Pienoismallit.net

AH-6M Little Bird

Lisää kuvia: imgur.com/a/UhkEFfQ

Little Bird eli MH-6 ja AH-6 helikopterit pohjautuvat Vietnamin sodassa tulikasteensa saaneeseen OH-6 tiedusteluhelikopteriin. Uusinta M-versiota käyttää tietääkseni vain Yhdysvaltain Armeijan erikoisjoukko 160th Special Operations Aviation Regiment (Airborne) joka erikoistuu helikoptereilla toimitettuun ilmatukeen joko kuljetuksen tai iskujen muodossa. Siviiliversio MD500 on myös Suomella käytössä mm. Utin Jääkärirykmentin Helikopteripataljoonalla.

Malli oli melko nautinnollinen rakentaa vaikka tuulilasi ei oikein sopinut. Itselle ei sattunut ollenkaan noita kammottuja KittyHawkin laadunvalvontaonglemia kuten katkenneita tai huonosti valuneita osia. Ensimmäinen kerta hartsin (figuurit, kiväärit) ja PE kamojen kanssa onnistui melko hyvin. Säestäminen ei itse kopteriin oikein onnistunut koska en ole ennen näin tumman, periaattessa mustan värin kanssa työskennellyt. Revell & Humbrol perus hyllymaaleilla vedetty, lattiavahaa kiiltopintaan & AK Ultra Matt lopuksi. Kaikki siveltimillä maalattu. Pöly tarttuu ikävästi tohon mattaan eikä sen jälkeen oikein tahdo irtoontua, kuten kuvista huomaa.

PE osia en montaa käyttänyt. Esimerkiksi M134-konetykkien piippujen suojus olisi ollut metallia mutta sen saaminen pyöreäksi & oikean kokoiseksi ei olisi onnistunut hyvin. Turvavyöt & koneen sidontapaikat ovat kuitenkin metallia & tuovat kivoja yksityiskohtia. Itsetehtyjä lisäyksiä ovat esimerkiksi lämpömittari joka sojottaa tuulilasista ulos, sekä Hellfire-ohjusten lasikuvut.

Valitsin uudemman KittyHawkin sarjan (KH50002) juuri hahmojen sekä uudemman M-mallin takia. Eroja J-malliin ovat mm. kuusilapainen pääroottori, nelilapainen takaroottori sekä suuremmat sivuovien aukot. Vanhemmat J-mallit ovat ehkä kuuluisimpia Mogadishun taistelusta vuonna 1993 josta on myös tehty eräs elokuva.

Figuurien alle maalasin nopeasti Delta Force- erikoisjoukkojen tunnuksen & taas lentäjän alle 160th SOARin eli Nightstalkereiden barettimerkin. Figuurit olivat ehkä hauskin osio & nautin univormujen sekä varusteiden tutkimisesta sekä oikeiden värien etsimisestä. Naamojen maalaaminen onnistui mielestäni ensikertalaiselle hyvin. En kuitenkaan rakentanut kuljetukseen suuniteltua MH-6 versiota koska aseistus on vaan niin hele-vetin siistiä. Valitsin DCU-maastokuvion Deltan jätkille koska värit siinä ovat kiinnostavammat. Varmaan jo siihen aikaan kun M-kopterit lensivät niin jokaisella ainakin Deltan jäsenellä oli Multicam-varusteet. Myös lentäjien vermeet ovat vanhentuneet kopteriin verrattuna.

Siirtokuvat eivät olleet parhaita mutta sain pidettyä silvering-efektin pienenä. Vain roottorin alla sitä esiintyi hieman. Siirtokuvia oli yllättävän vähän (mikä kuitenkin on tarkkaa oikean kopterin kanssa). Aseistuksena kopterissa on molemmilla puolella konetykit, tyyrpuuriin puolella rakettiputki ja paapurissa pari Hellfire-ohjuksia. Peränumero jonka valitsin (377) taisi olla ainoa siirtokuva-vaihtoehto joka on aseistettu AH-malli.

