Pienoismallit.net

Westland Lysander

LY Viiksijärvellä

Westland Lysander Mk.III. Eduardin Profipack 1:48. Sarja on itseasiassa Mk.3 koneesta mutta siitä huolimatta päätin koneesta tehdä Suomiversion. Westland Lysander I oli brittiläinen kaksipaikkainen tiedustelukone, jonka suunnittelussa tähdättiin lyhyeen lentoonlähtö- ja laskumatkaan. Talvisodan sytyttyä Suomi tilasi 17 konetta, joista 12 saapui Suomeen maalis–toukokuussa 1940. Koneet saatiin nopeasti, 60–100 päivässä tilauksesta. Suomen ilmavoimat lensivät koneilla 100–460 tuntia kullakin. Yhtään koneista ei ole säilynyt. Koneen lempinimi Ilmavoimissa oli Äly-Santeri tai Äly. Mitat: 15,2 m, pituus 9,3 m, korkeus 4,4 m, tyhjäpaino 1950 kg, lentopaino 2690 kg, Suoritusarvot, suurin nopeus 369 km/h, matkalentonopeus 240 km/h, lakikorkeus 7900 m, lentomatka 965 km, Aseistus, pyöräsuojuksissa pommiripustimet, ampujalla 7,7 mm konekivääri, pommikuorma 100–250 kg.. Suomen ilmavoimat lensivät koneilla 100–460 tuntia kullakin. Yhtään koneista ei ole säilynyt. Koneen lempinimi Ilmavoimissa oli Äly-Santeri tai Äly. Lysander-tiedustelukone Viiksijärvellä 1942. Viiksijärven lentokenttä sijaitsi 40 kilometriä Karhumäestä etelälounaaseen Muurmannin radan itäpuolella. Järven keskelle etelästä työntyvällä niemellä on sijainnut sittemmin autioksi jäänyt Viikšjärven kylä. Muurmannin radan Viikšjärven asema sijaitsee järven länsipuolella. Laskualueen laajuus oli noin 700 m x 150 m. Pääsuunta NW-SE. Kenttää käytettiin tilapäistehtävissä. Asunrakennus: Mastarimallarit H0 1:87, johon tein "hirsisenät" ja puuseen.

Kommentit

Tuomo on tehnyt hienon kokonaisuuden dioraamaan.
Talvi on tehty maukkaasti ja myös tuo hirsirakennus, puhumattakaan koneesta.

Tätä passaa esitellä ja lienee yksi parhaista malleistasi, ellei jopa paras.
On vaan niin aidon näköinen.
Salliiko kuvatila ottaa lisää kuvia? Pari lähikuvaa olisi hieno lisä.
Hyvä diorama…kylmyys välittyy hyvin…muutenkin hyvin sommiteltu ja varsin realistisen näköinen kokonaisuus…ja tuo lumikylpyä ottava figuuri on kerrassaan hyvä/mainio lisä tähän työhön:)
Hei, Tuomo. Huomasin taiteellisen ja autenttisen näköisen maisemasi ja Älyn sinne parkattuna vasta nyt. Upea on kokonaisuus. Tekstistä kysyisin sen verran, oliko Viiksijärven kenttä todellakin Muurmannin radan itäpuolella?
Pentti Rantanen kirjoitti:
Hei, Tuomo. Huomasin taiteellisen ja autenttisen näköisen maisemasi ja Älyn sinne parkattuna vasta nyt. Upea on kokonaisuus. Tekstistä kysyisin sen verran, oliko Viiksijärven kenttä todellakin Muurmannin radan itäpuolella?
Näyttää olevan, linkki Viiksjärven rautatieasemaan google mapsissa, järvi on oikealla puolella:

shorturl.at/xzDE9