Pienoismallit.net

Vought F4U-1 Corsair "Birdcage"

VF-17 "Jolly Rogers", USS Bunker Hill, 1943

Tamiyan F4U-1 Corsair "Birdcage". Pilottina Tyynen valtameren tukialuskahinoissa oli Lt (junior grade) James Halford, VF-17 "Jolly Rogers", USS Bunker Hill, 1943. Taustatietoa Bunker Hillistä jos kiinnostaa (linkki Wikipediaan).

Maalattu Vallejon, AK:n ja MIGin akryyleillä. Säistäminen myös em. valmistajien + Tamiyan tuotteilla. Ohjaamon mittaritaulut Quinta Studiolta. Moottoriin lisätty tulpanjohdot + antennit MIG:in 0,2 mm. langasta.

Malli on varmasti yksi Tamiyan parhaimpia, osien sopivuus on erinomainen, ja rakennettavuus huippuluokkaa.

Alusta (siis tukialuksen kansi) tehty grillivartaista liimaamalla ne 18mm liimapuulevyn päälle. Kiiinnityskiskot 3D tulostettu.

Kommentit

Nyt on komea malli hienosta koneesta.
Yksityiskohtia myöten kuntoon hiottu.
Timo Rasimus kirjoitti:
Nyt on komea malli hienosta koneesta.
Yksityiskohtia myöten kuntoon hiottu.
Katsoin kuvat läpi ja on pakko olla samaa mieltä.
Wau mikä malli!,
1:32:n voi pilata helposti, koska virheet näkyy kauas, mutta sen näköjään voi tehdä myös aidon näköiseksi nin kuin olet tämän tehnyt.
Moottorin lisäosat vielä plussaa.
Olet uskaltanut ottaa paljon lähikuvia mallista, jota ihan jokainen ei uskalla virheiden näkyvyyden pelossa. Hyvä näin.

Kone on yksi suosikeistani ja tämä malli on sellainen, ettei adjektiivi - tai superlatiivivarastoni riitä kertomaan…

Mukavasti vielä toinen siipi käännettyssä asennossa ja siitäkin sisuskalut kuvattu.

Kaipaisiko ihan isomman pohjan alleen vaikka jostain lentotukialuksen kannelta. Nyt pohjasta ei oikein tiedä mitä se esittää, ellet olisi kertonut.

Hyvä näinkin.
Noiden kuvien katsominen antaa itsellekin motivaatiota pyrkiä aina parempaan lopputulokseen.
Kyllä on hienoa työtä!
Jarmo P. 21.11.2021 11:15 Vastaa lainauksella
Kiitos kaikille kommenteista.

Alusta on tosiaan nafti, lähinnä tilankäytöstä johtuen, ja sopisi ehkä paremmin 1/48 skaalaan kokonsa puolesta. Isompi alusta veisi kuitenkin vitriinistä liikaa tilaa, joten tämän on jonkin sortin kompromissi, koska alustan kanssa mallin liikuttelu on taas muuten helpompaa.

Laitoin toisen siiven yläasentoon, kun löysin referenssikuvia vastaavasta tilanteesta. Näin säästyi tilaa, ja sain siiven kääntämekanismin myös näkyville. Vielä kun saisi James Halfordin maalattua, ja patsastelemaan työkalunsa vierelle…
Kimmo K. 21.11.2021 12:55 Vastaa lainauksella
Ihan näyttävän näköinen Corsair. Mielestäni pohjan vaaleat alueet, laskutelinekuilut ja alusta ovat onnistuneet hienosti!

Päällä lienee satiinilakka? Himmeä kiilto on mielestäni sopiva tähän koneeseen. Mitä käytit?
Jarmo P. 21.11.2021 13:13 Vastaa lainauksella
Jep, Vallejon satiinilakka jäi päällimmäiseksi, hieman ohennettuna tosin.

Ajattelin ensin laittaa mattalakan, mutta satiini tuntui toimivan ok, joten jätin sen päällimmäiseksi.
Nyt kun on kehuttu, niin vähän myös kannustavaa kritiikkiä. Rakennusjälki erinomista, kyllä vaan. Siiven taitos ja sisuskalut eivät ole Zinch Chromate Greeniä vaan ulkopinnan Intemediate Blue sävyä. Siiven sisärakenteet ja esim. kannuspyöränkuilu on Salmon Pink sävyllä. Päätelinekuilut kyllä ovat valkoiset. Ohjaamon sisäväri on Interrior Green ei Green Zinch Cromate jolta tuo väri nyt kuvissa näyttää. ÄNämä sävyt on annettu Tamiyan rakennusohjeessa, mutta kysynkin siis, että mikä sai sinut poikkeamaan ohjeen väreistä?
Jarmo P. 21.11.2021 18:34 Vastaa lainauksella
Hyviä kysymyksiä, pähkäilin itsekin noiden sävyjen kanssa.

Ohjaamo on interior green, kuten pitääkin, eikä keltaisempi Zinch Chromate. Tamiya ehdotteli omaa sekoitusta, joka oli lähempänä sinivihreää, ja ilmeisesti väärä. Ohjeissa tosiaan ehdoteltiin takarungon sisäväriksi myös Salmon Rediä.