Hyvää mallissa oli kattava valikoima aseistusvaihtoehtoja sekä mahdollisuus rakentaa joko MH- tai AH-versio. Myös figuurit & etsi-osat olivat erittäin tervetulleita. Hintaa oli reilu 80€ Kiinasta tilattuna kun ottaa huomioon määrän kamaa jota paketti sisälsi.

Ekaa kertaa tänne mallia esittelemässä niin siitäkin voi antaa neuvoja!

Kommentit

Marko Hoo 13.1.2022 11:51 Vastaa lainauksella
Komea malli sai tarttumaan näppäimistöön. Hienosti tehty heko kokonaisuutena, yksityiskohtiin käytetty aikaa ja lisää arvostusta itse tehdyistä lisäyksistä. Näyttävä malli minusta ensimmäiseksi julkaisuksi. Lisäksi hyvä kirjoitus malliin liittyen. Ajattelin, että mussuttaisin mallin koon havainnollistamisesta mutta kun imgurin vikasta kuvasta sekin selviää niin sekin kunnossa. Muuta en keksi kuin, että dioraamanhan tuosta saisi aika pienellä vaivalla..
Markon kanssa samoila linjoilla.
Jos tämä on eka mallisi, niin loistokas on kyllä. Eppäilen, että on sinulla jo muitakin malleja takana?
Musta on kelju väri säistää, mutta jotkut on siinä onnistuneet ja täältä kyllä löytyy kyllä malleja, joista voi ottaa oppia.

Plussaa itse tehdyistä osista ja kertomuksestasi.

Nuo ukkelit ulisi helppo ollut upottaa pikku dioraamaan ja saada siten mallin kokonaisuutta dioraman puolelle. Joka tapauksessa tämä pelkkä malli on kokonaisuudessaan hyvin tehty.

Pekästä mallista täytyy kyllä antaa hyvät pojot, koska se vaan miellyttää meikäläistä.
Timo Rissanen kirjoitti:
Jos tämä on eka mallisi, niin loistokas on kyllä. Eppäilen, että on sinulla jo muitakin malleja takana?
On jo siis yli 15 vuotta kokemusta! Vaikkakin vasta viime aikoina pistänyt enemmän vaivaa juuri tiedonhakuun ja yksityiskohtiin. Tänne kuitenkin ensimmäinen postaus. Kiitos palautteesta!
Marko Hoo kirjoitti:
dioraamanhan tuosta saisi aika pienellä vaivalla..
Itse koin koko rakentamisen ajan noita hahmoja vaan sellasena kaupanpäälisenä tuon itse kopterin kanssa. En vaan arvannut tykkääväni niiden maalaamisesta noin paljon…
Diodraama omasta mielestä olisi järkevämpi jos olisin tehnyt kuljetusmallin jossa on penkit sivuilla. Sillon hahmojen "pelastuoperaatio" haavoittuneelle sotilaalle olisi järkevämpi. Ei paljon järkeä viedä haavoittunutta taisteluhelikopteriin johon ei oikein matkustajia mahdu. ;D

Olen kyllä silmäillyt KittyHawkin HH-60 Pave Hawk kopteria joka sopisi paremmin näille hahmoille…
Sain kuvista ensivaikutelman, että mallia ei ole lakattu, mutta tekstissä sitten mainitsitkin käyttäneesi AK:n mattalakkaa pensselillä. Uskomattoman jännä tuote, jos noin hyvää mattapintaa saa pensselillä! Viimeks kun yritin pensselöidä mattalakkaa, niin ei se matalta näyttänyt.
Hieno ja toiminnallinen kokonaisuus :D
Severi Mäkelä kirjoitti:
Uskomattoman jännä tuote, jos noin hyvää mattapintaa saa pensselillä!
joo tuntuu välillä että on jopa liian matta, vaikka juuri tällaista etsinkin. Be careful what you wish for ;D ei kuitenkaan kaikkiin malleihin sovi sillä monissa ei todellakaan ole näin matta pinta.