Pienoismallit.net

Moskalev SAM-13

Moskalev SAM-13 oli neuvostoliittolainen kaksimoottorinen ja kaksipuominen hävittäjälentokoneen prototyyppi, jonka ensilento suoritettiin vuonna 1940. Lentokoneen ominaisuudet olivat varsin vaatimattomat, ja Saksan hyökkäys Neuvostoliittoon lopetti kehitystyön vuonna 1941. Kone ei ole säilynyt jälkipolvien ihmeteltäväksi.

Vaan entä jos loikkaamishaluinen neuvostokoelentäjä olisi ottanut Moskalevillaan suunnan länteen ja luovuttanut koneensa hyökkääjille?

Monen mutkan kautta kone päätyi Suomen ilmavoimille yhdessä muun sotasaaliskaluston kanssa. Kerrotaan saksalaisten upseerien olleen enemmän kuin tyytyväisiä, kun ruma ankanpoikanen poistui pilaamasta heidän siistejä lentokonerivistöjään.

Moskalevia yritettiin sovittaa Suomessa moneen rooliin, mutta se ei sopinut kovin hyvin mihinkään. Lopulta koneesta tehtiin kuriirikone. Talvella sisäänmenevien laskutelineiden tilalle asennettiin kiinteät sukset, jotka heikensivät vaatimattomia lento-ominaisuuksia entisestään, mutta eihän kuriirikoneella pitänyt taitolentoa harrastaa muutenkaan.

Kone sai Suomessa tunnuksen ML-1. Koska omituisella koneella toimitettiin mm. esikuntien postia, sai ML-1 lempinimen "Marskin lelu". Lelu selvisi sodasta ja näki vielä muutaman rauhan ajan kesän ja talven. Lopulta se myytiin huutokaupalla tuntemattomaksi jääneelle savolaisisännälle. Huhujen mukaan kone suottaapi yhä olla varastoituna navetassa. Kukapa tietää…

Malli on rakennettu MikroMirin sarjasta, jonka sain mallarikollegalta lahjaksi (Kiitokset, Mikko!). Muistorakentelu antoi sysäyksen mallin rakentamiselle. Koska en löytänyt sopivia kellukkeita, päätin tehdä koneesta suksikoneen FR-mallin suksilla (kiitos suksista, Hannu!). Etusuksen väänsin miljoonalaatikosta löytyneestä laskutelineestä ja muovilevystä.

Sarjassa oli paljon hyvää, kuten tyylikästä pintadetaljointia. Toisaalta joidenkin osien yhteensovittaminen edellytti työtä enemmän kuin pakettia ravistelemalla kasaan menevät Tamigawat.

Maalaus on sudittu Lifecolorin akryyleilla. Yritin elävöittää pintaa litkutuksella ja kuivasivelyillä, mutta ei tuosta edesmenneen mestarin työn tasoista jälkeä tullut.

Kommentit

Kylläpäs on mainio malli aitoon Raimo-henkeen. Litkutuskin on mielestäni varsin onnistunut. Heräsi vaan kysymys, että minne ne postisäkit pakattiin? Lentäjän syliinkö?
Eljas S 30.11.2021 08:40 Vastaa lainauksella
Jos postisäkit ripustettiin runkoon ja sitten pudotettiin lennosta esikunnan ikkunasta sisään. :D
PS: hyvin toteutettu kone mielestäni.
Kiitos, Mika ja Eljas! En ole löytänyt vielä valokuvaa, josta postisäkkien kiinnitys paljastuisi, mutta ilmeisesti suuremmat kuormat todellakin ripustettiin runkoon, kuten Eljas totesi. Kuulemma ohjaajan tuolin taakse mahtui attaseasalkku, pieni reppu tai kookas samppanjapullo…
Veikeä vekotin. Nämä protot ja suunnitelmalekot ovat vallan mainioita toisenlaisen "historian" tekoon.
Suksiin kyllä mahtuu postia, tai muuta tarpeellista, melkoisesti.
Pentti, totta. Suksissa on tilaa ja sopivissa korkeuksissa sen verran viileää, että elintarvikkeetkin säilyvät pilaantumattomina.
Hauska malli! hyvin on litkutus onnistunut sekä etusuksi. Hyvin ne postisäkitkin senne mahtuvat kunhan pilotti jättää laskuvarjon pois ;D
Tero Tyni 30.11.2021 18:42 Vastaa lainauksella
Hah hah haa. hauska Moskaleevi. Sai lempinimen Roska-Roope. ??
Kiitokset kommenteista, Severi ja Tero. Mitäpä sitä tosissaan laskuvarjolla, kun on kaksi moottoria ja kaikkea. Totta, tuo Roska-Roope olisi istunut hyvin…
Veikeän näköinen menopeli, enpä moiseen ole ennen törmännyt…humoristisella tarinalla…toinen malli sinulta tähän ryhmikseen, onko kenties kolmas ennestään ˋtuntematoń suomi lentokone viellä tulossa tähän ryhmikseen?

Itse mallista…sukset ovat hyvät lisäykset ja tuovat malliin reipasta meinikiä…litkutukset ja maalaukset onnistuneet hyvin ja ovat uskottavannäköiset, maalaus voisi kenties olla viellä uskottavampi jos olisi talvihenkisempi, kun kerran on suksetkin olla…ehkäpä joku ennennäkemätön salainen talvicamo kuvio? ;)
Kiitos, Johan! Itse asiassa yksi malli on vielä tulossa, mutta se on erään naapurimaamme väreissä - pidän jännitystä vielä yllä.

Totta, valkoinen talvinaamio tekisi kokonaisuudelle hyvää. Toki rauhan aikana ei ole sota-aikaan verrattavaa tarvetta päästä piiloon, mutta paremmaltahan se näyttäisi. Ja ehkä tuollaisen koneen piilottaa mielellään turvallisuustilanteesta riippumatta, vai kuinka?
Hassun näköinen vekotin! Ilmeisesti oli onni ( etenkin lentäjille ) että jäi pelkästään prototyyppiasteelle ;-). Jotenkin voisin kuvitella että laskeutuminen lumeen ei ollut kovin stabiilia?
Jep, Wikipedian mukaan oli vaikea käsiteltävä, lentoonlähdöt ja laskut vaativat tilaa, nouseminen oli hidasta jne. Tuskin nuo sukset olisivat parantaneet ominaisuuksia. Vaan miten olisi toiminut Mörkö-Moskalev järeämmillä moottoreilla? Olisiko siinä hyvä teema seuraavalle mallille…
Hyvin toteutettu malli joka mielestäni sopii ryhmiksen henkeen kuin nenä päähän.
Kiitos!
Joo perutaan toi talvicamo kommentti…pääsi unohtumaan tuo, että eihän olekkaan sota-ajan maaleissa eli parempi näin, että ei talvicamoa…kolmanneksi malliksi tähän ryhmikseen veikataan tre kronor konetta;)