Ilmeisesti rakennusaikana oltiin siirtymässä jenkkilässäkin standardiväreihin sisämaalauksen osalta, ja koneisiin päätyi käsittääkseni erilaisia värikombinaatioita - osa oli sisältä pohjamaalissa (siis punaisella Salmon Redillä maalattuina).

Joten kun 100% varmaa värikaaviota ei ollut (ainakaan minulla) käytössä, päädyin näin väreihin. Voi olla että osin menin metsään, ja joissakin kohdissä pysyin ojien välissä.
Interrior Green on ruskeampi värisävy, tuo väri siis lähellä Change-Voughtin myöhemmin käyttämää Zinch Cromate Greeniä, jolla ei ollut edes täsmällistä sävyä vaan se oli tehtaiden oma sekoitus Zinch Chomatesta, jota kutsuttiin myös Zinch Chromate Yellowiksi. Tähän Yellow pasteen sekoitettiin tehtaasta riippuen mustaa tai vihreää ja saatiin aikaan melkein specsin mukainen Zinch Cromate Green. Corsaireja on maalattu ohjaamoalueelta myös Deep Greenillä ja Bronze Greenillä. F-4U-1D:ssä jopa kaikki ohjaamon sivukonsoleista ylöspäin oli mustaa. Tätä mustaa maalattiiin myös jo käytössä oleviin koneisiin, samoin ylimaalattiin alarungon ikkuna.
Jarmo P. 21.11.2021 19:21 Vastaa lainauksella
Kiitos lisätiedoista Jari. Käytetyistä värisävyistä minulla ei ole sen syvällisempää tietoa. En väitä olevani käytettyjen värisävyjen osalta minkään tason asiantuntija.

Ohjaamon vihreä on AK:n Interior Greeniä, en osaa sanoa miten pahasti väri on metsässä Voughtin värikarttaan verrattuna… Voi olla pahastikin, kuten kerroit. Ja AK:n oma Zinch Chromate on taas paljon keltaisempaa, kuin tuo vihreä.

Tehdas sekoitteli sävyjä ns. "lonkalta", maalausstandardi oli hakusessa muutenkin, koneita paikkamaalailtiin tukialuksilla - ja kuvista on vaikea tulkata mitä sävyä on lopulta käytetty. Kun värit vaihtelivat koneyksilöiden ja alatyyppien välillä, niin ilman syvällistä perehtymistä, oikeaan voi osua vain tuurilla.

Kirjallisuuteen perehtymällä voi päästä lähemmäksi totuutta värisävyjen suhteen, mutta tämän mallin osalta mennään tällä arvauksella.
Kiva Jari B. Miettinen, että annat näitä täsmällisiä tietoja. Niitä kuitenkin saa antaa vain jos kyseessä on pitkälle edennyt mallari, kuten Jarmo P. Jos teet sen virheen, että menet näin tiukasti ohjeistamaan hieman aloittelevempaa mallaria, niin saatat lopettaa hänen kiinnostuksen koko harrastusta kohtaan.

yt.
Mika Kauranen
No eipä kenenkään mallalilua kannata lopettaa jos kehutaan ja kerrotaan lisätietoa. Nyt olennainen kysymys oli että miksi rakennusohjeen maalausohjeesta on poikettu. Maalausohje on tehty rakennusohjeeseen juuri harrastusta helpottamaan varsinkin jos mallari ei ole kokenut. Ja minua kiinnostaa aina kun poiketaan hyvin tutkitusta tiedosta, miksi näin tehdään. Nyt sain hyvän ja kattavan vastauksen.
Otetaan vaikka esimerkiksi se, että minulla on parikin Corsairia odottamassa, ja jahka alan niitä tekemään, niin sekä Jarmon, että Jarin antamat tiedot tässä ketjussa tulevat olemaan suureksi avuksi.
Onnea Viikon tittelistä.
Mielestäni sattui oikeaan osoitteeseen.
Jarmo P. 29.11.2021 19:10 Vastaa lainauksella
Kiitos Timo onnitteluista.
Hienosti toteutettu Corsair! Ja tosiaan toisen siiven taittaminen on hyvä idea, näkyy kaikki mekanismin detaljit. Onnittelut ansaitusta viikon malli -tittelistä!
Jarmo P. 1.12.2021 18:55 Vastaa lainauksella
Kiitos Janne.
Jari B. Miettinen Miettinen kirjoitti:
No eipä kenenkään mallalilua kannata lopettaa jos kehutaan ja kerrotaan lisätietoa. Nyt olennainen kysymys oli että miksi rakennusohjeen maalausohjeesta on poikettu. Maalausohje on tehty rakennusohjeeseen juuri harrastusta helpottamaan varsinkin jos mallari ei ole kokenut. Ja minua kiinnostaa aina kun poiketaan hyvin tutkitusta tiedosta, miksi näin tehdään. Nyt sain hyvän ja kattavan vastauksen.
Mistä Jari tuon kaiken tiedon oikein saat? Olen seurannut paljon kommenttejasi ja aina tulee sellaista tietoa, että ihmetellä täytyy.
- Timppa
Minulla on noin 50 hyllymetriä kirjoja ja toinen moinen lehtiä. Tietokoneella sisällysluettelot varustettuna hakuominaisuudella. Ei sen kummempaa =)