxe tasoa mutta ompahan värikäs. Toisaalta, eipä mallitarjonnassakaan kovin paljoa valittavaa taida Devastatorin kohdalla olla.

E-P

Kommentit

Olikohan tästä myös joku Valomin tai vastaavan tuote olemassa? Airfixin sarja ei kuitenkaan ole pöllömpi kun ottaa alkuperäisjulkaisun ajan huomioon ja värikäs se on. Ihan kelpo mallin olet saanut siitä aikaan, oma lensi roskiin kun olin saanut kaikki niitit hiottua pois ja sisuksia uusittua, siipien kanssa tuli ongelmia.
Ihan tuli 70-luku mieleen. Velipoika teki samaisen mallin ja onnistui lähes yhtä lailla kanssasi. Manaili maalien suhteen myös, jos oikein muistan. Työsi jälki on siistiä. Kuomun kanssa taisi kulua tunti jos toinenkin…
AZ-modellilta on malleja 1/72 skaalaan olemassa. Muuten ihan hienosti onnistunut malli, mutta noitten kirkasosien kanssa on kyllä vielä säätämistä.

yt.
MK
PS. Näitten tämänikäisten Airfix-mallien kanssa nuo kirkasosat ovat yleensä aika kova haaste.
Moi, kuomu oli todella ongelmallinen, kuten kommenteissa on huomioitu. Leveysuunnassa se oli paikoitellen hieman liian kapea runkoon verrrattuna. Oliko lasitus liian paksua valua vai mitä. mutta pilotin takana oleva tukirakennelma ei mahtunut kunnolla kuomun sisään. Lievää väkivaltaa käyttäen sain kuomun korkeimman kohdan yläpinnat menemään tasan, mutta ei se kestänyt liimauksissaan vaan siihen jäi peni mutta huomattava pykälä. Vaikka oli napsaissut edellä mainitusta tukirakenteesta huipun hieman lyhyemmmäksi.

Lopulta paadyin siihen, etä vanha Airfix on sellainen kuin on ja annoin kuomun asetttua mihin se sattui asttumaan.

E-P
Airfixin ohella revellkin tuotti kosolti epämääräisyyksiä tuona aikana. Siitä kohta omassa galleriassani, vaikka melkein hävettää siitä avautua, ja selitellä.