MiG-21 bis
Kroatian Ilmavoimat, Zagreb-Pleso 2016
Italerin ihan ok malli, joka tosin on alkuperältään Fujimin yli 30 vuotias rakennussarja, vähän osia joiden sopivuus oli hyvä.
Rakensin suoraan laatikosta ilman mitään lisäyksiä, maalattu Tamiyan ja Vallejon akryyleilla, viimeistely Humbrolin emali- ja öljyvärilitkuilla.
Siisti MiG ja mainio esikuvavalinta, kroatialaisia koneita kun ei liian usein näe. Olet saanut harmaaseen pintaan mukavasti eloa.
Hyvä esimerkki hienosta mallista, vaikkakin sarjassa itsessään on pari vaikeasti korjattavaa muotoseikkaa. Nämä sarjan virheetkään eivät mielestäni ns. hyppää silmille eli ovat sellaisia joita ei näe, ellei osaa katsoa.
Minunkin mielestäni komea MiG-malli ja viimeistely nykytyylillä oikein elävää ja maalipinnan kiiltokin, joistakin nettikuvista päätellen, on varsin mittakaavan mukaista. Jälleen kerran osoitus siitä, kuinka iso osa valmiissa mallissa on sen pintojen viimeistelyllä.
Harvinaisemilla tunuksilla tehty MIG. Ja hyvä niin.
Kasaaminen ja maalaus hyvänäköistä ja mukavan näköiset siirtokuvat istuu hyvin.
Pintakäsittely ammattimiehen luokkaa luomaan mallista upean mallina, mutta jälleen pistää silmään nuo mielestäni ylikotostetut paneeliurat.
Niillä saa tosiaan mallin näyttämään heinolta, mutta oliko ne oikeasti noin?
Jokatapauksessa kokonaisuus on taidolla tehty ja vielä pikuskaalan.
Matilta uusi aluevaltaus…ensimäinen suikari ja ensimäinen 1/72figuuri?
Mielestäni hyvin onnistuneet maalaukset ja pintakäsittelyt ja yhdyn phantominII hyvin tiivistettyyn loppupäätelmään.
Mukava nähdä Mig vähän harvinaisemmassa värissä ja tunnuksilla. Hienosti olet onnistunut pintakäsittelyn kanssa, tykkään todella, mielestäni kaikki kohdallaan ja sävyt myös. Yksityiskohtien osalta myös tarkkaa ja huolellista työskentelyä. Pilotti myös taidolla maalattu ja säistetty, itsellä vaikeuksia hieman isomman skaalan figujenkin kanssa.
Olen ihan samaa mieltä, että pintakäsittely on varsin onnistunut. Lisäksi on mielestäni kiva, että laitetaan näytille malleja heiman harvinaisemmissa kaavioissa. Nämä post ww II sukot ovat minulle niin vieras aihe, joten en pysty kommentoimaan enempää. Kiva, että löytyy niitä, jotka pystyvät.
Kiitos hienosta mallista.
MK
Kiitoksia vaan kaikille kehuista!
Näyttää MiG-21:lle ja pintakäsittely on onnistunut, eli ei sitä muuta tartte hyvään malliin. Varmaan Eduardin sarja on parempi laadullisesti modernina tuotoksena, mutta tässä osoitus että vanhoistakin sarjoista saa näyttäviä tuloksia aikaan. Laadukas lopputulos!
Hyvän näköinen Mig vähän harvinaisemmalla maalauksella. Yläpuolella on kehut annettu ja ihan kohdallaan ottaen huomioon Fujimin mallin, tai tässä tapauksessa Italerin, puutteet ja virheet. Selvimmät sarjan ongelmat on mallin pituus, liian pitkä, ja korkeusperäsimen aneemisuus sekä "kuhmujen muoto.
Sitten vielä hiukan arvostelua, mallista puuttuu suikusuuttimen työsylinterien ilmanotto skuupit, 2kpl molemmin puolin takarunkoa juuri noiden "kuhmujen" yläpuolella. Myöskin rungon alapuolella on ylimääräinen skuuppi rungon vasemmalla puolella. Näistä pitkä miinus. Suihkusuuttimen, saplan, pitäisi olla kanssa selvästi rungon sisäpuolella.
Noi kun olisi kohdallaan niin pääsisi kategoriaan tosihyvä, sarjan alkuperän huomioiden.
Kiitoksia taas.
Täytyypä lisätä nuo puuttuvat osat näin jälkeenpäin.
Hienohan tämä MiGi on, todellakin. Ja tämä todistaa sen väittämän, että siistin työn voi todeta kaikki, mittatarkkuuteen ym. liittyviä seikkoja on hankalampi huomata.
Itsekin olen tehnyt aikanaan useampiakin Fujimin MiGejä huolimatta siitä, että ehkä ainoat mittakaavassa ja oikean muotoiset osat ovat siipien alapuolen antennit. Mutta muotithan suunniteltiin vielä silloin kuin rautaesirippu oli todellisuutta. Mut jotenkin vaan nämä ovat viehättäneet. Voisin rakentaa näitä vieläkin vaikka on Zvezdat ja Eduardit jne. jo olemassa.
Maalaus on siisti, malli on koottu siististi. Esikuva on mielenkiintoinen.
Konehan on lentäjäfiguuria myöten taitavasti rakennettu ja maalattu, eikä Kroatian tunnuksia tosiaan liian usein vastaan tule. Maalipinnassa on mukavasti elävyyttä mutta minuun kolahtaisi paremmin hieman hillitymmin korostetut paneelirajat.